Anmeldelse: Mulder og Scully i vellykket comeback

Godt gensyn med 'The X-Files' der bestemt ikke er blevet mindre paranoid med tiden

Se traileren til de nye afsnit af 'X-files'

 
The X-Files. Sæson 10. Afsnit 1 og 2. Dansk tv-premiere på TV3+ torsdag d. 28. januar 2016 og på Viaplay

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

De nye afsnit af 'X-Files' kan ses fra i aften på dansk tv. Kendte Sandheden er derude: Det vidste du ikke om 'X-Files'
Efter at have været væk fra skærmene i 14 år, hvor der i samme periode er sket en revolution og et markant kvalitetsløft inden for tv-serierne,

er det store spørgsmål, om Chris Carters 'The X-Files' overhovedet kan tåle en genoplivning.

Det korte svar er ja. Og med den udvikling, der har været i verden siden 9/11, er seriens gennemgående tone af paranoia, kynisme og konspirationsteorier bestemt ikke blevet mindre aktuel.

Tværtimod.

Overraskende
Og uden at røbe for meget kan vi godt fortælle, at begivenhederne tager en overraskende drejning her, hvor FBI-agenterne Mulder og Scully genforenes af en højrepopulistisk tv-vært. Måske er der slet ikke de fremmede, vi skal være bange for. Hvilket der på flere planer kan være en relevant pointe i.

Første afsnit skal lige i gang, og vi må endnu en tur tilbage til Roswell i 1947, mens seriens univers bliver genopfrisket, og vi føres up to date til en verden, hvor både Barack Obama og Edward Snowden er kommet til siden sidst. Selv 'Kræftmanden' er tilbage på banen.

Se også: Edward Snowden: Islamisk Stats mystiske kode er ren nonsens

Nostalgisk
Men allerede i afsnit to er vi i fuld gang, mens plottet (selvfølgelig) bliver mere og mere mystisk og absurd. Samtidig trækkes der tråde tilbage til fortiden og ikke mindst den søn, som Scully var nødt til at overlade til adoption midt i sæson ni.

Der spares bestemt ikke på de monstrøse effekter, men de har jo også altid været et af seriens kendetegn. Indledningssekvensen er også stort set identisk med de gamle, og 2016-versionen spiller i det hele taget godt og grundigt på de nostalgiske aspekter, uden at den dog på nogen måde virker bedaget.

Med kun seks afsnit ligner denne tiende sæson da også først og fremmest et kærligt gensyn og et forsøg på at lukke bogen ordentligt frem for at åbne den for alvor igen. Selv om seertallene nok også har noget at skulle have sagt i den retning.

Selvironi
Har man ikke noget kendskab til serien i forvejen, kan man sikkert godt følge med alligevel, men misser helt sikkert en hel del referencer og punchlines. Humor og selvironi har altid løbet som en ikke uvæsentlig understrøm i 'The X-files'. Rent psykologisk kører serien også igen på den gennemgående psykologiske pingpong mellem de to hovedkarakterers tro og skepticisme.

Sandheden er med andre ord stadig derude. Og den er ikke blevet mindre speget med tiden.

Nu kan du godt sætte dig godt til rette foran fjernsynet. Læs med, og få inspiration til, hvilke serier du skal se, når efteråret kommer. (Foto: PhotoAlto) Tips og guides Her er ti gode tv-serier, du aldrig har hørt om 
The X-Files. Sæson 10. Afsnit 1 og 2. Instr.: Chris Carter og James Wong. Medv.: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi m.fl.

Dansk tv-premiere på TV3+ torsdag d. 28. januar 2016 kl. 21 og på streamingtjenesten Viaplay.

19 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere