Vildt vejr: Her er verdens mest ekstreme steder

Fra verdens koldeste by til verdens mest aktive vulkan – tør du besøge verdens mest ekstreme steder?

Minus 50 grader. Plus 40 grader. Verden er ekstrem. (Foto: Colourbox)
Minus 50 grader. Plus 40 grader. Verden er ekstrem. (Foto: Colourbox)

De er måske ikke de mest oplagte rejsemål – forholdene taget i betragtning. Men hvis du alligevel har besøgt det meste af verden – eller blot er lidt af en vovehals, så kan du give dig i kast med denne liste over verdens 10 mest ekstreme steder.

Verdens koldeste, beboede sted: Oymyakon, Rusland
Om vinteren kan temperaturen her dykke helt ned til -50°C. Men det kan sagtens blive endnu koldere – i 1924 havde byen kulderekord med -71.2°C.

Den laveste temperatur, der nogensinde er målt på Jorden, er imidlertid helt ned til forfrosne -89.2°C. Det blev målt den 21. juli 1983 ved Vostok Station, en gammel Sovjetisk station, midt i Antarktis.

Oymyakon. (Foto:Global Panorama/Flickr)
Oymyakon. (Foto:Global Panorama/Flickr)

Verdens varmeste, beboede sted: Dallol, Etiopien
I Dallol, i det nordlige Etiopien, skal man huske sin solcreme, for dagstemperaturerne rammer gerne 46°C. Og ikke nok med solen, der ubarmhjertigt hamrer ned fra himlen, så har området også varme kilder med kogende syre, naturlig udstødning af gasser fra jorden og varmebølger fra et vulkankrater.

Den varmeste temperatur, der nogensinde er målt, blev registeret i Death Valley, USA tilbage i 1913. Her ramte termometret svimlende 56.6°C.

Og er du på de kanter, kan du supplere din hedetur med en skål varm suppe. Blandt mange afrikanske retter er nemlig suppe med flagermus. Når man alligevel har taget turen til de mest ekstreme steder i verden, kan man ligeså godt få en kulinarisk oplevelse med i købet.

Dallol. (Foto: Marielle Rufin/Flickr)
Dallol. (Foto: Marielle Rufin/Flickr)

Verdens vådeste sted: Mawsynram, Indien
Bor du i Mawsynram i Indien, skal du have et par solide gummistøvler i entreen. Området tager hvert år imod ca. 1.186 cm regn.  

Til sammenligning er den gennemsnitlige årlige nedbør i Danmark 712 mm. Synes du stadig, at det regner for meget herhjemme?

Mawsynram. (Foto: 2il org/Flickr)
Mawsynram. (Foto: 2il org/Flickr)

Verdens tørreste sted: Atacama ørkenen, Chile
Hvis du kan lide regnvejrsdage, skal du holde dig langt væk fra Atacama ørkenen i Chile – i løbet af de seneste 37 år har det kun regnet fire gange. Det er faktisk så tørt, at NASA bruger området til at teste deres udstyr til Mars-missioner.

Atacama. (Foto: Anlopelope/Flickr)
Atacama. (Foto: Anlopelope/Flickr)

Verdens mest aktive vulkan:  Mount Kilauea, Hawaii
Ville du turde komme tæt på en ulmende vulkan? Du har i hvert fald chancen på Hawaii, for her gik Mt. Kilauea i udbrud i 1983 og er ikke stoppet siden.

Det meste af lavaen flyder ud i havet, men alligevel bevogter sikkerhedsvagter døgnet rundt vulkanen – klar til at advare lokalbefolkningen, hvis kæmpen for alvor vågner.

Mount Kilauea. (Foto: Crouchy69/Flickr)
Mount Kilauea. (Foto: Crouchy69/Flickr)

Verdens længste, lodrette fald: Mount Thor, Canada
Mount Thor ligger i Auyuittuq National Park, Canada, og kan bryste sig af et lodret fald på svimlende 1.249 m. Og som om det ikke er ekstremt nok, er bjerget lavet af ren granit. Kort sagt: Rent guf for adrenalinjunkierne.

Mount Thor. (Foto: Peter Morgan/Flickr)
Mount Thor. (Foto: Peter Morgan/Flickr)

Verdens mest afsidesliggende ø: Tristan da Cunha, Saint Helena
Kan du godt lide at bo isoleret, og hader du menneskemylder? Så er Tristan da Cunha i det sydlige Atlanterhav det perfekte valg. Den nærmeste by er Cape Town, Sydafrika, som er 2.805 km væk.

Tristan da Cunha. (Foto:NASA Johnson/Flickr)
Tristan da Cunha. (Foto:NASA Johnson/Flickr)

Verdens dybeste punkt: Challengerdybet, Marianergraven, Stillehavet
Kan du forestille dig, hvad der kan gemme sig i mørket på 11.000 meters dybde?

Så langt ned i mørket ligger Challengerdybet, hvilket betyder, at det er dybere end højden på Mount Everest. Challengerdybet er en del af Marianergraven, som ligger øst for Filippinerne, og er omkring 180 mio. år gammelt.

Kun to bemandede ekspeditioner har udforsket bunden af dybet – senest den canadiske filminstruktør James Cameron i 2012.

Challengerdybet. (Foto:Amazing Race/Flickr)
Challengerdybet. (Foto:Amazing Race/Flickr)

Verdens dybeste grotte: Krubera, Abkhazia, Georgien
Apropos dybe, hårrejsende steder: Ville du have nerver til at begive dig ned i en grottes klaustrofobiske mørke?

Hvis ja, vil du så stadig turde gøre det med den viden, at grotten er 2,1 km dyb og 12,8 km lang? Så langt fortsætter Krubera hulen i Georgien ind i jordens indre.

Krubera. (Foto: Profundezas/Flickr)
Krubera. (Foto: Profundezas/Flickr)

Verdens højeste bjerg: Mount Everest, grænsen mellem Kina og Nepal
Mount Everest troner hele 8.848 meter over havets overflade. Bjerget blev første gang besteget af sherpaen Tenzing Norgay og newzealænderen sir Edmund Hillary i 1953.

Siden har 1.500 forsøgt at gøre dem kunsten efter, men 170 mennesker er omkommet i forsøget på at nå toppen. Det skyldes bl.a. laviner og det faktum, at luften er så tynd på bjergets top, at den kun svarer til 30 procent af den ilt, vi har ved havoverfladen.

På trods af Mount Everests imponerende højde er det ikke jordens højeste punkt, hvis du regner fra jordens centrum. Det er bjerget Chimborazo i Ecuador.

Mount Everest (Foto: Extreme Medicine/Flickr)
Mount Everest (Foto: Extreme Medicine/Flickr)

På Isla de las Munecas i Mexico hænger rodne dukker i træerne. (Foto: Kevin/Flickr) Ferie Top fem: De uhyggeligste destinationer

6 kommentarer
Vis kommentarer