Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Viggo Mortensen er eminent som Freud

David Cronenbergs film om Sigmund Freud og Carl Jung er begavet og velspillet

Hovedomdrejningspunktet i 'A Dangerous Method' er det komplekse forhold mellem de to legendariske psykoanalytikere. (Foto: Scanbox)
Hovedomdrejningspunktet i 'A Dangerous Method' er det komplekse forhold mellem de to legendariske psykoanalytikere. (Foto: Scanbox)

'A Dangerous Method'. Instr.: David Cronenberg. Medv.: Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Keira Knightley, Vincent Cassel m.fl. 99 min. Premiere i dag i 68 biografer

4
5.7
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Når emnet nu er to af de vigtigste figurer inden for psykologien – Sigmund Freud og Carl Jung – og instruktøren hedder David Cronenberg, så er det første, der slår én, hvor traditionel og sober en film ’A Dangerous Method’ egentlig er. Vi er endog meget langt fra ’Videodrome’, ’Nøgen Frokost’, ’Blodbrødre’, ’Crash’ eller andre af Cronenbergs karakteristisk urovækkende værker.

’A Dangerous Method’ ligner faktisk mere en bundsolid BBC-produktion eller tilsvarende, men det behøver der selvfølgelig heller ikke være noget i vejen med. Man sidder dog lidt med fornemmelsen af, at det egentlig mere er manuskriptforfatteren Christopher Hamptons film end instruktøren Cronenbergs. Men så er det jo heldigt, at Hampton har skrevet et ret godt manuskript.

Interessante skuespillere
Og at man har fået to af tidens mest interessante skuespillere, Michael Fassbender og Viggo Mortensen, til at spille hhv. Jung og Freud. Keira Knightley har fået en del flak for sin rolle som kvinden imellem dem – Sabina Spielrein, der var hysterisk patient hos Jung, men siden selv blev en af de første kvindelige psykoanalytikere – men jeg synes nu, hun gør det overbevisende.

Hovedomdrejningspunktet er venskabet og siden uenighederne mellem Jung og hans mentor Freud, som – hvis man skal sige det meget kort og firkantet – går på, hvor tæt man kan tillade sig at involvere sig med sine patienter (nærmere bestemt Spielrein), samt Freuds grundlæggende meget rationelt orienterede tilgang versus Jungs stedse mere mystiske, hvis ikke deciderede okkulte metoder.

Da samtaleterapien er i centrum, er det i sagens natur en film, hvor der snakkes meget. Og ’A Dangerous Method’ har klart sin styrke som begavet historiefortælling frem for som original, visuel oplevelse. Med andre ord en film, der er lavet mere med overjeget end med underbevidstheden.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen