Vildmarks-drømmene raser i blodet

Flere og flere danskere søger ud i naturen når de holder ferie - og vildmarks-drømmene kan udleves både i de danske statsskove, i Sverige eller Alaska

Foto: Anruf.dk
Foto: Anruf.dk

For mange består drømmen om den perfekte ferie i at slappe af i en lænestol på en strand ved Middelhavet.

Men et stigende antal danskere med ’vildmarksdrømme i blodet’ søger i disse år ud i naturen for at prøve sig selv af.

Nogle rejser til Canada eller Alaska for at få den ultimative oplevelse i den rå natur. Andre begynder i det små med udflugter i de danske skove. Eller tager til Sverige eller Norge for at opleve den storslåede natur der.

Den tidligere britiske elitesoldat Bear Grylls har i flere år undervist på TV i den ultimative overlevelse i ørkener, jungler og  iskolde bjerge. Han har dykket under isen, overnattet i en kamel og drukket sin egen urin. For ikke at tale om alle de insekter, som Bear Grylls gennem årene har fortæret med et skævt smil og den evige bemærkning:

De er fulde af proteiner.

Foto: WENN/All Over Press
Foto: WENN/All Over Press
 

På Discovery og National Geografic Channel kan vi følge beboere i Alaskas ødemark, som kæmper en daglig kamp for at overleve. Og hos Danmarks Radio har vi såmænd også Nak & Æd, hvor Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk uge efter uge bygger en ny lejr og må dræbe deres eget bytte, hvis de vil have noget ordentligt foder på bålet.

Og selv om der i den grad er tale om lænestols-oplevelser for de fleste seerne, så pirrer programmerne alligevel vores urinstinkter.

- TV programmerne har i den grad været med til at øge vores interesse for at komme ud i naturen eller ’vildmarken’ om man vil. Vi ønsker at prøve os selv af. Kan vi klare det - kan vi overleve under svære vilkår, fortæller 41-årige Jesper Hede.

Jesper Hede ejer firmaet Bushcraft.dk, som lever af at undervise og træne danskere i at overleve på primitiv vis i naturen.

I 2015 havde han omkring 70 danskere på kursus i overlevelse. Sidste år var tallet vokset til næsten 400.

- Det skyldes både en stærkt stigende interesse og at vi udbyggede kurserne. Men der er ingen tvivl om, at vildmarksdrømmene vokser i disse år, siger Jesper Hede.

Et andet sted, hvor man tydeligt kan iagttage den voksende interesse for at opholde sig i naturen, er ved de såkaldte shelters i naturskønne områder i hele Danmark.

Foto:Anruf.dk
Foto:Anruf.dk
 

156.000 danskere har indtil nu booket en af Naturstyrelsens store lejrpladser i 2017. Det er det største antal nogensinde.

Det svarer til en stigning på 40-50 procent de seneste fem år, hedder det på Naturstyrelsens hjemmeside.

- Vi har de seneste år oplevet en stigning i antallet af mennesker, der overnatter i de statslige skove og naturområder. Det er især shelters, hvor man sover i naturen under et åbent halvtag, der er populære. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at folk gerne vil have mere actionprægede aktiviteter og "eksotiske" oplevelser i naturen. Når man vælger at overnatte i naturen, får man hele pakken. Det er en kontrast til hverdagslivet at lave mad over bål og krybe i soveposen, når solen går ned, forklarer kontorchef i Naturstyrelsen Mads Jensen på hjemmesiden.

Faktisk er interessen nu så stor, at flere af stederne begynder at vise tegn på regulær nedslidning.

Foto: Claus Jessen
Foto: Claus Jessen
 

Friluftsvejleder Jesper Hede er ikke et sekund i tvivl om, at drømmen om livet langt ude i naturen hænger sammen med den måde, vi lever på i dag.

Der er kontant afregning
- Vi omgiver os med en masse ret beset ligegyldige ting, som støjer konstant og som vi slet ikke har brug for. Vi stresser af ved at drage ud i naturen, hvor vi får brug for de helt basale færdigheder.

Hvis vi ikke ved, hvordan vi tænder et bål, så får vi kold mad. Hvis vi ikke henter og hugger brænde, så har vi ikke noget bål. Vand skal vi også hente for ikke at dø af tørst.

Det er helt enkelt og der er omgående og kontant afregning, hvis vi ikke har færdighederne. Naturoplevelserne taler til vores urinstinkter som mennesker, fastslår Jesper Hede.

Flest mænd og drenge
Det er fortsat typisk mænd og drenge, der drages mest af vildmarksoplevelser.

- På vore kurser er der typisk en kvinde for hver tiende mand.  Vi har en del fædre, som tager deres store drenge med. Fædrene kan huske, hvordan se selv var på fisketur med deres far, da de var børn. Det vil de gerne give videre.

Vi har også en del tidligere soldater, som har prøvet lidt af hvert, som tager med. For nogle handler det om en naturoplevelse under primitive forhold. Men vi har også kunder, som konkret forbereder sig til det helt store vildmarks-eventyr, fortæller Jesper Hede.

Færdighederne skal være i orden
De fleste danskere kan fint klare en tur på et par dage i en dansk skov under primitive forhold og med kun en smule udstyr.

Men hvis man virkelig vil ud og have helt enestående oplevelser på meget øde steder, så er det vigtigt at have færdighederne i orden.

Foto: Anruf.dk
Foto: Anruf.dk
 

- I Danmark kan man jo stort set ikke fare vild. Man kan bare gå ned for enden af vejen, så er man ude af skoven. Men sådan er det jo ikke i de store, øde områder i for eksempel Norge, Sverige eller USA.

Her skal man kunne navigere sikkert. Man skal kunne en lang række færdigheder for at overleve. Ellers kan det gå grueligt galt. 

Foto: Claus Jessen
Foto: Claus Jessen
 

Alt det forsøger vi at lære folk, før de drager af sted, beretter Jesper Hede.

Foto: Claus Jessen
Foto: Claus Jessen
 

På kurserne er ikke mindst de unge deltagere ofte ’oppe i gear’ den første dag. De har også svært ved at sove om natten under åben himmel.

'De ser indianer TV og her sker der ikke ret meget'

Men på dag to ændrer det sig.

- Så er folk godt brugte. Det kræver masser af energi at kunne overleve i naturen. På dag to sover alle tungt i deres soveposer. Og de fortæller bagefter, at de aldrig har sovet så godt før.  Vi bruger vores kroppe og vores sind på en helt anden sund måde ude i naturen.

Det er interessant at iagttage, hvordan deltagerne stille og roligt kommer helt ned  og pludselig kan kigge ind i et bål i en time uden at sige et ord.

De ser indianer TV og her sker der ikke ret meget.

Man bliver ydmyg
- Naturligvis er der noget selvmodsigende i, at vi har fået alle de moderne bekvemmeligheder som køleskabe og komfurer. Og så rejser vi væk fra dem for at leve primitivt.

Men vi lærer at se verden på en helt anden måde ude i naturen. Det giver en så meget.

Og så bliver man ydmyg overfor komforten, når man kommer hjem igen, fastslår Jesper Hede.

  

DRØMMER DU OM EN LILLE VILDMARKS-FERIE

Hvis du drømmer om en lille vildmarks-ferie, som ikke koster kassen i rejseudgifter og udstyr, så er der altid de danske statsskove.

Naturstyrelsen har over 200 skove, hvor du må slå dit telt op for natten overalt - uden at spørge om lov først. For at det ikke skal udvikle sig til campingpladser, må du dog højst anvende 3-mandstelte, slå to telte op samme sted - og du må kun overnatte én nat, før du drager videre til et nyt sted. 

Læs mere på naturstyrelsen.dk

I Sydsverige kan anbefales områderne omkring søen Immeln, der ligger et par timers kørsel fra København.

Den store sø er fuld af mindre øer og kanosejlads er særligt populært i området. Her er skærgård og skov og mulighed for at få en skøn naturoplevelse.

Læs mere på blandt andet immeln.se

Også Rogen Naturreservat midt i Sverige, tæt på grænsen til Norge, byder på skønne vildmarks-oplevelser. Området er omkring 500 km2 og rigt på dyre og blomsterliv. Ikke mindst lystfiskere kan have stor fornøjelse af et ophold her.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen