'Herrens veje' skuffede til sidst

En noget uelegant sæsonafslutning ændrer dog ikke på helhedsindtrykket af 'Herrens veje' som en serie på internationalt niveau

Både Morten Hee Andersen og Simon Sears har været en fornøjelse at følge i første sæson af 'Herrens veje'. Foto Tine Harden/DR
Både Morten Hee Andersen og Simon Sears har været en fornøjelse at følge i første sæson af 'Herrens veje'. Foto Tine Harden/DR

'Herrens veje'. Afsnit 10. Konceptuerende instruktør: Kaspar Munk. Hovedforfatter Adam Price. DR1, 26. november.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Jeg har haft det helt fint med de metafysiske elementer i de foregående afsnit af 'Herrens veje', da de har har været så elegant placeret, at tolkningen så at sige var op til seeren selv. Ja, jeg synes at det har været et ret forfriskende og modigt element i en eller naturalistisk serie. Og ganske passende når temaet nu var tro og tvivl.

Men jeg må indrømme, at den kammede over for mig her i sidste scene i sidste afsnit af første sæson, hvor August går gennem kornmarken mod lyset sammen med de andre døde. Her bliver vi - Ole Sarvig eller ej - på yderst håndfast vis påduttet et bestemt verdensbillede, hvilket serien hidtil har holdt sig for god til. 

Se også: 'Herrens veje' tør stille spørgsmål til livet

Hvilket er synd og skam, da en af de mange kvaliteter ved 'Herrens veje' har været de mange niveauer den kunne ses på. Som netop har ladet trosspørgsmålet være op til den enkelte. Man har sagtens kunne trække gud ud af ligningen og stadig få en masse ud af de mange eksistentielle spørgsmål som serien og dens personer gik og tumlede med.

Men lige præcis den scene er svær at tolke på et udelukkende symbolsk plan. Og selv om det på en eller anden måde skulle være muligt, så var udførelsen også uklædeligt svulstig.

Lidt synd, at så fremragende en sæson med meget få mislyde undervejs skulle klinge af på så falsk en tone, som desværre er den, der nok kommer til at hænge længst i hukommelsen.

Se også: 'Herrens veje' er public service, når det er bedst

Det kan selvfølgelig også være, at det viser sig, at August slet ikke er død, men blot hallucinerer igen og at det lige som hans tungetale blot er endnu et udslag af han traumepåførte vanvid. Men det vil næsten være endnu tykkere.

Til gengæld kom det ikke som den store overraskelse, at Johannes til slut blev forladt af alle andre end sin tro væbner. Og hvordan det skal lykkes ham at vinde den tabte tillid tilbage, bliver nok et af omdrejningspunkterne i den kommende sæson. Som vi trods indvendingerne her på falderebet selvfølgelig ser frem til med store forventninger.

For når 'Herrens veje' var bedst - og det var den heldigvis det meste af tiden - så understregede den endnu engang, at når DR sætter alle sejl til formår de stadig at levere serier som på alle parametre er længder foran de hjemlige konkurrenter. Og helt på niveau med de mange udenlandske. Det er egentlig ganske imponerende.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Christina Ehrenskjöld
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen