'Skam' er også dritkul som teaterforestilling

Det populære tv-fænomen fungerer 100 procent overbevisende på de skrå brædder

Det unge hold skuespillere leverer en formidabel indsats i teaterversionen af 'Skam'. Foto: Aveny-T
Det unge hold skuespillere leverer en formidabel indsats i teaterversionen af 'Skam'. Foto: Aveny-T

'Skam 1 - Eva'. Instr. Martin Lyngbo. Premiere 15. september på Aveny-T, Frederiksberg. Spiller frem til 28. oktober.

5
4.9
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Selv om det er nogle årtier siden (vi skal tilbage til engang i det forrige årtusinde), at jeg gik i gymnasiet, og derfor på ingen planer tilhører den primære målgruppe, har jeg også med stor fornøjelse binget samtlige sæsoner af den norske ungdomsserie 'Skam'. For selv om koderne, teknologien og omverdenen på mange måder har ændret sig, er grundsubstansen i den der identitetssøgende fase af livet jo den samme.

Og det er netop den følelse, som 'Skam' rammer så klokkerent, at den er vokset fra 'bare' at være en tv-serie til et decideret fænomen og en fælles referenceramme for en hel generation skandinavere.

Så det er noget af et vovestykke, som Aveny-T har givet sig i kast med, når de forsøger at omplante Oslos gymnasiemiljø til en dansk teaterscene. Bagtanken er selvfølgelig at lokke de unge i teatret - det er man jo nødt til, hvis man skal overleve som institution på den lange bane. Men netop fordi det publikum har et så intenst forhold til serien og dens personer, skal der altså ikke slås mange skæve, før projektet giver gevaldigt bagslag og de blot bliver bekræftet i, at teater er en hensygnende kunstform og bestemt ikke noget for dem. Man kan jo ikke engang have det med på sin smartphone.

Se også: 'Sana' trist over 4500 klager: Troede folk havde vænnet sig til hijab

Men hvo intet vover, intet vinder, som man engang sagde. Og instruktøren Martin Lyngbo og resten af holdet må i den grad siges at hive stikkene hjem. Over al forventning faktisk.

For 'Skam 1 - Eva' er en nærmest smågenial kondensering af seriens første sæson, hvor persongalleriet og handlingstrådene selvfølgelig er reduceret kraftig uden at miljøet har mistet sin ånd eller tone.

Ja, man har faktisk gjort en dyd ud af nødvendigheden og skåret helt ind til benet. Scenen er nærmet minimal (med sporadisk inddragelse af resten af teaterrummet) og teaterchef Jon Stephensens yderst skrabede scenografi fungerer helt suverænt.

Se også: Kan Sana blive vært på TV Avisen?

Det er virkelig godt set og tænkt, at lade al fokus være på de primære karakter (i sådan en grad at flere historiens personer slet ikke optræder på scenen, men blot nævnes eller i et enkelt tilfælde optræder som (Ellen Hillingsøs) stemme).

Den strategi sætter så til gengæld meget store krav til det meget unge og urutinerede hold af skuespillere, men de gør det forrygende stærkt alle til hobe, hvad enten de har en fysisk lighed med seriens skuespillere eller ej. Starten var måske en anelse præget af forståelige premierenerver, men jeg skal lige love for, at de fik spillet sig op undervejs. Det var intet mindre end imponerende.

Det er desværre snart slut med SKAM - men her bringer vi en guide til dig der ikke kender SKAM, og giver ekstra info til dig, der allerede har set alle afsnittene. Foto: NRK Tips og guides Alt om SKAM - Ungdomsserien der væltede Skandinavien

Da der i den grad er tale om en holdindsats, føles det næsten forkert at fremhæve en enkelt, men jeg føler mig simpelthen forpligtet til at nævne den blot 17-årige Frieda Joanna Krøgholt, der i rollen som Eva leverer en præstation af den slags, man skaber fremtidens stjerner af.

Der er ikke så meget at betænke sig på. I teatret med jer nu! Som i lige nu. Hvad enten I har set serien eller ej. Man behøver ikke engang være ung. Bare man har været det engang, vil man kunne finde noget at spejle sig - eller den man engang var- i her. Respekt er kun et fattigt ord.

PS. Musikken er også fed.

Medv.: Frieda Joanna Krøgholt, Sylvester Byder, Nanna Finding Koppel, Jonathan Stahlschmidt m. fl.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen