TV2's julekalender: TABEREN

Julekalendere må gerne være hyggelige og genkendelige, men derfor kan man godt gøre sig umage alligevel

Josephine Chavarria Højbjerg spiller Tinka, der er halvt menneske og halvt nisse. Foto: TV2
Josephine Chavarria Højbjerg spiller Tinka, der er halvt menneske og halvt nisse. Foto: TV2

'Tinkas juleeventyr'. Instruktør: Mogens Hagedorn. Hovedforfatter: Flemming Klem. Sendes fra 1. til 24 december på TV2 kl. 20.00

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Se også: DR's julekalender: VINDEREN

Som det nærmest hører sig til i en rigtig julekalender, lever mennesker og nisser også adskilt i TV2's julesatsning 'Tinkas juleeventyr'. Det har de efter sigende gjort i 100 år, siden menneskene tilsyneladende stjal julestjernen fra nisserne. Og så alligevel ikke.

En eller anden form for kontakt har der i hvert fald været, da det i forbindelse med nissernes konfirmationslignende ritual viser sig, at Tinka er både hittebarn samt halvt menneske og halvt nisse. Hvordan det har kunne gå upåagtet hen i det tilsyneladende ret lille og lukkede nissesamfund omkring Ensomhedens Tårn, skal man vist ikke tænke nærmere over.

Se også: Dansk skuespiller afslører: Jeg er blevet far

Men det er ikke kun i nisseland, at teenagerne har problemer. Menneskedrengen Lasse har åbenbart været noget af en rod hjemme i storbyen, og faren har derfor rykket skilsmissefamilien op med rode, og er flyttet ind hos sin mor i den stråtækte idyl ude på landet i et forsøg på at rette op på skarnsknægten. Naturligvis til Lasses store ærgrelse.

Men lur mig om Lasse og Tinka ikke finder en vej gennem portalen og i samarbejde får løst deres problemer så julefreden kan sænke sig hos både mennesker og nisser. Ja, jeg gætter bare...

 TV2 sigter med de 14-15-årige hovedpersoner og det i denne sammenhæng ret sene sendetidspunkt noget over kernepublikummet for julekalendere, hvilket såmænd havde været modigt nok, hvis ikke helhedsindtrykket havde været så barnagtigt. Dermed er jeg også ret sikker på at, man har lavet grød uden mandel.

Se også: 'Komiker' afslører sin hemmelighed: - Det gør næsten ondt at fortælle

For jeg tvivler stærkt på, at hovedpersonernes jævnaldrende gider kigge med og de mindre seere får nok heller ikke meget ud af løjerne. Det skel havde man måske kunne udviske, hvis udførelsen havde været mere eventyrlig end tilfældet er.

Målt på de to første afsnit, som jeg har set af begge kalendere, taber 'Tinkas juleeventyr' med flere kanelængder til den direkte konkurrent 'Snefald' ovre på DR, som både visuelt og historiemæssigt virker til at have langt mere at byde på. Heller ikke på skuespilfronten imponerer 'Tinkas juleeventyr' på trods af de mange velkendte navne.

Hvornår indser danske (voksen)skuespillere, at børn ikke er tungnemme og at overspil derfor ikke er vejen frem?

De to unge hovedrolleindehavere gør det såmænd udmærket, men bliver ikke hjulpet meget på vej af de professionelle dilettanter som omgiver dem.  Der er meget langt til juleaften.

Medv.: Josephine Chavarria Højbjerg, Albert Rosin Harson, Neel Rønholdt, Lars Knutzon m.fl. 

31 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!