Top 10: Årets bedste udenlandske film

Filmåret 2012 bød på mange højdepunkter. Se her hvilke film, der røg ind på Top 10

Michael Hanekes 'Amour' er nummer et på Ekstra Bladets Top 10 over de bedste udenlandske film fra filmåret 2012. (Foto: Camera Film, SF Film, Miracle Film).
Michael Hanekes 'Amour' er nummer et på Ekstra Bladets Top 10 over de bedste udenlandske film fra filmåret 2012. (Foto: Camera Film, SF Film, Miracle Film).

Her er Ekstra Bladets bud på årets største filmoplevelser i det, der tegner til at blive endnu et rekordår for biograferne. Hverken HD tv’er, computer streaming eller video on demand har endnu kunnet udkonkurrere den bogstavelig talt store oplevelse, det er at sætte sig i biografmørket, slukke mobilen og lukke alt andet end filmoplevelsen ude.

Filmproducenterne skruer – af (sikkert berettiget) fremtidsangst – op for 3D-effekterne, ind i mellem så det truer med at drukne historien i rutsjeture, hvilket nok ikke er nogen langtidsholdbar strategi. Her tror vi stadig på det gode manuskript, hvad enten det angår superheltefilm som ’The Dark Knight Rises’, historiske dramaer som ’En kongelig affære’ eller en overraskende fransk feelgood succes som ’De urørlige’.

Og for en god ordens skyld: Der er tale om spillefilm, der har haft dansk biografpremiere i 2012. Derfor må eksempelvis både Vinterbergs ’Jagten’ og Benh Zeitlins mesterlige ’Hushpuppy’ vente til næste års lister.

Og fremragende dokumentarfilm som ’Searching for Sugarman’, ’The Act of Killing’ og ’Palme’ samt gode danske bud som ’Testamentet’ eller ’Lej en familie A/S’ må af pladshensyn nøjes med at blive anbefalet her. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at dokumentargenren i disse år er inde i en rivende udvikling både, hvad kunstnerisk niveau og publikumstække angår. Heldigvis.

Tak for i år. Vi ses på række 7 midtfor i 2013.

1. Amour. Instr.: Michael Haneke. I biografen nu
Michael Hanekes forrige film, ’Det hvide bånd’, var en mesterlig beskrivelse af, hvordan nazismens frø blev sået, hvor en tid og en tilstand blev destilleret i en lille landsbys mikrokosmos. Den østrigske instruktør tager denne gang fat på intet mindre end kærligheden og døden. Ikke som luftige, abstrakte begreber, men som helt konkrete og indimellem ret barske realiteter. Og gør det selvfølgelig med vanlig ufravigelig konsekvens. En både grum og smuk film. Og i en fantastisk scene, der er lige så øm, som den er barsk, forenes de to ting på uforglemmelig vis. Haneke har igen skabt et dybt originalt, insisterende værk, der – uanset hvad man ellers synes om det – aldrig forlader ens bevidsthed. Det er vi nogle, der kalder stor filmkunst.

2. The Dark Knight Rises. Instr.: Christopher Nolan. Ude på dvd
Christopher Nolan har med både ’Batman Begins’ (2005) og ’ The Dark Knight’ (2008) givet os nogle af de allerbedste superheltefilm. Ud over at mestre bulder, brag og bjergtagende billeder formår han nemlig også på en intelligent måde at få os til at overveje grundlæggende principper om, hvad der er rigtigt og forkert. Og samtidig har han gjort Batman interessant og tredimensionel ved at skildre dennes kamp mod sine indre dæminer. Uden at noget af det har været en klods om benet på den baskende action.

3. Take Shelter. Instr.: Jeff Nichols. Ude på dvd
Toptunet filmhåndværk – både visuelt og lydligt. Men den altoverskyggende tour de force er skuespillet fra Michael Shannon og Jessica Chastain, der helt ned i de mindste fysiske detaljer inkarnerer et ægtepar på kanten af kaos i denne skæve dommedagsfilm.

4. The Artist. Instr.: Michel Hazanavicius. Ude på dvd
Det er – bortset fra en nærmest genial scene – en regulær stumfilm med ’taleskilte’, rullende øjne, store armbevægelser og hele molevitten. Selv soundtracket er som taget ud af æraen. Det burde måske ikke virke i det 21. århundrede. Men det gør det. Ret fantastisk endda.

5. The Descendants. Instr.: Alexander Payne. Ude på dvd
En rørende og livsbekræftende film om død og ulykke i Paradis – nærmere bestemt Hawaii. Uhyre velfortalt af Payne, der også tidligere har vist, at han mestrer kunsten at ramme mennesker lige på kornet og balancegangen mellem det alvorlige og det virkelig morsomme.

6. Hvad med Kevin. Instr.: Lynne Ramsay. Ude på dvd
Tilda Swinton leverer en uafrystelig præstation som Eva, John C. Reilly er troværdig som hendes joviale, men konfliktsky mand, og alle de tre drenge, der spiller Kevin i forskellige aldre, gør det imponerende i denne sørgeligt aktuelle skildring af en ung mand, der går amok på en skole.

7. Looper. Instr.: Rian Johnson. I biografen nu
Når Hollywood-maskineriet en sjælden gang imellem laver et produkt, der er så godt tænkt og virtuost udført, som det er tilfældet med ’Looper’, er der al grund til at klappe i sine små hænder af fryd. En film lavet af det samme stof som drømme. Efterlader én både tummelumsk og voldsomt underholdt.

8. Moonrise Kingdom. Instr.: Wes Anderson. På dvd 15. januar
En hyldest til barndommens magi, den ubesmittede kærlighed og to menneskers ophold i skumringstiden mellem barndom og voksenliv, hvor alt er muligt. Ikke mindst i dette lille, poetiske technicolor-mesterværk, der emmer af bittersød nostalgi.

9. De urørlige. Instr.: Eric Toledano & Olivier Nakache. I biografen nu
En film om en lammet mand og hans sygehjælper lyder måske ikke umiddelbart som en kioskbasker. Men ’De urørlige’ er ikke desto mindre blevet den største franske filmsucces nogen sinde. Den har slået selv ’Den fabelagtige Amélie fra Montmartre’ af pinden. Fuldt fortjent.

10. Holy Motors. Instr.: Leos Carax. I biografen nu
Virker bedst, hvis man blot læner sig tilbage og nyder den som et vildt fabulerende, poetisk billeddigt, rig på scener, der vidner om en enestående tilgang til billedmediet. Sin hang til logik må man så få stillet andetsteds. Som David Lynch på syretrip.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen