Ny dansk komedie: Alt for tyndt

'Ninna' har ligesom sin hovedperson hjertet på rette sted, men forfalder ofte til klichéer og billige grin

Se traileren her:

'Ninna'. Instr.: Fabian Wullenweber. 96 min. Premiere 6. november i biografer over hele landet.

Cecilie Stenspil og Nikolaj Lie Kaas gør det glimrende, men kan intet stille op overfor det traurige og manipulerende manuskript. Foto: Rolf Konow Filmanmeldelser Ny dansk storfilm: Ufrivilligt komisk

Ninna (Susanne Juhàsz) fra den lokale grillbar i Præstø har en lang historie med omsorgssvigt bag sig. Fraværende, alkoholiseret far og fordrukken mor. Så Ninna har haft svært ved knytte tætte bånd til andre. Bortset fra sønnen Dennis (Rex Leonard), som har fået al hendes opmærksomhed.

Derfor ramler hendes verden fuldstændig, da Dennis på sin 18-års fødselsdag meddeler, at han flytter hjemmefra. Ovenikøbet sammen med kæresten. For hvis han ikke har brug for hende, er der jo ingen, der har det. Ikke engang moderen, der pimper portvin på plejehjemmet og egentlig meget bedre kan lide sygeplejeren Judith (Rikke Louise Anderson). Så Ninna sætter himmel og jord i bevægelse for at få Dennis til at flytte hjem igen. Uden det store held. Hvad man i den grad godt forstår.

Lærke Winther, Stephania Potalivo og Mille Dinesen gør hvad de kan med deres karikerede kvinderoller. det er ikke meget. Foto: Nordisk Film Filmanmeldelser Åh nej: Endnu en tåbelig dansk film

Ninna er mange ting. Ikke mindst pinlig - især hvis man spørger Dennis. Hun er rapkæftet og nedringet - ja, hvis man spørger hendes egen mor, ligner hun en pensioneret pornoskuespiller. Hvilket ikke er ment som nogen ros, hvis man skulle være i tvivl. Og så er hun fuldstændig blottet for situationsfornemmelse.   

Meget kan man sige om Peter Belli. Men skræmmende er han ikke. Foto: Paradis Bio Filmanmeldelser Se Peter Belli som gal seriemorder

Men selvfølgelig gemmer der sig et hjerte af guld bag den brovtende facon. Det kan hendes nye nabo, eks-alkoholikeren Morten (Peter Gantzler), selvfølgeligt godt se, så måske der alligevel kan blive plads til en mand i Ninnas liv?

Susanne Juhàsz, som er et forholdsvis ubeskrevet blad, har, ud over at spille den på alle måder altdominerende hovedrolle, også skrevet manuskript, og Fabian Wullenweber (som bl.a. har lavet 'Badehotellet') har instrueret. De to kører i øvrigt også parløb privat.

Det er som sådan et ganske sympatisk projekt, de har gang i (dette er tilsyneladende blot den første film i en serie) med skabelsen af sådan en Nynne-agtig karakter, blot som proletar fra provinsen. Dem bliver der lavet alt for få film om.

'Ninna' har bestemt også sine morsomme momenter, men som helhed kan den ikke siges at være ubetinget vellykket. Afviklingen er simpelthen ikke elegant nok til at kunne kompensere for den grundlæggende ret tynde historie. Hvilket ikke mindst er ærgerligt, fordi der undervejs er ansatser til meget mere vedkommende og sprængfarligt stof, hvis bare man dog havde skruet lidt ned for fjolleknappen.  

Esben Smed har karrierens bedste rolle som fotografen Daniel Rye, der bliver taget som gidsel i Syrien. Foto: Martin Dam Kristensen Filmanmeldelser Dansk gidseldrama: Ulidelig og brutal spænding

Wullenweber understregede med 'Badehotellet', at han ikke hører til blandt landets mest subtile instruktører, og også her skrives alle pointer med versaler - og gerne flere gange, indtil alle med garanti er med. Men hvis man kan få rettet op på de mest basale fodfejl, luget ud i klicheerne og holde lidt igen med de billigste grin, ville jeg egentlig gerne se en film mere om 'Ninna'. Hun har helt sikkert en god historie i sig, som bare mangler at blive foldet ordentligt ud.

Medvirkende: Susanne Juhàsz, Peter Gantzler, Jesper Asholt, Kristian Halken m.fl.

14 kommentarer
Vis kommentarer