Håbløst! Kæmpeflop af TV2

'Håbet' er endnu en hjælpeløs omgang historisk fiktion fra den ene af landets tv-giganter

Lars Brygmann og Anine-Petra Lindvig kæmper sammen med resten af holdet forgæves mod en elendigt manuskript i 'Håbet'. Foto: Christian Geisnæs.
Lars Brygmann og Anine-Petra Lindvig kæmper sammen med resten af holdet forgæves mod en elendigt manuskript i 'Håbet'. Foto: Christian Geisnæs.

'Håbet'. Afsnit 1. Manus: Ina Bruhn. Instr.: Christian E. Christiansen. TV2, 1. december.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Se også: Kendt skuespiller scorer ti år yngre journalist

Instruktøren Christian E. Christiansen har aldrig til fulde indfriet forventningerne fra debutfilmen 'Råzone' fra 2006 og Oscar-nomineringen for kortfilmen 'Om natten' i 2008. Et par mildt sagt ligegyldige gysere lavet i USA, hjalp ikke just på renomeet. Han skal nok heller ikke forvente, at karrieren får et gevaldigt skub fremad med TV2-serien 'Håbet', der kører over skærmen fire lørdage her i december.

Han er dog ikke alene om miseren, for det helt store problem her er det ekstremt skematiske - på grænsen til det ubehjælpelige  - manuskript ved Ina Bruhn. Karaktererne er så endimensionelle, at 'Badehotellet' nærmest virker begavet i sammenligning, og replikkerne falder med samme naturlighed som i en reklame for Kinder Mælkesnitte.

Katrine (Parika Steen) gør alt, hvad hun kan, for at fremkalde den rette julestemning. det lykkes ikke særlig godt. Foto: Nordisk Film Filmanmeldelser - 8. nov. 2018 - kl. 18:51 Wow: Paprika Steen har lavet en øjeblikkelig juleklassiker

Det betyder også, at selv en stabil kapacitet som Lars Brygmann virker fuldstændig fortabt her, og den eneste, der egentlig kan trække sig ud med en vis værdighed i behold, er den debuterende Anine-Petra Lindvig, der gør, hvad hun kan med det tarvelige materiale, hun har fået at arbejde med i rollen som Marie/Martin.

Lidt surt, når man nu ellers elsker en god skipperskrøne. Men den her må man altså længere ud på landet med.

Se også: Danske skuespillere smider tøjet og krammer torsk

Året er 1899, og vi befinder os på et fynsk børnehjem. Marie, hvis mor er død og sømandsfar er forsvundet, er netop blevet konfirmeret, og skal derfor ud at tjene som stuepige. Hendes to små søskende bliver ved samme lejlighed bortadopteret til en kaptajn og dennes kone.

Ved et af de usandsynligt (bogstavelig talt) mange sammentræf, som denne serie er så rig på, viser det sig, at kaptajnens skib 'Haabet' skal til Kristiansand i Norge, hvor Maries far tilfældigvis sidst er blevet set. Marie klipper lokkerne af, og kan nu åbenbart forveksles med en dreng, og får hyre som ungmand på 'Haabet', der sjovt nok lige står og mangler sådan en.

Han/hun er nederst i skibets hierarki, men klarer i det store hele opgaverne med bravur - ikke mindst når man tager i betragtning, at hun aldrig har prøvet det før. Men det er åbenbart ingen kunst at gebærde sig på sådan et gammelt sejlskib.

Se også: Lars Brygmann: 'Jeg troede, jeg skulle dø'

Så går det ellers til både Norge og Island i jagten på den forsvundne far (som pudsigt nok hele tiden formodes at befinde sig lige der, hvor skibets rute går hen eller også er det omvendt), og Marie må en masse trængsler igennem.

Det bliver man dog ret hurtigt ganske ligeglad med, da historien aldrig letter sig over ugebladsnovelleniveau, og man ender med blot at ærgre sig over, at hun blev reddet op af vandet i begyndelsen. Så var man da sluppet for at spilde mere tid på det.

Medv.: Lars Brygmann, Anine-Petra Lindvig, Molly Blixt Egelind, Jon Lange m.fl.    

170 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere