'Bronson': Voldsom og velafbalanceret

Nicolas Winding Refn er tilbage med en kompromisløs beretning om Englands mest voldelige fange

Tom Hardy er fabelagtig i rollen som den på en gang hårdtslående kæmpe og følsomme sjæl, Charles Bronson. (Foto: Scanbox)
Tom Hardy er fabelagtig i rollen som den på en gang hårdtslående kæmpe og følsomme sjæl, Charles Bronson. (Foto: Scanbox)

'Bronson'. Instr.: Nicolas Winding Refn. Medvirk.: Tom Hardy, Matt King, James Lance m.fl. 92 min.

Siden Nicolas Winding Refn blæste både publikum og anmeldere omkuld med den barske 'Pusher' i 96, har hans karriere budt på op- og nedture. Og overraskelser – senest da han kastede sig over et afsnit af 'Miss Marple' i 2007.

Men med 'Bronson' synes han atter at have fundet et stærkt kunstnerisk ståsted. Et sted, hvor man genkender ham uden på nogen måde at have fornemmelsen af genudsendelse.

Ligesom Nicolas Winding Refn har hovedpersonen Charles Bronson i Tom Hardys hårdtpumpede skikkelse – eller Michael Peterson som Englands mest voldelige fange hed, før han tog navn efter skuespilleren – også slået mange slag, før han fandt sit ståsted som uvoldelig maler og forfatter.

En unik oplevelse
Det er hans historie, instruktøren fortæller, men ikke på klassisk, kronologisk vis. Vi får snarere historien fra Bronsons egen, mentale scene – den scene han hele sit liv har ønsket at stå i rampelyset på og opnå berømmelse fra.

På den måde klipper instruktøren mellem Bronson, der teatralsk fortæller og brutale episoder fra hans liv. Og det er blevet til en helt unik biografoplevelse.

Charles Bronson fik syv års fængsel for et mindre røveri som 19-årig. En dom, han stort set lige siden har fået forlænget på grund af vold og gidseltagning i fængslet.

Går nye veje
I 2000 fik han en livstidsdom for gidseltagning, og af sine 34 år i fængsel har han siddet 30 i isolation. Bronson er hverken dydsmønster eller morder, men Winding Refn holder beundringsværdigt balancen mellem forherligelse og forargelse.

De røde farver, den dystre belysning, det veludnyttede soundtrack og et glimt af barsk humor gør alt sammen 'Bronson' til klassisk, kompromisløs Nicolas Winding Refn.

Samtidig går han stilsikkert nye veje med måden at fortælle historie på – en slags kabaret møder 'A Clockwork Orange', om man vil.

En kraftpræstation
Tom Hardy yder en usædvanlig og imponerende kraftpræstation. Han hamrer sig mentalt og fysisk ind i tilskuerens bevidsthed i en tour de force mellem den tiårige dreng, der er bor inden i Bronson, og den kæmpes krop, han er spærret inde i.

Om 'Bronson' får lige så bred publikumssucces som Pusher-filmene, kan kun tiden vise.

Men den har utvivlsomt kult-potentiale.
0 kommentarer
Vis kommentarer