DR's julekalender: VINDEREN

Mange havde brokket sig uden at have set et sekund, men den norske julekalender 'Snefald' ligner en sikker vinder

Selma og hendes noget uvillige værge Ruth er et af omdrejningspunkterne i DR's yderst lovende, norskproducere julekalender 'Snefald'. Foto: DR
Selma og hendes noget uvillige værge Ruth er et af omdrejningspunkterne i DR's yderst lovende, norskproducere julekalender 'Snefald'. Foto: DR

'Snefald'. Instruktion: Synne Teksum. Forfattere: Synne Teksum, Hanne, Hilde og Klaus Hegerup. Sendes fra 1. til 24. december kl. 19.30 på DR1.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Se også: DR sender norsk julekalender: - Det er ikke okay!

Der har allerede på forhånd lydt ramaskrig over, at DR i år bryder med traditionen og sender en norsk julekalender i stedet for en genudsendelse, som man jo har for vane at gøre i ulige år. Budgettet giver åbenbart kun mulighed for at skabe en ny hvert andet år. De har så til gengæld især de sidste tre-fire gange været umanerlig gode.

Især Wikke og Rasmussens 'Julestjerner' (2012) og Kaspar Munk og Poul Bergs 'Tidsrejsen' (2016) står som højdepunkter siden man startede med at sende julekalendere for de yngste seere i 1962.

Men mon ikke kritikken forstummer nu, hvor folk rent faktisk har haft mulighed for at danne sig et indtryk af serien i stedet for blot at brokke sig på forhånd. For godt nok er serien norsk, men er (på ganske elegant og naturlig facon ) blevet tilsat danske stemmer, så de mindste også kan være med. 

Se også: DR bryder tradition: Sender udenlandsk julekalender for børn

Og endnu vigtigere så tegner den til at blive fremragende. Vi følger den forældreløse Selma, der er i pleje hos den modvillige Ruth, mens hun bare drømmer om at være del af en rigtig familie. I seriens andet spor befinder vi os hos julemanden Julius og hans kære nisser i et varmt, småanarkistisk - på trods af sekretæren Winters futile forsøg på at skabe lidt ro og orden - eventyrland.

Dette gennemhyggelige nisselandskab står i skærende kontrast til Selmas virkelighed, hvor alt er blegt og betongråt i permanent støvregn. Men mon ikke at de på en aller anden måde bliver forbundne i nær fremtid? Det er jo julekalender, for pokker. Og der er vist en vis forbindelse mellem Selmas afdøde far og julemandens forsvundne lærling...

'Snefald' er flimrende flot på biledsiden og Selma, Ruth og de andre virker som to karakterer, hvis skæbner man godt gider følge de næste 24 dage. Det gælder også den gammelkloge Hugo, der støder til i afsnit to, som vi har fået lov til at smugkigge på.

Når nu alternativet havde været en genudsendelse, kan man da kun glæde sig over, at DR har indkøbt dette kvalitetsprodukt fra deres norske kollegaer. Som tilmed har den fordel, at hovedpersonerne aldersmæssigt er mere i sync med hovedmålgruppen end de to teenagere i konkurrenten TV2's 'Tinkas juleventyr'.

Nå ja, folk har også for vane at brokke sig over, at der ikke er nok jul i julekalenderen. Det argument holder heller ikke i denne norske ombæring. Og man behøver jo ikke spise lutefisk og pinnekjøt juleaften af den grund

Medv.: Siri Skjeggedal, Kjersti Elvik, Trond Høvik, Vidar Magnussen m.fl. .

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Christina Ehrenskjöld
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen