Rapkæftede Rita

TV 2's nye seriesatsning er bestået, men der er stadig et stykke vej til topkarakter

Rita, spillet af Mille Dinesen, i TV 2-serien af samme navn, er ikke som folkeskolelærere er flest. (Foto: Per Arnesen/TV 2)
Rita, spillet af Mille Dinesen, i TV 2-serien af samme navn, er ikke som folkeskolelærere er flest. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

'Rita', 1. afsnit 'Idealisten' TV 2, torsdag den 9. februar Instr.: Lars Kaalund. Manus: Christian Torpe. Medv.: Mille Dinesen, Carsten Bjørnlund, Sara Hjort Ditlevsen, Nikolaj Groth Christensen m.fl.

Rita sidde på lokummet og ryger. Og da hun ser, at en af eleverne har skrevet 'Rita knepper enspektøren' på væggen, retter hun blot stavefejlen. Dermed har vi allerede i første scene af TV 2's nye seriesatsning fået etableret, at Rita vist ikke er helt som de andre lærere på gangen.

Rita er 41 år, alenemor til tre store børn og altså skolelærer. Men har det samtidig svært med autoriteter. Også sin egen - både i rollen som forælder og som lærer. Og så er hun ualmindelig rapkæftet.

Hun kalder en elev en 'irriterende møgunge', et Blicher-digt handler om 'bollevenner', og hjemme i den nedlagte pedelbolig er tonen også bramfri. Og nå ja, så knepper hun rent faktisk inspektøren.

Varme og charme
Det medfører selvfølgelig en del konfrontationer med både forældre og kollegaer, men det er svært at blive rigtig sur på Rita, da hun ofte har ret i sine skarpe udsagn. Og fordi hun bliver spillet med charme og varme af Mille Dinesen (som mange sikkert husker som Nynne).

Til gengæld får hun ikke meget modspil af de andre karakterer, der her indledningsvis fremstår som enten noget karikerede (ikke mindst den nyansatte Hjørdis) eller for løst skitserede (stort set alle andre). Men det kan der jo heldigvis rettes op på undervejs.

God idé
'Rita' har også problemer med at finde den helt rette balancegang mellem drama og komedie, og det virker ærlig talt lidt søgt, at hendes yngste søn Jeppes eventuelle homoseksualitet skal fylde så uforholdsmæssigt meget i anslaget.

Men grundidéen med at lade en af samfundets vigtigste institutioner, folkeskolen - som vi jo alle har et forhold til - være omdrejningspunktet for en tv-serie er god. Nu skal der blot hænges lidt mere kød på skelettet.

Hvis 'Rita' var en stil, ville bedømmelsen nok lyde: 'Bestået. Men der kan godt arbejdes lidt mere med detaljerne'.

0 kommentarer
Vis kommentarer