Ligbleg solodebut fra den succesfulde komiker Nikolaj Stokholm

'Mit liv som Nikolaj Stokholm' skal vist være glad for, at de mange billetter er solgt på forhånd

Vi kommer aldrig bag grimasserne og klichéerne, selv om Stokholms show angiveligt bygger på hans eget liv. Foto: Hans Bech.
Vi kommer aldrig bag grimasserne og klichéerne, selv om Stokholms show angiveligt bygger på hans eget liv. Foto: Hans Bech.

'Mit liv som Nikolaj Stokholm'. Premiere på Bremen Teater, København, 14. september. Turnerer over hele landet frem til 31. januar 2018.

2
3.7
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Nikolaj Stokholm, der blandt andet er kendt fra tv-serien 'Sjit Happens' debuterer nu med sit første soloshow som stand-up komiker, og turnerer frem til 31. januar over hele landet - rigtig mange steder melder allerede nu om røde lamper. Hvilket jo er ganske imponerende.

Til gengæld skal han nok være glad for, at billetterne er solgt på forhånd. For selv om overskriften er 'Mit liv som Nikolaj Stokholm', og showet tilsyneladende tager udgangspunkt i den 27-årige komikers liv med bl.a. flittig brug af barndomsbilleder og gamle hjemmevideoer, virker forestillingen sært upersonlig, og vi har ikke på noget tidspunkt fornemmelsen at at komme bag om den grimasserende facade. Og derfor bliver det heller aldrig rigtig sjovt.

Se også: Se billedet: Forelsket komiker hylder hustru

Der er simpelthen ikke noget på spil her. Bevares, Stokholm kører en del på sit angivelige skrøbelige helbred (han blev født blind og tåler dårligt sollys), hvilket resulterede i en ret isoleret barndom, men hvis det har sat sig varige spor, er det ikke noget man som publikum kan mærke overhovedet.

Det bruges mest som afsæt for en række ret rutineprægede (eller hvis man skulle være ond - kompenserende) jokes, der sonderer yderst velkendt terræn - fra seksualundervisning i skolen (selvfølgelig noget med kondomer) over kiksede juleaftener til bilferie med familien - ind i mellem med en både racistisk og homofobisk undertone. Og jeg er ellers ikke sart på det punkt. Jeg mener som udgangspunkt, at man kan tillade sig det meste i humorens tegn. Så længe det altså er morsomt.

Det virker desuden lidt grotesk, at Stokholm henvender sig til det stort set jævnaldrende publikum, som om de var en folkeskoleklasse, der lige skal have forklaret hvordan verden så ud i 1990'erne. Eller at den barnløse komiker skal kloge sig på børneopdragelse via allerede stendøde klichéer om det emne.

Se også: Succesfuld Zulu-serie får allersidste sæson

Bevares, der er da et par høflige småfnis her og der undervejs - primært afledt af agurker - men hverken sprogligt, menneskeligt, eksistentielt eller showmæssigtøfter løfter stoffet sig over det jævne. For nu at vende en af de gennemgående tematikker mod Stokholm selv, så var det ganske enkelt en noget bleg forestilling.

Hvis man endelig skal tage udgangspunkt i sig selv, så kræver det altså, at man har lidt mere at byde ind med end et par sjove anekdoter fra livet i forstæderne. Måske denne Stokholm skulle prøve at tjekke (i denne sammenhæng) veteranerne Anders Matthesen eller Frank Hvam ud, når det gælder om at bruge sit eget liv (eller noget der ligner) som komisk brændstof. Som der ser ud nu, er der ikke megen fremtid i hans fortid

PS. Ungersvenden Stokholm kalder tilsyneladende sin kone for 'Mussemor'. Det håber jeg virkelig er en spøg. Ellers må det være gyldig skilsmissegrund.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen