Vildt: Nu kan du opleve verden fra din sofa

Forestil dig, at du med et enkelt klik kan rejse ud i verden og opleve steder på helt nært hold – det er faktisk blevet muligt nu, takket være en mand med en 22 kilo tung kamera-anordning

Google Street-manden kommer vidt omkring i verden (Foto: Flickr/Eli duke)
Google Street-manden kommer vidt omkring i verden (Foto: Flickr/Eli duke)

Nu kan du ved hjælp af Google Street View besøge historiske steder i hele verden. Det sker ved hjælp af en mand ved navn Daniel Filip, som har til fuldtidsjob, at gå rundt med en kamera-anordning på ryggen og dokumentere de mange steder i verden til Google Maps. Google Maps har gennem tiden kortlagt mere end en million kilometer veje i 65 lande og nu har Google Street View altså vendt opmærksomheden mod Perus kendte varemærke Machu Picchu.

Fra trehjulet cykel til trekker på ryggen
Google Street View involverer i dag en trehjulet cykel til smalle gyder, en trolley til museer og historiske bygninger, en snescooter og nu trekkeren, som Daniel Filip altså vandrer rundt med og som indtil videre har dokumenteret steder som pyramiderne i Giza, Everest Base Camp, Grand Canyon og Machu Picchu.

Du kan se Machu Picchu via Google Street View her.

Her ses et billede fra Google Street View af Machu Picchu.

Se også: Sådan undgår du jetlag og dårlig mave

Krævende job
Filips job som såkaldt Google Trekker består i konstant at bevæge sig i samme fart, at skifte batterierne til kameraet og at undgå at rende ind i ting, såsom grene, der kan ødelægge billederne.

– Det er et fantastisk job. De betaler dig for at rejse til utrolige steder. Og da jeg startede vejede jeg ti kilo mere, fortalte trekkeren Daniel Filip til The Guardian.

Nok er jobbet med at rejse rundt i verden noget, de fleste formentlig vil misunde, men at være Google Trekker er også fysisk anstrengende. Det tager syv dage, at dokumentere et sted som Machu Picchu, da det kræver, at man meget systematisk går rundt på stedet på kryds og tværs, for at få det hele med.

Selve kamera-anordningen er da heller ikke helt let og vejer 22 kilo og består af 15 kameraer, som tager billeder hvert 2,5 sekund, inden de sættes sammen til panoramabilleder til Google Maps.

Turist: ”De behøver ikke gøre alting på Google”
Men hvad tænker de mange, valfartende turister så lige om den omvandrende 'cyborg' med kameraerne hægtet på ryggen?

– Jeg synes det er sødt. Du kan se steder, før du tager derhen, og om nogle år lader de formentlig ikke lige så mange folk få adgang til stedet, fortalte turisten Ryan Fuller.

– Jeg får det ikke ubehageligt. Men jeg synes, at det er bedre at det er en overraskelse, det, der venter dig. De behøver ikke at gøre alting på Google, fortalte vennen Alex mere skeptisk.

Se også: Rekordtid: Fra New Zealand til Dubai på 17 timer

Google Street View kan måske redde verdensarven
Verdensorganisationen Unesco har bestilt en rapport i år, der skal fortælle, hvordan turisme over årene har påvirket Machu Picchu. Siden 2011 har antallet af besøgende oversteget den daglige besøgsgrænse på 2500 besøgende, som er fastsat af Unesco. Det har presset de peruvianske myndigheder til at forbedre situationen og faciliteterne. Men kan Google Streets' arbejde så forbedre situationen for verdensarven?

– Det ville være et ideelt scenarium. Hvis vi kan bruge Google Street View til at analysere forandringer over tid, fortalte José Bastante, som til daglig leder den arkæologiske undersøgelse af Machu Picchu. Han fortsatte:

– Machu Picchu er ikke Disneyland; det er et helligt sted og det bør anderkendes sådan. Men vi forstår, at der er et pres fra turismen. Det er en verdensarv og folk har ret til at se det.

Se også: Her er det billigste caribiske ferie-paradis

5 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere