USA var ikke først på Månen

I anledning af 50-året for menneskets første skridt på Månen udkommer en af tegneseriehistoriens milepæle nu i en ny samleudgave

I år er det 50 år siden, USA landede på Månen, og Neil Armstrong udtalte de berømte ord: 'Et lille skridt for mennesket, et kæmpe spring for menneskeheden'. Foto: AP
I år er det 50 år siden, USA landede på Månen, og Neil Armstrong udtalte de berømte ord: 'Et lille skridt for mennesket, et kæmpe spring for menneskeheden'. Foto: AP

'Tintin på Månen - det samlede eventyr', Hergé. Udgivet på forlaget Cobolt.

Amerikaneren Neil Armstrong var ifølge historien det første menneske, der satte foden på måneoverfladen 21. juli 1969 klokken 3:56:20 dansk tid.

Men faktisk landede en vaks reporter i skikkelse af Tintin på Jordens nærmeste kosmiske nabo allerede i begyndelsen af 1950'erne, da Hergés to album om månerejsen 'Mission til Månen' og 'De første skridt på Månen' udkom første gang.

Det var altså femten år før Apollo 11-missionen i 1969 og endda før opsendelsen af Sputnik-satellitten i 1957.

Der findes mennesker, der betvivler den officielle historie om, at månelandingen fandt sted 20. juli 1969 kl. 21.17 dansk tid. Her ses Neil Armstrong ved landingsfartøjet. Foto: NASA Kendte Månelandingen i 1969 - fup eller fakta? Her er det bedste argument

Og hvem ved, om det var den belgiske tegneserieskaber Hergé, der er citeret for at sige: 'Ved at tro på sine drømme kan mennesket virkeliggøre dem', der var med til at puste til realiseringen af en af menneskehedens største teknologiske bedrifter.

Tintin fanger sin besværlige makker - kaptajn Haddock - med en lasso på forsiden af den nye, danske jubillæumsudgivelse.
Tintin fanger sin besværlige makker - kaptajn Haddock - med en lasso på forsiden af den nye, danske jubillæumsudgivelse.

Hergé døde 3. marts 1983, 75 år gammel. Han blev født 22 maj, og dagen i dag fejres af det danske tegneserieforlag Cobolt med en genudgivelse af de to ikoniske Tintin-album i en indbundet jubilæumssamling af de to legendariske album.

Tintin på Månen

Den rød og hvidternede rumraket fra den belgiske tegneserieskaber Hergés hånd er med tiden blevet et ikon - selv for folk, der ikke har læst det storslåede, kulørte science fiction-eventyr med spejderdrengen Tintin og hans temperamentsfulde rejsekammerat Kaptajn Haddock.

Fortællingen er fordelt over to album, der oprindeligt blev udgivet med titlerne 'Månen tur-retur del 1 og 2'. Sidenhen har de fået titlerne 'Mission til Månen' og 'De første skridt på Månen', der ligger sig tættere op af de franske originaltitler.

'Mission til Månen' og 'De første skridt på Månen' blev første gang offentliggjort som én lang føljeton bestående af 117 plancher i det belgiske tegneserieugeblad 'Tintin'.

Forlaget Carlsen udgav den første danske albumudgave i 1962 i Jørgen Sonnergaards oversættelse.

I 2007 blev rumeventyret genudgivet på dansk i en særlig retroudgave i Niels Søndergaards nye oversættelse.

Desværre er den nye, samlede udgivelse ikke udstyret med ekstraudstyr, hvor man kunne være blevet klogere på, hvordan de to album i sin tid blev til.

Heldigvis skal man ikke klikke længe rundt på internettet for at finde de talrige anekdoter om, hvordan Hergé eksempelvis lod en model af den ikoniske rød- og hvidternede raket bygge, så de tekniske tegninger kunne sidde lige i skabet.

Den samlede udgivelse er på 128 sider og koster 298 kroner.

Den ikoniske rumraket er blevet en fast del af den moderne populærkultur.
Den ikoniske rumraket er blevet en fast del af den moderne populærkultur.

141 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere