Larssons enke raser over ny bog: Tilbudt 20 mio. kr. for at holde mund

Stieg Larssons efterladte samlever puster til ilden, og kampen om Millenium-millionerne fortsætter med uformindsket styrke

Man udnytter en mand, som igennem hele sit liv var imod enhver form for udnyttelse, siger Eva Gabrielsson om det seneste skud på Salander-stammen. (Foto: )
Man udnytter en mand, som igennem hele sit liv var imod enhver form for udnyttelse, siger Eva Gabrielsson om det seneste skud på Salander-stammen. (Foto: )

Morten Pelch glæder sig til at læse den nye bog. (Foto: Kenneth Meyer) Samfund - 27. aug. 2015 - kl. 00:58 Så kom bogen alle venter på: - Jeg regner med at blive skuffet

Se også: HELT EKSKLUSIVT: Læs de første kapitler af opfølgeren til Millenium-trilogien

Dramaet omkring udgivelsen af det fjerde bind i Stieg Larssons ekstremt succesfulde Millenium-serie, ’Det der ikke slår os ihjel’, kunne snildt fortjene en plads i en af de spændende krimier.

Der har de seneste mange år nemlig været usædvanligt stor uenighed om, hvordan de værdifulde rettigheder til Salander-universet skulle fordeles, efter den svenske forfatter døde af et hjertetilfælde i 2004 - blot 50 år gammel.

Siden Larssons død er hans bøger solgt i enorme oplag verden over, og filmrettighederne til hans bøger er desuden solgt til Columbia Pictures i USA.

Fra i dag er der ikke blot tre, men hele fire bøger om Salander og co. (Foto: AP)
Fra i dag er der ikke blot tre, men hele fire bøger om Salander og co. (Foto: AP)
 

Intet testamente
Problemerne opstod, fordi Larsson døde uden at efterlade sig et testamente, og derfor tilfalder hans formue broderen og faderen, men ikke hans samlever gennem 32 år, Eva Gabrielsson. Hun mener, hun har krav på en stor andel af formuen.

- For Stiegs bror og far er det akkurat, som om jeg aldrig har eksisteret. De har lavet Millennium-bøgerne om til en Stieg Larsson-industri, og det er vanskeligt at sidde og se på, at folk gør, hvad de selv vil, selv om det afviger fra bøgerne, har Eva Gabrielsson forklaret til norske Dagbladet.

At der er mange penge at slås om, viser et hurtigt blik på selskabet, der forvalter rettighederne til bøgerne.

Firmaet har nemlig en egenkapital på svimlende 300 millioner kroner, og når den aktuelle bog er solgt i 40 lande til en fanskare på anslået 80 millioner personer, er den sidste Millenium-million ganske sikkert ikke tjent endnu.

Kampen om Stieg Larssons millioner fortsætter. (Foto: AP)
Kampen om Stieg Larssons millioner fortsætter. (Foto: AP)

Afslog milliontilbud
Eva Gabrielsson er utilfreds med, at serien nu fortsætter med en fjerde bog, ligesom hun er sur over, at hun holdes fuldstændig uden for indflydelse og indtjening. Og hun har ikke tænkt sig at holde mund i forbindelse med dagens bogudgivelse.

Gabrielsson har tidligere takket klart nej til et tilbud om at modtage 20 mio. kr. for at stoppe med at udtale sig kritisk om forvaltningen af Larssons literære arvegods.

- De ønskede, at jeg skulle holdes ude, så de 20 mio. kr. skulle sørge for, at jeg ikke blandede mig derefter, har Gabrielsson fortalt til Politiken. Direkte adspurgt om, hvad hun mener om dagens udgivelse, svarer hun:

- Jeg havde aldrig sat fjerde roman i gang. Ophavsretsloven siger, man skal værne om og ikke krænke rettighedshaverens integritet. Hvis man fortsætter en forfatters bøger, er det en krænkelse. Jeg forstår ikke, at det kan være lovligt

81 kommentarer
Vis kommentarer