'Rita' er yderst kedsommelig

Moralerne stod i kø i aftenens afsnit om den rapkæftede skolelærer

'Rita'. Sæson 4, afsnit 3. Konceptuerende instruktør: Lars Kaalund. Hovedforfattere: Christian Torpe og Jannik Tai Mosholt. TV2, 4. september.

3
3.7
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Den stod på anskueliggørende pædagogik i aftenens afsnit af 'Rita' - hende skolelæreren der er fræk nok til at ryge i skolegården. I ungdomssporet var det læren om den kolde krig og det daværende delte Europa, som manifesterede sig i adskillelsen af klasseværelset mellem øst og vest - mellem diktatur og frihed, som stivstikkeren Rostrup så balanceret udtrykte det.  Hvis man skal prædike frihed, er det jo altid en god ide at gøre det ved hjælp af tvang. Eller noget.

Men kan dog have sin tvivl om, hvorvidt en niende klasse anno 1985 havde fundet sig i den noget hårdhændede behandling. Der udbrød også en lille privat kold krig mellem Rita og Lea på grund af postpunkeren Ronnie, der sang om 'Ingen fremtid' (hvilket den aldrende version af ham selv var et glimrende eksempel på), men den egentlige årsag til det tilsyneladende afgørende brud mellem de to slyngveninder, har vi stadig ikke fået nogen forklaring på.

Se også: 'Rita' brækker sig over det hele

Alt tyder dog på, at et tøbrud er på vej mellem de to i nutidssporet - ja, de kunne tilmed gå til gammel elevfest sammen. Dagens lære handlede dog primært om den terrorfrygt, der ikke uden årsag har taget bo i mange i disse år, og dermed også i vores børn.

Nu handler en bombetrussel mod skolen ikke længere blot om, at man gerne vil have en fridag, men stikker noget dybere. Hvilket alt sammen er fint og reelt nok, men blev serveret med lidt for indstuderede replikker - ikke mindst på børnefronten.

Se også: 'Rita' rammer bunden

Moralen om, at man skal gøre, hvad man har lyst til - også hvis det er at klæde sig ud som ork - og ikke lade sig diktere af 'dum selvbevidsthed', så længe man ikke tryner andre, er også svær at opponere imod, men nogen revolutionerende menneskelig indsigt kan den ikke just siges at repræsentere.

Det virkede i det hele taget som om, at 'budskaberne' stod lidt i vejen for historien i tredje afsnit af denne sæsons 'Rita', og som enhver, der har gået i skole ved, så er belærende lektioner som oftest yderst kedsommelige.

Medv.: Mille Dinesen, Charlotte Munck, Kurt Ravn, Ole Lemmeke m.fl.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen