Vinterberg slået bevidstløs af fuld mand som fem-årig

Som kun fem-årig blev Thomas Vinterberg slået i gulvet i en bus af en fuld mand, som hans far bagefter kom op at slås med - en oplevelse, der har præget Vinterbergs store sans for retfærdighed i sine film

Den 43-årige filminstruktør Thomas Vinterberg blev som kun fem-årig slået ned af en fuld mand i en bus. Og det har siden været med til at præge hans store retfærdighedssans.(Foto: Linda Johansen)
Den 43-årige filminstruktør Thomas Vinterberg blev som kun fem-årig slået ned af en fuld mand i en bus. Og det har siden været med til at præge hans store retfærdighedssans.(Foto: Linda Johansen)

Den 43-årige filminstruktør Thomas Vinterberg har altid været drevet af en stor sans for retfærdighed, noget man også kan mærke i flere af hans film. I hans gennembrudsfilm 'Festen' er det f.eks. vigtigt for Ulrich Thomsens kararakter, at hans far i filmen skal stå til regnskab for de incest-overgreb, han har begået mod sine børn. Og i hans nye film 'Jagten' er hovedkarakteren, børnehavepædagogen Lucas præget af en stor retfærdighedssans, da han pludselig bliver beskyldt for at have begået pædofili mod flere af de små børn.

Til Ekstra Bladet afslører Thomas Vinterberg, at hans store retfærdighedssans blandt andet stammer fra en voldsom oplevelse, han havde som kun fem-årig, da han i en bus blev slået bevidstløs af en fuld mand, da han var på vej til børnehave sammen med sin storesøster og sin far, Poltikens tidligere litteraturredaktør og mangeårige filmanmelder Søren Vinterberg.

Læs også:

Se også: Vinterbergs kone har født

Læs også:

Se også: Mikkelsen: Nu går jeg efter en Oscar

- Min far, min storesøster og jeg steg tidligt om morgenen på en fyldt bus fra Værnedamsvej mod Østerbro, hvor jeg skulle i børnehave, og min storesøster på otte år skulle i skole. På grund af manglende plads i bussen måtte vi sidde på tre forskellige pladser, forklarer Vinterberg om optakten til den voldelige oplevelse, der har præget ham, siden han var fem år gammel.

Tvang min søster væk fra sit bussæde
- På et tidspunkt steg en meget beruset mand på bussen. Og han råbte til min storesøster: Flyt dig. Det er min moster, der sidder ved siden af dig. Og jeg skal sidde ved siden af hende.

- Jeg tænkte straks: Det er jo løgn. Og det må han slet ikke gøre, forklarer Vinterberg om sin retfærdighedssans, der for alvor viste sig, da han kun var fem år gammel.

Far ydmygede den fulde mand verbalt
Et par sæder fra optrinnet sad Vinterbergs far, Søren Vinterberg og forsvarede sin datter med verbale ytringer, der hidsede den fulde mand op.

- Min far er jo akademiker, og han brugte sin sprogsans til at ydmyge den fulde mand, der efterhånden sad og kogte af vrede.

- Men jeg var lige så vred over, at han havde tvunget min søster til at fjerne sig fra sin plads. Og jeg vidste jo som fem-årig ikke, at den fulde mand efterhånden var en tikkende bombe på grund af min fars skarpe verbale angreb.

Slået direkte i gulvet
- Så jeg gik frejdigt hen og prikkede den fulde mand på skulderen og sagde: Du er dum.

- I næsten samme sekund slog han ud med sin hånd mod min krop, så jeg faldt bevidstløs ned mod bussens gulv. Jeg gik helt ud. Og da jeg kort efter vågnede op, lå min søster nede på gulvet og ledte efter min fars briller, mens min far var kommet op at slås med den fulde mand.

- De stod midt i bussen i et grotesk brydegreb. Og jeg kan huske, at jeg var stolt over, at min far var sprunget på ham for at forsvare mig og min søster.

- Det hele endte med, at bussen blev kørt ind til siden, og at der blev ringet efter politiet. Jeg havde ondt i den ene side af hovedet og havde et stort blåt øje. Men jeg har aldrig glemt den oplevelse. Jeg husker det som en meget stor tilfredsstillelse at pege på 'elefanten' i rummet. At gøre opmærksom på uretfærdigheden, fortæller Thomas Vinterberg.

I aften er der stor galla-premiere på Vinterbergs nye film 'Jagten' i Imperial Biografen i København, og fra i morgen kan den ses i biograferne over hele landet.

Læs også:

Se også: Vinterberg: - Mit barn vigtigere end Guldpalmerne

Læs også:

Se også: Vinterberg i Cannes: Danmark er mørkt og ondt

Læs også:

Se også: Vinterberg fik ideen til 'Jagten' fra kendt børnepsykolog

Læs også:

Se også: Internationale anmeldere i svime over Jagten

1 af 5 Søren Vinterberg ser en dyb tilfredsstillelse i at pege på 'elefanten' i rummet, at gøre opmærksom på uretfærdigheden. (Foto: Linda Johansen)
2 af 5 I Vinterbergs nye film 'Jagten' spiller Mads Mikkelsen hovedrollen som pædagogen Lucas, der pludselig bliver beskyldt for at være pædofil.(Foto: Zentropa)
3 af 5 Mads Mikkelsens karakter Lucas er i filmen drevet af en stor retfærdighedssans. Her er han i et opgør med sin bedste ven under en julegudstjeneste.(Foto: Zentropa)
4 af 5 Thomas Vinterberg er for alvor kommet tilbage til verdenseliten med sin nye film 'Jagten'. Hans forrige film 'Submarino' havde også meget stor kvalitet.(Foto: Linda Johansen)
5 af 5 Den 43-årige filminstruktør Thomas Vinterberg blev som kun fem-årig slået ned af en fuld mand i en bus. Og det har siden været med til at præge hans store retfærdighedssans.(Foto: Linda Johansen)