Ulf Pilgaard mindes: En far fra Helvede

Ulf Pilgaards erindringer tegner et åbenhjertigt portræt af en på flere måde stor kunstner

Bogen 'Mit liv som Ulf' tegner et billede af en gennemreflekteret mand. (Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)
Bogen 'Mit liv som Ulf' tegner et billede af en gennemreflekteret mand. (Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)

 
Ulf Pilgaard og Ole Sønnichsen: 'Mit liv som Ulf'. 295 sider. 299,95 kr. Gyldendal. Udkommer d. 26. oktober 2015

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Ulf Pilgaard holdt meget af sin far. Det bedyrer han i sine erindringer 'Mit liv som Ulf'. Og han blev hårdt ramt, da faren døde i 1972.

Men egentlig er det svært at forstå, for bogen tegner samtidig et billede af manden som et usædvanligt dumt svin.

Christian Pilgaard var præst, og han var jævnligt sin kone utro: 'Min mor opdagede det altid før eller siden og fik sat en stopper for det. Så gik der lidt tid, og så kom der en ny affære. Det var virkelig synd for min mor.'

Samtidig nærede han en ophøjet foragt for mennesker, der ikke havde gået på universitet. Som for eksempel selvsamme mor, der jævnligt blev ydmyget.

– Psykisk og praktisk har vi haft tid til at forberede os. Vi fokuserer på det positive, og det er man tilbøjelig til at glemme midt i sorgen, siger Ulf Pilgaard, der ikke vil ynkes. Foto: all over press Kendte Ulf Pilgaard kæmper for uhelbredelig syg hustru

Noksagt
Og Ulf Pilgaards elskede hustru, Gitte: 'Engang hun sagde et eller andet, kiggede han bare over på hende, rystede på hovedet og sagde:

– Sådan en noksagt. Så blev der stille. Jeg rejste mig bare op og sagde: – Godt, så går vi. Farvel.  En anden gang blev han fuld til et selskab og skubbede hende ind i væggen i raseri.'

Se også: De kendte hulkede over revykongen Henrik

Preben Kaas
Heller ikke den uskolede Preben Kaas, der var manden, som for alvor opdagede Ulf Pilgaards talent, var præsten på bølgelængde med. Men det blev betalt tilbage: 'Til mit bryllup rejste min far sig op og holdt verdens længste tale. Han snakkede og snakkede og snakkede, det føltes, som om det tog mindst en halv time midt under middagen. Han talte endda sort ind imellem, og folk sad og sendte hinanden blikke.

Kort tid efter rejste toastmasteren sig og meddelte, at Preben gerne ville sige et par ord. Så rejste Preben sig:

– Nu kan jeg bedre forstå, at Ulf er blevet så lang. Så satte han sig ned igen.’

Blandt pastor Pilgaards mange charmerende egenskaber var også en alvorlig mangel på selvironi – som den eneste i selskabet morede han sig slet ikke. Beretningerne om Ulf Pilgaards far illustrerer bogens styrke – den er åbenhjertig, djærvt fortalt og spækket med sigende anekdoter.

Bloggeren Mascha Vang og komikeren Andreas Bo har dannet par i halvandet år. (Foto: Anthon Unger) Danske kendte - 23. okt. 2015 - kl. 12:34 Andreas Bo spiller Dirch: Mascha synes, det er mega sejt

Dirch Passer
Ulf Pilgaard har aldrig været en del af den livsstil, der kostede mange store kolleger en alt for tidlig død.

Som Preben Kaas. Og Jørgen Ryg. Og det store forbillede, Dirch Passer.

Sidstnævnte var han i forestillingen 'Solstik' rundt i landet med i 1971: 'I Løgstør var han på turné på de lokale værtshuse, men fandt ud af, at de alle lukkede kl. 22. Det blev Dirch gal over, og så marcherede han ned til den lokale politistation for at klage. Den var også lukket og i stedet sad der et skilt, der forklarede, at man skulle henvende sig til politiet i Aalborg ved hastesager. Sådan én havde Dirch, så han hev skiltet ned fra væggen, tog en taxa til Aalborg og gik ind på politistationen.

– Hvem er De? spurgte betjenten ved skranken.

– Jeg er Dirch Passer.

– Det kan enhver komme og sige, lød svaret.

– Jeg vil gerne klage over, at alle værtshuse i Løgstør er lukkede.

Det hjalp dog ikke, og Dirch endte i stedet med en bøde på 25 kroner for hærværk mod politistationen i Løgstør.’

Per Prut
Nogle gange får vi et forbløffende indblik i, hvad der kan foregå på scenen, mens vi intetanende sidder og kigger på: 'Per Pallesen kom som ung og ukendt med i 'Stamherren' i 1975 og fik hurtigt øgenavnet Per Prut, og det har fulgt ham i branchen lige siden.

Per elsker at slå prutter på de mest tåbelige tidspunkter, hvor der er mange mennesker samlet eller brug for fuld koncentration på scenen.

Det er blevet hans varemærke, og det skete flere gange under 'Stamherren', at han tog lidt ekstra hårdt fat i min arm, og så vidste jeg, at den kom, snigeren. Man kunne ikke høre den, men det stank helt vildt, og så var man bare nødt til at spille videre.'

Se også: Per Pallesen: En sand gentleman

En gnavende orm
På samme måde får vi erindringsglimt – nogle beske, andre kærlige – om mange andre af Ulf Pilgaards kolleger gennnem den mere end 50-årige karriere. Jeg synes nok, at han sine steder er lidt hård ved anmelderne, men her er jeg ikke ganske uhildet.

Til sammen tegner bogen et billede af en gennemreflekteret mand, som ser tilbage på en fabelagtig karriere med forståelig stolthed og glæde – men der er alligevel en orm, der gnaver. Skønt Ulf Pilgaard har haft adskillige store, alvorlige roller på både teater og tv, så synes han ikke, det er nok. I lighed med Dirch Passer er han ikke tilfreds med mest at blive betragtet som en sjov mand.

Som om det fineste i verden ikke må være at få mennesker til at le og siden tænke. Det formår Ulf Pilgaard både på scenen og i sine erindringer.

Jeg har kun én anke: Billedteksterne er ubrugelige. Kunne man overveje at fortælle, hvem der er på billederne, når anden udgave udkommer?

Ulf Pilgaard og Ole Sønnichsen: 'Mit liv som Ulf'- 295 s. 299,95 kr. Gyldendal. Udkommer d. 26. oktober 2015

Læs uddrag af bogen Mit liv som Ulf.

1 af 2 Forsiden af bogen 'Mit liv som Ulf', der er udkommet den 26. oktober 2015.
2 af 2 Bogen 'Mit liv som Ulf' tegner et billede af en gennemreflekteret mand. (Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)
8 kommentarer
Vis kommentarer