Politichef: Flotte billeder, godt plot og lækre damer

’Mord uden grænser’ begejstrer politiinspektør Bent Isager-Nielsen - både hvad handling og indpakning angår

Se trailer for serien her

'Mord uden grænser'

- Det er vildt spændende. Og det er en flot og meget tempofyldt serie, der vil rigtig meget. Måske lidt for meget. Man bliver helt stakåndet. Jeg var ressourceperson, da Brostrøm og Thorsboe lavede ’Rejseholdet’, og jeg kan se mange lighedspunkter fra den gamle serie og til ’Mord uden grænser’. De begyndte lokalt, så regionalt, nationalt og nu internationalt. Det er meget godt fundet på, og selv om jeg er en ældre erfaringsramt politichef, der let kan forfalde til at hænge mig i ting, der i virkelighedens verden er urealistiske, må jeg sige, at det er skruet sammen, så det virker helt ægte, og dermed er jeg klar med en høj karakter.

Bent Isager-Nielsen tiltræder per 1. maj selv som chef for Task Force Indbrud (TFI), der lavede Operation Hvepsebo. Foto: Anthon Unger
Bent Isager-Nielsen tiltræder per 1. maj selv som chef for Task Force Indbrud (TFI), der lavede Operation Hvepsebo. Foto: Anthon Unger
 

Se også: Tidligere chefpolitiinspektør om DR-serie: Ikke for børn

Politiinspektør Bent Isager-Nielsen, der tidligere var chef for det nu nedlagte Rejsehold, og i dag er efterforskningschef ved Vestegnens politi påpeger, at seriens tema om menneskehandel og misbrug næppe kunne være mere aktuelt.

Menneskehandel
- I forgange uge gennemførte politiets Task Force Indbrud (TFI) Operation Hvepsebo, hvor der blev anholdt næsten 100 mennesker i et sagskompleks med internationale forgreninger. Operation Hvepsebo drejer sig netop om menneskehandel, misbrug og svindel i stort omfang. Så til dem, der har set de to første afsnit af serien, kan jeg sige, at efterforskning også i virkeligheden foregår nogenlunde på samme måde som i serien. Dog må jeg lige indsparke, at internationalt politiarbejde ikke sker i det tempo, for der er mange regler, som skal overholdes. Hele juraen skal på plads, og retsanmodninger tager tid. Selv inden for Europol er der masser af forskelligheder i medlemslandene, forklarer han.

Se også: 'Mord uden grænser' større end 'Broen'

Men Isager ved godt, at det ville være for bøvlet at skildre alt det. Der er tale om tv-fiction, og folk skal underholdes med flotte billeder og en hurtig handling - og det bliver de.

Derudover er politiinspektøren meget tilfreds med de flere af de ting, serien viser og er bygget op omkring: de spektakulære signaturmord med den afhuggede finger og det bortskudte øje, ’Joint Investigation Teams’, overvågningsteknologierne, infiltreringsagenter og meget andet - for det er sådanne ting, der danner baggrund for moderne politiefterforskning. Men der er én ting, der ikke holder.

Sex er no go
- Nok kan der være personlige kontroverser imellem politifolk , og for den sags skyld også jalousi, men kombinationen af jalousi og sex imellem kolleger er no go.

Se også: Lars Mikkelsen inden DR-premiere: Kritik gør virkelig ondt

Bent Isager hæfter sig også ved de mange kvinder i serien.

- Det myldrer med kvinder i ’Mord uden grænser’, og det, synes jeg jo, er skønt. Men så mange er der altså ikke i hverken dansk eller internationalt politi. Desuden er de umanerlig lækre, og uden at fornærme kvinderne i dansk politi, vil jeg sige, at de meget fornuftigt i dagligdagen ikke går op i at ligne fotomodeller. Jeg vil så tilføje, at mændene i dansk politi heller ikke ligner de lækre mænd i serien - og at jeg udseendemæssigt desværre har meget lidt til fælles med Lars Mikkelsen, griner han.

De spændende spørgsmål
Selv om man har levet et helt liv i politiet, kan man godt være begejstret for krimier, og Isager er imponeret over plottet i serien. Han synes også, at de ubesvarede spørgsmål, der hele tiden dukker op, og som man kun langsomt får besvaret, er godt fundet på. F.eks. glæder han sig til at finde ud af, hvad der er galt i det belgiske politi, hvor den kvindelige chef tilsyneladende sidder og sinker efterforskningen bevidst. Og han glæder sig også til tredje afsnit, hvor vi måske får en forklaring på, hvad det er for noget snavs, som faren til den døde pige er rodet ud i. Det er tilsyneladende noget, som hverken mafiabossen eller den sørgende mor har kendskab til.

Se også: 'Mord uden grænser': Vanedannende

- Det er sjovt at gætte, og det er også sjovt at se, at de mest nærliggende løsninger ikke altid er de rigtige. Tingene er ofte ikke, som de tager sig ud. Det siger jeg altid, når jeg underviser de unge politifolk. Derfor må man hele tide stille hypoteser op under en efterforskning. Og det sker også her. Vi må se, hvad de fremragende skuespillere har til os i næste uge, smiler Isager.

5 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere