Muhammedbog rent makværk

Der er nul stjerner fra anmelderen til den debat-ombruste Muhammed-roman 'Medinas Juvel': Ærgerligt, at den bliver udgivet i ytringsfrihedens navn

Medinas Juvel er en hån imod den historiske roman. (Foto: Random House)
Medinas Juvel er en hån imod den historiske roman. (Foto: Random House)

Sherry Jones: 'Medinas Juvel'. Oversat af Pernille Nørregaard, 340 sider, 268 kr. Forlaget Pressto

Sjældent har en bog udløst så megen virak, før den er udkommet. Men amerikanske Sherry Jones’ debutroman, ’Medinas Juvel’, har heller ikke fru hvem-som-helst som hovedperson.

Bogen handler nemlig om profeten Muhammeds yndlingshustru, Aisha bint Abi Bakr, der som niårig i år 623 blev giftet væk til den dengang 53-årige Muhammed.

Emnets sprængfarlighed har foreløbig afholdt Jones’ amerikanske forlægger fra at sende bogen på gaden. Og i England har udgivelsen udløst brandattentater mod udgiveren. Men nu udsender Forlaget Pressto i ytringsfrihedens navn bogen på dansk.

Hvad er det så, der ifølge britiske og amerikanske medier udgør en terrortrussel?

Kort fortalt skildrer Jones en af islams helt centrale skikkelser, og hun skriver angiveligt på baggrund af års research. Aisha fremstilles som en rapkæftet kvinde, der har erotiske drifter og er splittet mellem Muhammed og barndomskæresten Safwan.

For så vidt spændende nok. Men Jones sovser sit stof ind i et floskuløst sprog, der efterlader et indtryk af lige dele lækkersøvnig lægeroman og Aladdin-agtige klicheer a la Disney.

Der burde ikke være mange linjers debatstof i ’Medinas Juvel’, der er en gennemført kedsommelig og pladderromantisk omgang sødsuppe. For ikke at sige en hån mod den historiske roman som genre.

Ærgerligt, at netop en bog som denne bliver udgivet i ytringsfrihedens navn.

1 af 2 Sherry Jones har skrevet bogen om Muhammeds kone Aisha. (Foto: Forlaget Hovedland)
2 af 2 Medinas Juvel er en hån imod den historiske roman. (Foto: Random House)
0 kommentarer
Vis kommentarer