Godt bud på årets danske roman

Stærk familiekrønike om rockerhvalpen Uffes sørgmodige historie

Dy Plambeck har skrevet en rørerende roman, der på elegant vis navigerer uden om det klæbrigt sentimentale. (Foto: Enok Holsegård)
Dy Plambeck har skrevet en rørerende roman, der på elegant vis navigerer uden om det klæbrigt sentimentale. (Foto: Enok Holsegård)

Dy Plambeck: Gudfar 176 sider, 199 kr. Gyldendal

Sommeren 1976: Rockerhvalpen Uffe er på årets motorcykeltræf med sine bikerbrødre fra MC Spitfire. Gutterne drikker sig i hegnet, knepper kællinger og brækker sig om kap. Udadtil er Uffe en langhåret, rygmærkepyntet, hård negl, der deler øretæver ud og brager af sted gennem tilværelsen på en viril Honda. Men under den urinstinkende læderjakke og den anarkistiske machoattitude banker et følsomt og famlende hjerte. Uffes far er død af kræft, og moderen skred, da knægten var ti år. Og netop savnet af forældrene – den jordbundne far og barndommens mystisk fraværende mor – er romanens mesterlige omdrejningspunkt.

Mor knækkes
’Gudfar’ er talentfulde Dy Plambecks tredje bog. En rørende roman, hvor man som læser mærker klumpen vokse i halsen, efterhånden som Uffes sørgmodige familiehistorie foldes ud. Uffes mor fængsles efter Anden Verdenskrig for at have samarbejdet med tyskerne. En tvivlsom dom, der knækker hende. Og som sender hende ud i et alkoholmisbrug og i armene på Uffes far i et forhold, der er dømt til at forlise. Overladt til sig selv kæmper Uffe for at få fast grund under fødderne i en tilværelse, hvis fundament er smuldret. Tryghed søger han i stedet i bikerbrødrenes primitive og hormonbuldrende fællesskab, i mødet med Gud samt i rollen som en godhjertet og viljestærk gudfar. Med ’Gudfar’ har Dy Plambeck skrevet en stærkt vedkommende familiekrønike i et sprog, der elegant navigerer uden om det klæbrigt sentimentale. Et godt bud på årets danske roman.

1 af 2 
2 af 2 Dy Plambeck har skrevet en rørerende roman, der på elegant vis navigerer uden om det klæbrigt sentimentale. (Foto: Enok Holsegård)
0 kommentarer
Vis kommentarer