Tætpakket Forbrydelsen-finale

’Forbrydelsen II’ bød på drama, spænding – og irritationsmomenter – til sidste øjeblik

Sarah Lund i skikkelse af Sofie Gråbøl måtte endnu engang så grueligt meget igennem, før Forbrydelsen kunne blive opklaret. (Foto: Tina Harden/DR)
Sarah Lund i skikkelse af Sofie Gråbøl måtte endnu engang så grueligt meget igennem, før Forbrydelsen kunne blive opklaret. (Foto: Tina Harden/DR)

‘Forbrydelsen II’, afsnit 10.’. Instr.: Kristoffer Nyholm. Medvirk.: Sofie Gråbøl, Nicolas Bro, Mikael Birkkjær, Preben Kristensen m.fl. DR1 søndag aften.

Jeg vidste det! Nej, det er formentlig de færreste, der helt ærligt kan sige sådan – og at de da har haft Strange i kikkerten lige fra første afsnit af 'Forbrydelsen II’.

Manuskriptforfatterne skal have ros for at have formået at gøre krimigådegætning til nationalsport gennem de sidste ti uger. Sammen med et hold dygtige skuespillere, kamerafolk, klippere osv. har de lavet en flot og medrivende serie – og en tætpakket finale, hvor brikkerne falder på plads. Ingen tvivl om det. Men ville jeg se den igen? Nej. Dertil har denne anden omgang haft for mange irritationsmomenter.

Stakkels Plough
Det kammerspilsagtige nærvær, som første omgang ’Forbrydelsen’ havde, har været en stor mangel hele vejen igennem – lige indtil dette afsnit. Så er det bare ærgerligt, at det er det sidste. Her får vi endelig et glimt af nærvær og menneskelighed hos bl.a. stakkels Plough, som har været drevet af hævntørst og misforstået tillid i forbindelse med sønnens død.

Ja, selv Sarah Lund virker mere tilnærmelig – og der er endda glimt af humor at spore.

Af og til har serien desuden virket konstrueret og dårligt researchet. Det er dér, hvor man som seer mister koncentrationen et øjeblik, fordi man snubler i tanken om, at ’nå, dét var da godt nok var utrolig belejligt/heldigt/underligt’.

Holder ikke i byretten
Det gælder også her i afsnit ti, hvor Buch bl.a. er til afhøring hos PET, fordi Statsministeren har anklaget ham for landsforræderi – om end PETs anklager ikke lyder som noget, der ville holde i byretten. Men det kan selvfølgelig også skyldes, at den danske lovgivning på dette punkt bare er absurd – og det er jo straks en anden diskussion.

Rabens uberettigede indespærring og pludselige udsigt til staffrihed virker også besynderlig. Og på hvilket grundlag har politiet lov til at aflytte Jarnvigs telefon?

En anelse kulørt
I det hele taget kan man vist roligt sige, at serien er en falliterklæring for Christiansborg, militæret, politiet, PET og hele det juridiske system. Ja, ja, det er bare fiktion, men faktisk har serien jo et par gange undervejs mindet uhyggeligt meget om samtidige, virkelige begivenheder. Men det bliver måske en anelse kulørt her i sidste afsnit med en hel regering og en masse embedsmænd, som konspirerer og dækker over en penibel sag.

Når alt dette er sagt, så har irritationsmomenterne trods alt ikke overskygget fornøjelsen ved at gætte med hele vejen igennem. Og apropos falliterklæringer og dårlig økonomi, så håber jeg da, at DR får råd til at lave en tredje omgang ’Forbrydelsen’.

Jeg lover at sidde klar foran mit tv, hvis Forbrydelsen-teamet til gengæld lover at gøre sig lidt mere umage med detaljerne næste gang.

Er du enig med Ekstra Bladets anmelder? Læs artiklen ' Forbryderisk god eller morderlig dårlig?' og uddel dine egne stjerner...

1 af 3 Brix og Lund skulle igennem mange konfrontationer, før samarbejdet begyndte at fungere. (Foto: Tine Harden/DR)
2 af 3 Statsministeren (Kurt Ravn) havde store planer for Buch (Nicolas Bro). (Foto: Tine Harden/DR)
3 af 3 Sarah Lund i skikkelse af Sofie Gråbøl måtte endnu engang så grueligt meget igennem, før Forbrydelsen kunne blive opklaret. (Foto: Tina Harden/DR)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere