'Lawless' er djævelsk god

John Hillcoat og Nick Cave har skabt endnu et uhyrligt og smukt film-epos

Shia LeBoeuf tager både sagen og geværet i egen hånd i 'Lawless'. (Foto: Richard Foreman)
Shia LeBoeuf tager både sagen og geværet i egen hånd i 'Lawless'. (Foto: Richard Foreman)

'Lawless'. Instr.: John Hillcoat. Medv.: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jason Clarke, Jessica Chastain, m.fl. 115 min. Premiere i dag i 50 biografer

5
6
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Hvis man har set makkerparret John Hillcoat og Nick Caves to foregående samarbejder som hhv. instruktør og manuskriptforfatter – ’Ghosts ... of the Civil Dead’ (1988) og ’The Proposition’ (2005) – så ved man nok, hvad man har i vente. Hvis ikke, så synger Mark Lanegan advarende om ild og svovl, der vælter ned fra himlen over åbningssekvensen.

’Lawless’, der baserer sig løseligt på virkelige begivenheder, fortæller med nærmest mytologisk anslag historien om de tre Bondurant-brødre fra Virginia, der tjente en mindre formue på hjemmebrændt whisky under forbudstiden.

Men da den korrupte statsadvokat sender Chicago-politimanden Charlie Rakes (Guy Pearce som den inkarnerede ondskab) efter dem, og de nægter at spille med, begynder kuglerne at flyve. Voldsomme udbrud Bondurant-brødrene er ifølge de lokale legender udødelige – hvorvidt det passer, skal ikke røbes her. Men Hillcoat/Cave vender bestemt ikke den anden kind til i deres ubarmhjertige beskrivelse af uhyrlighederne. Og det sindige tempo får kun de voldsomme udbrud til at virke endnu stærkere. Der er som sådan ikke noget nyt i denne patosfyldte blanding af western og klassisk gangsterdrama, men udførelsen er så djævelsk god, at man er suget ind i samfulde 115 minutter.

Kynisk og sentimental
Hillcoat ryster aldrig på hånden, Beniot Delhommes billeder er blændende smukke, musikken (af Cave og Warren Ellis) fremragende og skuespilpræstationer i top hele vejen rundt. Ikke mindst Tom Hardy som den ældste bror og Jessica Chastain som forhenværende skøge gør sammen med førnævnte Pearce blivende indtryk. En bloddryppende, episk morderballade med et perfekt blandingsforhold mellem kynisme og sentimentalitet. For Cave er måske nok holdt op med at skrive kærlighedssange, men det påvirker tilsyneladende ikke hans filmmanuskripter.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen