Kødgryder og koldkrigstraumer

Sympatisk dansk familiedrama med afsæt i det tidligere DDR

Henrik Andersen har skrevet en læseværdig roman, mener Ekstra Bladets anmelder og giver fire stjerner til 'Beskyttelseszonen'. (Foto: Flemming Gernyx).
Henrik Andersen har skrevet en læseværdig roman, mener Ekstra Bladets anmelder og giver fire stjerner til 'Beskyttelseszonen'. (Foto: Flemming Gernyx).

Henrik Andersen: Beskyttelseszonen 360 sider, 299 kr. People’s Press

Gennem fire årtier følger ’Beskyttelseszonen’ familien Nørskov. Anslaget er sønnen Martins død. Og fra dette dystre udgangspunkt skuer romanen tilbage til tiden med forældrene Poul og Ingrids møde i det hedengangne DDR og frem til Martins opvækst og udvikling til fodboldstjerne.

Nørskov er en familie med skeletter i skabet. For hvordan gik det til, at den talentfulde, danske ingeniør Poul fik Ingrid med ud af det lukkede, kommunistiske Østtyskland? Svaret doseres drypvis gennem den visse steder lidt for langstrakte fortælling, der med sin sympatiske hverdagsrealisme og store anslag sender hilsner til fornemme danske romaner som Hans Jørgen Nielsens ’Fodboldenglen’ og Benn Q. Holms ’Album’.

Netop det store anslag er dog ikke uproblematisk. Henrik Andersen (f. 1966) vil både oprulle Stasi-metoder og dansk familiedrama. Til det formål benytter han to fortællerstemmer: En alvidende tredjeperson, der bruger for megen tid ved kødgryderne med mor Ingrid, der tænker tilbage på sin opvækst, samt jeg-fortælleren, Stefan, der fra sidelinjen følger Martins fodboldtalent.

Burde være guidet
Konstruktionen fungerer ikke optimalt, og en forlagsredaktør kunne have guidet velskrivende Henrik Andersen til at træffe nogle flere konsekvente valg. Det havde både forfatteren og hans stadig meget læseværdige bog fortjent.

1 af 2 
2 af 2 Henrik Andersen har skrevet en læseværdig roman, mener Ekstra Bladets anmelder og giver fire stjerner til 'Beskyttelseszonen'. (Foto: Flemming Gernyx).
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere