Forbudt julekalender var sjov, skarp og kærlig

Teateropsætningen af 'Jul i republikken' mere end antydede, at det i hvert fald ikke var kvaliteten, der var årsag til, at DR hev i nødbremsen

Den nedlagte 'Jul i republikken' blev opført for en enkelt aften på Aveny-T. Vi håber på en udvidet genudsendelse næste år. Foto: PR Foto
Den nedlagte 'Jul i republikken' blev opført for en enkelt aften på Aveny-T. Vi håber på en udvidet genudsendelse næste år. Foto: PR Foto

'Jul i republikken - frit efter en nedlagt julekalender'. Instr.: Lotte Svendsen og Heinrich Christensen. Aveny-T, Frederiksberg. 20. december.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Se også: Hvor er det bare public pinligt, DR

Under stor mediebevågenhed trak DR i sidste øjeblik - faktisk dagen før premieren - stikket på den satiriske radiojulekalender 'Jul i republikken'. DR påstod, at det var fordi det kunstneriske niveau ikke var højt nok (så var der nok en del andre ting, som også burde have været stoppet, men det er en helt anden historie), mens folkene bag med instruktøren Lotte Svendsen i spidsen var af den opfattelse, at DR havde udøvet selvcensur af angst for endnu engang at blive udråbt som 'røde lejesvende'.

Efterhånden som dele af forløbet bag beslutningen blev oprullet, tydede alt på, at det var Svendsen og kompagni, der havde fat i den lange ende. Og så fik folkene bag teatrene Mungo Park og Aveny-T - med sidstnævntes direktør Jon Stephensen i spidsen - den lyse ide, at lynopføre dele af 'Jul i republikken' som teateropsætning med den oprindelige besætning - heriblandt den fyrede Johanne Schmidt Nielsen - for en enkelt aften. Så havde i hvert fald dem, der var hurtige nok til at sikre sig billetter, mulighed for at få syn for sagn.

Se også: Stjernebesat DR-julekalender droppet: Nu tager skandalen en ny drejning

Historien i 'Jul i republikken' er, at Danmark efter en folkeafstemning er blevet udråbt til republik med Johanne Schmidt Nielsen som præsident. Det betyder i sagens natur, at kongehuset mister alle deres privilegier, heriblandt bopælen Amalienborg og deres apenage. Men da folket åbenbart ikke er helt ufølsomt, bliver den førhen royale familie genhuset i en 2 værelses i Urbanplanen på Amager.

Tiden har af indlysende årsager har været sparsom, da man skulle transformere radiosatiren til en sceneforestilling, så man har valgt den indlysende (og økonomiske) løsning, at lade stykket være en gennemspilning af prøverne i et radiostudie (her kan man virkelig tale om radioteater). Tilsat en ikke uvæsentlig ekstra dimension, hvor DR's ledelses indblanding i stykket og dermed begrænsning af den ellers højt besungne kunstneriske ytringsfrihed (bl.a. dokumenteret via diverse interne mails på en storskærm) bliver blotlagt.  

Se også: DR-julekalender med Johanne vraget: - Underligt

Selvfølgelig har Lotte Svendsen og kompagni en interesse i at fremstille sagen på en bestemt måde, men det virker nu som om, at de har ret gode kort på hånden. Ikke mindst fordi de brudstykker af julekalenderen som vi fik smagsprøver på i løbet af den kun en time lange spilletid for det meste var virkelig morsomme og godt tænkt. Det kan selvfølgelig være, at vi fik alle højdepunkterne i koncentreret form, men det tvivler jeg nu på, og man fik i den grad appetit på mere.

Claes Bang var helt formidabel som prins Henrik og det samme var Mette Horn som Margrethe lige som Stine Schrøeder Jensens skingre Mary også var kongeligt bekendtskab. Og vigtigst af alt så var satiren lavet med tydelig kærlighed til sine figurer. Hvilket altid gør det sjovere. Der er ikke noget nemmere end bare at udstille folk.

I sagens hektiske natur var det hele lidt løst i koderne - og de medvirkende kom tilmed (ganske befriende) til at grine af hinandens replikker. Ja selv George Metz afslørede en klædelig, underspillet selvironi. Hvem skulle nu have troet det?

Alt tyder med andre ord på, at DR's ledelses frygt for at træde de politikere, som i sidste ende skal betale deres klækkelige lønninger, over tæerne, har bevirket, at vi menige licensbetalere er gået glip en solid omgang tankevækkende humor. Det er ærlig talt virkelig beskæmmende. For ikke at sige decideret skræmmende.

Hvis jeg sad i spidsen for et konkurrerende radiomedie, ville jeg fluks satse på at opføre hele 'Jul i republikken' næste år. 

Medv.: Claes Bang, Mette Horn, George Metz, Johanne Schmidt Nielsen m.fl

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen