Efterforskeren og krimiforfatteren: Sådan er Jussis nye bog

Selfies, den nyeste bog om Carl Mørck og Afdeling Q, udkommer i dag til blandede anmeldelser. Nyt pletskud fra Jussi, mener efterforskeren - alt for lidt Mørck, mener krimijournalist og forfatter

Jussi Adler-Olsen udkommer i dag med 7. bog i serien om Carl Mørck og Afdeling Q.
Jussi Adler-Olsen udkommer i dag med 7. bog i serien om Carl Mørck og Afdeling Q.

Marie Louise Toksvig
Jussi Adler-Olsen: Selfies. 512 sider - Politikens Forlag

Bent Isager-Nielsen
Jussi Adler-Olsen: Selfies. 512 sider - Politikens Forlag

Torsdag udkommer den 7. bog i rækken om politimanden Carl Mørck og Afdeling Q - en særlig afdeling hos politiet, som arbejder med de sager, kollegerne har opgivet.

Ekstra Bladet har fået to personer med hver deres interesse for kriminalstoffet til at anmelde bogen 'Selfies' - læs med herunder:

Marie Louise Toksvig, journalist og forfatter
'Krimithriller' står der på forsiden, og den besynderlige betegnelse ligner et djævelsk glimt i øjet på manden bag den million-sælgende serie om Carl Mørck og hans afdeling Q.

Ikke på vilkår om han vil begrænse sig til en simpel genre eller fast skabelon for sit værk, der, som forlaget med udgivelsen af denne syvende i serien pointerer, ’er planlagt som én lang fortælling bestående af ti selvstændige og meget forskellige romaner’.

Så er der ligesom deklareret og antydningsvis forventnings-afstemt, for ’Selfies’ er anderledes end de første bøger i serien.

Der er meget mindre Mørck, mindre af hans umage kollektiv derhjemme - og gåden om sømpistol-drabene, der efterlod Carls makker Hardy lam, er der ikke et ord om, ligesom både eks-kone og pap-søn synes skrevet ud af sagaen for nu.

Der er mindre afdeling Q, mindre Assad med det krøllede sprog og den dunkle fortid. Makkerparret og deres sindrige efterforskninger er ligesom trukket ind i skyggerne, mens dem, vi typisk oplever som bi-personer i en klassisk krimi - skurke, ofre og dem midtimellem - får lov at fylde scenen.

Den kuldsejlede velhaver-familie med morfars nazi-fortid i bagagen. Den ensomme, bitre socialrådgiver, der finder sit livs mission, og hendes klientel af krævende, pyntesyge gimper uden evner, skåret over nogenlunde samme læst som den, castere til diverse reality-tv-serier synes at foretrække.

- Jussi kan ikke holde sin kæft, konstaterer vicekriminalkommissær Carl Mørck, der her ses i baggrunden på vej ind i sit rækkehus. Foto-manipulation: Jonas Olufson Kendte Verden ifølge Mørck

Der er sugardaddies og lette løsninger af den grimme slags - og så et gammelt uopklaret drab på en skolelærer, der pludselig ser ud til at blive gentaget, da en led, rig enke findes dræbt i Kongens Have.

Tonen er skarpere og stregen spidsere, mens jagten på sandheden og retfærdigheden ligesom viger pladsen for selvretfærdigheden.

Længe sparer Adler-Olsen tilsyneladende på den ellers karakteristiske nænsomme empati, mens der dræbes, harmes, hånes, røves, bitches, snydes og udnyttes.

Selv Afdeling Q synes egentligt også mest optaget af sig selv og sin lune kælder-rede, da en af deres egne pludselig bukker under.

Så er Adler-Olsen alligevel tilbage til det, han gør bedst: At skildre smerten og kampen for at overleve magtesløsheden, når skrøbelige mennesker bliver kvast under presset - måske uden at nogen rigtig opdager det.

Og så er alt trods alt ved det gamle, når først Carl Mørck og co. for alvor får noget at kæmpe for - selvfølgelig i kapløb med tiden, bizarre mord, beske skæbner, held og forstand.

Det giver en ganske glimrende krimi-thriller - eller hvad man nu vil kalde det.

Blå Bog: Marie Louise Toksvig

Marie Louise Toksvig er uddannet journalist og arbejder i dag som freelancer - blandt andet på Radio24syv-programmet Politiradio. Hun har en fortid blandt andet på Ekstra Bladets kriminalredaktion og som redaktionsleder på samme avis.

Hun er desuden forfatter til bøgerne ’Undercover’ (2016), ’Guldfuglen’ (2015), ’Skat, spin og sladder’ (2014) og ’Magt’ (2008).

Jussi Adler Olsen har i dag udgivet endnu en bog i rækken om Carl Mørck og Afdeling Q.
Jussi Adler Olsen har i dag udgivet endnu en bog i rækken om Carl Mørck og Afdeling Q.

Bent Isager-Nielsen, politiinspektør
’Selfies’ er et værk, man gør klogt i at læse uden for mange afbrydelser. Der er nemlig mange personer, sager, begivenheder og mystiske sammenfald at holde styr på.

Til gengæld får man en forrygende og stærkt underholdende oplevelse. Adler-Olsen demonstrerer endnu en gang sin helt unikke evne til at udtænke et imponerende plot med mange forskellige handlingsforløb, som udvikler sig i uventet retning både hver for sig, og som alligevel hænger sammen.

Vi følger nogle uopklarede kvindemord i København, der væves sammen med en ny sag med en usædvanlig seriemorder – en kvinde med en mission. Hendes fremgangsmåde er velovervejet og brutal. Og det, som i starten for politiet fremstår som trafikuheld med flugtbilister, bliver snart en helt anden og større udfordring.

Som sædvanlig får vi en række afstikkere til andre tider og miljøer, igen skrevet med sikker hånd af en forfatter, der kender sine virkemidler.

Adler-Olsen lykkes også med at indflette relevante eksempler på en lang række forhold og begreber, som på glimrende vis underbygger den hele tiden spændende handling – f.eks. selvtægt, sugardaddies, pigebander og falske tilståelser.

- Jussi kan ikke holde sin kæft, konstaterer vicekriminalkommissær Carl Mørck, der her ses i baggrunden på vej ind i sit rækkehus. Foto-manipulation: Jonas Olufson Kendte Verden ifølge Mørck

I bogen går Adler-Olsen et skridt videre i personskildringen af personalet i Afdeling Q. Det er ikke Assad, der denne gang er i centrum med sin fremmede baggrund og pudsige talemåder. Det er derimod den kvindelige efterforsker Rose, som vi kommer meget tæt ind på livet af.

Adler-Olsen får i denne stærke del af bogen også lejlighed til at indføre os i det hedengangne Stålvalseværket i Frederiksværk. Men det er i fortællingen om Rose og hendes baggrund – og ikke mindst forholdet til hendes far – at historien for alvor rammer. I hvert fald for denne anmelder.

I sidste del af bogen, hvor fortællingen om Rose kulminerer, kan man næsten ikke slippe historien. Her demonstrerer Adler-Olsen det, han er bedst til – udover altså at bygge imponerende plots op – nemlig at beskrive personer og deres følelser på en måde, der giver rigtig god mening i forhold til deres handlinger.

Også hovedpersonen over dem alle, Afdeling Q’s leder Carl Mørck, rykker på det personlige plan. I slutningen af bogen sker der en overraskende udvikling for ham, noget som netop har med Rose og hendes skæbne at gøre, og som på forunderlig vis pludselig måske alligevel tegner et lys forude for den noget desillusionerede efterforskningsleder, der ellers synes at have opgivet troen på personlig lykke.

’Selfies’ beskriver – som i de tidligere bøger – manglen på samarbejde mellem afdeling Q og de øvrige afdelinger på Politigården. Intrigerne fortsætter. Jeg holder mit løfte fra tidligere anmeldelser og lader mig ikke irritere af, hvor urealistisk dette er i forhold til virkelighedens efterforskningsarbejde.

Jeg glæder mig i stedet over, at plottet og historien fænger.

Blå Bog: Bent Isager-Nielsen

Bent Isager-Nielsen er politiinspektør i Nordsjællands Politi og chef for TFI (Task Force Indbrud) – en specialenhed, der bekæmper organiseret indbrudstyveri, hælernetværk og hjemmerøverier i alle sjællandske politikredse.

Har tidligere bl.a. været politiinspektør og efterforskningschef i Københavns Vestegns Politi og leder af Rejseholdets drabssektion.

Forfatter til ’Efterforskerne’ (Lindhardt og Ringhof, 2012) og ’Man jager et bæst og fanger et menneske’ (Lindhardt og Ringhof, 2008).

1 af 2 Jussi Adler Olsen har i dag udgivet endnu en bog i rækken om Carl Mørck og Afdeling Q.
2 af 2 Jussi Adler-Olsen udkommer i dag med 7. bog i serien om Carl Mørck og Afdeling Q.
6 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere