Amalie viser brystet: - Andre bør gøre det samme

Amalie Szigethy deler afslørende billede og taler for mere amning i offentligheden

Amalie Szigethy vil bryde tabuet omkring amning i offentligheden. Foto: Tariq Mikkel Khan
Amalie Szigethy vil bryde tabuet omkring amning i offentligheden. Foto: Tariq Mikkel Khan

26-årige Amalie Szigethy er ikke bange for at vise sig selv frem. Slet ikke på sin Instagram-profil, hvor hun for nylig har delt et noget afslørende billede, der viser hende amme sin datter.

Det er ikke for at høste billige tilkendegivelser fra folk. Tværtimod. Hun vil gerne sætte en debat i gang og slå et slag for amning i det offentlige rum, fortæller hun.

- Jeg vil rigtig gerne sætte fokus på amning i offentligheden, så det bliver mere respekteret. Der er nemlig mange fordomme om det, og der er steder, man ikke må amme, siger Amalie Szigethy og fortsætter:

- Og med mit navn kan jeg råbe op om det. Det er også af hensyn til de kvinder, der måske ikke har en stemme i debatten. Andre bør gøre det samme.

Foto: Privat
Foto: Privat

Foto: Privat
Foto: Privat

Ammede i Netto
- Er der steder i det offentlige rum, hvor du ikke vil amme?

- Da Jose (Amalie Szigethys datter, red.) var mindre havde jeg sgu ikke noget imod at gøre det i Netto, men nu, hvor hun er blevet lidt ældre, tager jeg mere hensyn, svarer hun.

- Sidder jeg på en restaurant med min familie for eksempel, så gør jeg det dog alligevel.

- Hvorfor er det så vigtig at have mulighed for at amme alle steder i det offentlige rum?

- Der er mange kvinder, der får angst og stopper med at amme, fordi de bliver bange, når barnet vil have bryst på åben gade. Jeg vil fortælle, at det er helt normalt at amme.


Den anden stemme i debatten argumenterer som regel, at det er upassende og ude af trit med almindelig blufærdighed, når kvinder ammer på gaden, på cafeen eller i shoppingcentret, men det er nonsens, mener Amalie Szigethy.

- Mange ser det som et tabu, og det er typisk folk, der ikke har børn, der tænker sådan.

 

Blot et bryst
For omkring et årti siden tonede en dengang 18-årig Amalie Szigethy frem i ’Paradise Hotel’. Siden har hun været en fast del af mediebilledet, og hun har aldrig været blufærdig.

Derfor har hun heller ikke noget imod at lægge afslørende billeder på sin Instagram-profil.

- Det er jo ikke noget, man ikke har set før. Jeg er den, jeg er. Alle har jo set et bryst, og hvis nogle mænd bliver forargede over det, er det ikke de rigtige for mig, siger hun.

- Jeg tror egentlig bare, at jeg er en åben pige. Jeg er blevet et navn, og folk følger mig og min udvikling, og den kan jeg godt lide at dele, uddyber Amalie Szigethy.

Amalie var i strålende humør, da Ekstra Bladets reporter fangede hende og Janni Ree under årets Reality Awards. TV: Anthon Unger