Ekspert: Betinget dom i en narkosag er billigt sluppet

Uden at gå ind i den konkrete sag vurderer strafferetsekspert Trine Baumbach, at en betinget dom i en narkosag som Nicoline Simones er billigt sluppet

Nicoline Simone slap for at komme bag tremmer og kan nu koncentrere sig om at gøre sin 10.-klasse færdig. (Foto: Anthon Unger)
Nicoline Simone slap for at komme bag tremmer og kan nu koncentrere sig om at gøre sin 10.-klasse færdig. (Foto: Anthon Unger)

Læs også:

Se også: Nicoline Simone efter dommen: Overrasket og stille

Læs også:

Se også: X Factor Nicoline Simone: Dommen er faldet

Tidligere i dag blev den 17-årige tidligere deltager i 'X Factor' Nicoline Simone idømt et år og seks måneders betinget fængsel. Hun stod tiltalt for at have fragtet to kilo kokain fra en parkeret bil og op til hendes - nu - ekskæreste i et hus i Klingbjerg på Als i december sidste år.

Med den betingede dom slipper Nicoline Simone for at skulle ruske tremmer, hvilket hun sandsynligvis skal være ganske godt tilfreds med.

- I Danmark er vi rimelig restriktive i sager, der handler om narko og narkotransport. Der bliver givet nogle ret hårde domme, så helt generelt er betingede domme i forholdsvist store narkosager altid at betragte som milde domme, siger Trine Baumbach, der er lektor i strafferet på Københavns Universitet, .

En speciel situation
Narkosager vurderes som regel ret takstfast, hvilket vil sige, at man går ud fra lister og tidligere domme for at få udgangspunket for strafudmålingen. Herefter kommer så de forskellige individuelle forbehold i spil.

- Man kigger på, om der er nogle skærpende og nogle formildende omstændigheder, og her kan man se på alder, om den tiltalte er tidligere straffet, har været i en speciel situation, og så kan der gives en mildere dom - eksempelvis betinget fængsel. Hvis der skal gives en betinget dom, skal der foreligge nogle helt særlige formildende omstændigheder, siger Trine Baumbach.

Urealistisk med politiambitioner
Ifølge Baumbach er ung alder altid en væsentlig formildende omstændighed. Og man er ifølge børnekonventionen et barn, indtil man er fyldt 18 år.

- Uanset at man måske føler sig voksen, så tages der hensyn til alderen, fordi vi jo som udgangspunkt helst vil holde børnene ude af fængslerne, siger Trine Baumbach og fortsætter:

- De, som fungerer i retsvæsnet - inklusive politiet og anklagemyndigheden - skal som udgangspunkt have en ren straffeattest. Der bliver altid kigget på de konkrete sager, men en narkodom på straffeattesten taler stærkt imod, at man kan blive ansat i retsvæsnet, siger Trine Baumbach, og vurderer - uden at kommentere konkret på Nicoline Simones fremtidsmuligheder - at det vil være et fornuftigt valg for en person i en situation som Nicoline Simones ikke at satse alt på en karriere hos politiet.

Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen