Tag ikke Toftlund-bog med i seng

Sangeren og poeten Jan Toftlund får sit eftermæle eftertrykkeligt sikret med kæmpe-bog

Der var altid bajere på bordet hos Jan Toftlund. Og folkesangeren Cæsar var heller ingen kostfornægter. (Polfoto)
Der var altid bajere på bordet hos Jan Toftlund. Og folkesangeren Cæsar var heller ingen kostfornægter. (Polfoto)

Et par og tyve år efter sin død får folkesangeren og tekstforfatteren Jan Toftlund, der døde 40 år gammel i 1990, sit eftermæle eftertrykkeligt sikret i en bog, der ikke kan anbefales som senge-læsning. Det er den simpelthen for stor og tung til.

600 sider i stort format er ikke lige sådan at håndtere i liggende tilstand, hvis man ikke lige har et stativ at stille den på ved sengelejet.

Portrætter af en poet
Men sidder man ved et bord at lægge den på, mens man læser, er der masser at hente om den farverige musiker, der - lægges der ikke skjul på - døde af at være lidt for glad for flasken.

Famile, venner, kolleger tegner hver sit portræt af Jan Toftlund, som havde en poetisk åre af rang, og han talte gennem hele sin produktion de svages sag med indigneret stemme. Så omfattende var produktionen, at han - som det også anføres - ikke kunne have været påvirket hele tiden.

Tekster gemt i kuffert
Faktisk skrev han mange tekster, som aldrig har set dagens lys. Før nu. Over halvdelen af bogen er helliget hans manuskripter, som har været gemt væk i en kuffert, siden han døde. I bogen vises over 400 af dem i affotograferet tilstand - og altså så autentisk, som Toftlund efterlod dem.

De er der med kaffepletter på papiret, med slå- og kommafejl, men dem er der nu ikke mange af. Jan Toftlund havde også en pedantisk side af sin sammensatte natur. Tingene skulle være i orden - og det er de også med denne imponerende bog.

'Jan Toftlund - Flagermus og Sjælemedicin'. 600 sider i 27x25 format. 449 kroner. (Forlaget Ehrhorn-Hummerston)

0 kommentarer
Vis kommentarer