Fornemt farvel til Klaus Rifbjerg

Sidste omgang livskraftige fortællinger fra Klaus Rifbjerg, hvis nye bog 'Besat' rammer butikkerne i dag

Se interview med journalist og forfatter Gregers Dirckinck-Holmfeld om Klaus Rifbjergs betydning for den danske litteraturhistorie

 
Klaus Rifbjerg: Besat. 175 sider. 250 kr. Gyldendal

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

I lørdags døde Klaus Rifbjerg, 83 år. I dag udsender den hyperproduktive forfatter minsandten en samling splinternye og virilt veloplagte fortællinger, som foregår under eller trækker tråde til den tyske besættelse af Danmark.

Hvis Rifbjerg får det, som han vil have det, bliver hans sidste rejse foretaget i relativ stilhed. (Foto: Mik Eskestad) Danske kendte - 7. apr. 2015 - kl. 16:01 Store Klaus begraves uden stor ståhej

Rifbjerg var en halvstor knægt, da de tyske soldater i dag for 75 år siden marcherede ind i Danmark, og besættelsestiden har i flere bøger været en litterær guldåre for ham. Her har Rifbjerg nemlig kunnet gå løs på den dramatiske fortid med sin fotografiske hukommelse, sit fintfølende sanseapparat og elektrificerede billedsprog.

Se også: Rifbjergs ønske: - Jeg vil dø med støvlerne på

Bogens fortællinger kredser om være besat af tyskerne – og om at være besat af drifter og længsler. I den stærke fortælling 'Sørensen' følger man nogle hipoer på deres hadefulde roadtrip gennem Danmark i besættelsens sidste dage, hvor druk og desperation kulminerer i vold, bunkepul og tilfældige nakkeskud.

Mere tragisk godmodighed finder man i fortællingen om den danske soldat Gregers, som flygter over hals og hoved, da tyskerne angriber Danmark 9. april. En flugt, der ender hjemme hos mor, som dulmer nederlaget ved at servere torsk i mayonnaise.

Danske kendte - 5. apr. 2015 - kl. 10:32 Et af de store træer i skoven er væltet

Frygten for de røde
Flere af bogens fortællinger er muntre, lyriske eksplosioner, hvor Rifbjerg hylder drengeårenes virilitet med kollektive onani-seancer og dødsfascinerede fisketure. Selvfølgelig går den gamle, kulturradikale dinosaur også i flæsket på 40’ernes bornerte og opportunistiske bedsteborgere, hvis frygt for de røde bolsjevikker var langt større end hadet til Hitler.

Det kan udmærket være, at Rifbjergs krop til sidst var slidt op efter lang og tro tjeneste foran tastaturet. Men hans sprog – det gløder endnu.

Klaus Rifbjerg: Besat. 175 sider. 250 kr. Gyldendal. Udkommer i dag d. 9. april 2015.

11 kommentarer
Vis kommentarer