Fri og forbandet

Mesterværket ’Frihed’ tager temperaturen på tidens USA

Det er verdenslitteratur, mener Ekstra Bladets anmelder, og kaster seks stjerner afsted til Jonathan Franzens seneste epos. (Foto: AP)
Det er verdenslitteratur, mener Ekstra Bladets anmelder, og kaster seks stjerner afsted til Jonathan Franzens seneste epos. (Foto: AP)

Jonathan Franzen: Frihed Oversat af Mich Vraa 584 sider, 349 kr. Gyldendal

Sidste års mest omtalte amerikanske roman ’Frihed’ er nu endelig kommet på dansk. Ni år efter, at Jonathan Franzen brød igennem med familiesagaen ’Korrektioner’, tager forfatteren igen temperaturen på USA’s mentale tilstand – denne gang spejlet i en amerikansk middelklassefamilie.

Handlingen foregår i perioden efter terrorangrebet i 2001, hvor det idealistiske ægtepar Patty og Walter Berglund slår sig ned i et trist forstadskvarter i Minneapolis med deres to velstimulerede børn.

Afstand til familien
Den universitetsuddannede Patty er datter af et velhavende, jødisk ægtepar, men hun lægger afstand til familien, da hun efter en voldtægt oplever, hvordan forældrene dysser begivenheden ned af hensyn til moderens politiske karriere.

Ved at gifte sig med den godmodige Walter træffer Patty et sikkert – og dybt kedeligt – partnervalg, hvorfor hun senere ender i armene på Walters bedste ven, Richard – en rockstjerne, som altid følger ’pikkens clairvoyance’ i jagten på nyt kød og selvforglemmelse.

Franzen skildrer sine personer med et empatisk blik, der aldrig moraliserer eller fordømmer.

Romanen vrimler med selvgode demokrater og pengegriske republikanere, der alle bliver klædt af til skindet i Franzens veloplagte syrebad. Men som læser får man lov at fælde sine egne domme over romanens mylder af sammensatte personligheder.

Verdenslitteratur
Med ’Frihed’ udfordrer Franzen intelligent amerikanernes blinde tro på, at den ubegrænsede frihed er tilværelsens delikate cocktailbær. Der er grund til at bukke, neje og gøre honnør: Det her er verdenslitteratur.

1 af 2 
2 af 2 Det er verdenslitteratur, mener Ekstra Bladets anmelder, og kaster seks stjerner afsted til Jonathan Franzens seneste epos. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere