Et hovedværk om Danmark i krig

To Politiken-medarbejdere har skrevet en tyk fed sag på 700 sider

Kampklare generaler og et forsvar, som ikke havde været i rigtig krig siden 1864.Det måtte give problemer, og dem lever vi med nu, hvor hver dag har sineafsløringer om Irak og Afghanistan. (Foto: Thomas Sjørup)
Kampklare generaler og et forsvar, som ikke havde været i rigtig krig siden 1864.Det måtte give problemer, og dem lever vi med nu, hvor hver dag har sineafsløringer om Irak og Afghanistan. (Foto: Thomas Sjørup)

Jacob Svendsen og Lars Halskov: Et land i krig 703 sider. 400 kr. Politikens Forlag

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Danmarks vej ind i krigene i Irak og Afghanistan var præget af kaos. Vi var ikke rigtig forberedte – hverken politisk eller militært. Medierne heller ikke. Kampklare generaler og et forsvar, som ikke havde været i rigtig krig siden 1864.

Det måtte give problemer, og dem lever vi med nu, hvor hver dag har sine afsløringer om Irak og Afghanistan med undersøgelseskommissioner og Folketings-konflikter som konstant underlægningsmusik. De to Politiken-medarbejdere Jacob Svendsen og Lars Halskov har skrevet et hovedværk om et lille land i store krige.

Ambitiøst forsøg

Denne bog er det første ambitiøse forsøg på at give en samlet og sammenhængende beskrivelse af, hvad der skete på Christiansborg, i Forsvarskommandoen og ved fronten. Selv om meget er kendt stof, som har været dækket intenst bl.a. i Ekstra Bladet, er det især det lange perspektiv, der gør dette værk værdifuldt. Bogen er lang og sine steder tung at komme igennem. Og trods forfatternes borende ihærdighed er de heller ikke kommet helt ind til benet på vigtige møder f.eks. mellem den amerikanske og den danske regering.

Fornem opvarmer

Derfor er bogen en fornem opvarmer til den undersøgelseskommission om krigene, som regeringen har nedsat, og hvor kilderne kommer til at optræde under det vidneansvar, forfatterne ikke har kunnet pålægge dem. Jeg kan godt lide, at Halskov og Svendsen forholder sig selvstændigt til de forskellige forløb.

De tolker på motiver og handlinger, som man kan være enig eller uenig i, men det giver bogen kant i stedet for traditionel historieskrivning.

En fed sag, der egner sig godt til sommerferien – om ikke før.

1 af 2 
2 af 2 Kampklare generaler og et forsvar, som ikke havde været i rigtig krig siden 1864.Det måtte give problemer, og dem lever vi med nu, hvor hver dag har sineafsløringer om Irak og Afghanistan. (Foto: Thomas Sjørup)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!