Sjælden H.C. Andersen-samling gik for 620.000 kr.

Udenlandsk køber har onsdag købt H.C. Andersens første og mest sjældne bog på Bruun Rasmussens Kunstauktioner

Den enestående, ja eventyrlige, samling med over 60 af Hans Christian Andersens førsteudgaver var vurderet til mellem 400.000 og 500.000 kroner.

Men da samlingen onsdag aften kom under hammeren hos Bruun Rasmussens Kunstauktioner, var der så meget rift om H.C. Andersen-bøgerne, at en udenlandsk privatsamler via sine bud over telefonen sikrede sig værkerne for 620.000 kroner.

- Det var en helt unik samling, der blev solgt i aften, og den indeholdt ikke bare førsteudgaver af Andersens verdensberømte eventyr.

- Den indeholdt også hans allerførste og mest sjældne bog "Gjenfærdet ved Palnatokes Grav", og den er nu gået til en passioneret udenlandsk samler, siger Christine Almlund, bogspecialist hos Bruun Rasmussen, i en pressemeddelelse efter juleauktionen.

"Gjenfærdet ved Palnatokes Grav" blev startskuddet på den unge H.C. Andersens dannelsesrejse og udbydes uhyre sjældent på auktion, anfører auktionshuset i kataloget.

Bogen udkom under pseudonym i 1822, da eventyrdigteren kun var 17 år.

Værket indeholder kimen til det fantasifulde, eventyrlige univers, der siden gjorde ham verdensberømt. Men bogen var dengang langtfra nogen salgssucces.

Den blev kun sendt til 17 subskribenter, kunne ikke sælges i handlen og er af samme årsag i dag meget sjælden, lyder det fra Bruun Rasmussens Kunstauktioner.

Restoplaget blev fem år senere forsøgt solgt med et nyt titelblad, men atter uden held. Det er et af disse eksemplarer med nyt titelblad fra 1827, der onsdag aften blev solgt ved hammerslag.

Restoplaget endte som indpakningspapir i en købmandsforretning, og bogen er ifølge auktionshuset derfor lige så sjælden på auktion som 1822-udgaven.

Den nu bortauktionerede samlings kerne er H.C. Andersens berømte eventyr, heriblandt en sjælden førsteudgave af Andersens tre første eventyrhæfter, "Eventyr fortalte for Børn" fra 1835.

Det var denne samling med eventyr som "Den Lille Havfrue" og "Kejserens nye Klæder", der banede vejen for H.C. Andersens store litterære betydning.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen