Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

En ny start for Borgen

Sæsonstarten af tredje omgang af 'Borgen' lever op til de høje forventninger

Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) vender tilbage til Borgen efter en flirt med det private erhvervsliv. (Foto: Mike Kolöffel / DR)
Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) vender tilbage til Borgen efter en flirt med det private erhvervsliv. (Foto: Mike Kolöffel / DR)

’Borgen’. Afsnit 21. DR1, i aftes. Hovedforfatter: Adam Price. Konceptuerende instruktør; Charlotte Sieling. Medv.: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Pilou Asbæk, Søren Malling m.fl.

4
6
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) tabte valget, både til at begynde med og til at slutte med her i første begivenhedsrige afsnit af tredje sæson af ’Borgen’. Anden sæson endte som bekendt med at Nyborg udskrev valg. Et valg som hun åbenbart tabte, og hun har siden forladt politik til fordel for en lukrativ tilværelse som foredragsholder og bestyrelsesmedlem.

Men globetrotteren Nyborg kan ikke lide hvad der sker hjemme i den danske immigrationspolitik, hvor Frihedspartiet sætter dagsordenen med stedse flere stramninger, og hun beslutter sig efter to og et halvt års fravær for at vende tilbage til Borgen. Og det er så her, vi som seere kommer ind i billedet.

Ny duo
Der er i det hele taget sket en del siden sidst, selv om verden grundlæggende ligner sig selv. Præcis som i virkeligheden. Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) og Kasper Juul (Pilou Asbæk) har fået et barn og er (igen) gået fra hinanden. Og førstnævnte har fået en endnu mere fremtrædende rolle i serien som Nyborgs pressechef, og alt tyder på, at de to er den duo, der skal lede slaget denne sæson. Så er det jo ret heldigt, at Birgitte Hjort Sørensen i den grad er vokset med rollen, og nu viser, at hun kan andet end spille mut.

Til gengæld ærgrer det denne anmelder, at den altid fremragende Pilou Asbæk indledningsvis er reduceret til en perifer birolle, som politisk kommentator i et ’Mogensen og Kristiansen’-lignende tv-program. Men det kan forhåbentlig nå at ændre sig.

Der er også kommet et par nye brikker i persongalleriet. Ikke mindst Christian Tafdrup som den Kenneth Plummer-agtige nye tv-chef Alexander Hjort. Og mon ikke også Jens Albinus’ træder mere i karakter over de næste par afsnit? Jeg tvivler på, at man har hyret en så markant skuespiller uden at bruge ham bedre.

Charmerende og hård
Til at samle det hele har vi så Sidse Babett Knudsen, der lige som i de to første sæsoner gør det eminent. Køn, charmerende og imødekommende, men også benhård og skånselsløs, når det virkelig gælder. Hende har man lyst til at tilbringe de næste mange søndage sammen med.

Det er i det hele taget en klog beslutning, at man har valgt at ryste posen, og nærmest starte forfra med ’Borgen’ i stedet for, som det var tilfældet med ’Forbrydelsen’, at ende som en dårlig kopi af sig selv. Nu får vi chancen for at følge Birgitte Nyborg som sulten og (i hvert fald indledningsvis) idealistisk oppositionspolitiker, og det giver jo både hende og manuskriptforfatterne nogle nye muligheder.

Og så er det også klædeligt, at en serie, der angiver at foregå i et realistisk miljø, rent faktisk ligner noget, der kunne finde sted i vores verden. Jeg er i hvert fald på.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen