Lie Kaas: Mine sår vil aldrig hele

Nikolaj Lie Kaas taler ud om sorgen efter sine forældre, der begge begik selvmord

Nikolaj Lie Kaas var bare syv år, da hans far begik selvmord. Og 16, da hans mor valgte samme udvej. (Foto: Thorkild Amdi)
Nikolaj Lie Kaas var bare syv år, da hans far begik selvmord. Og 16, da hans mor valgte samme udvej. (Foto: Thorkild Amdi)

Han var syv år gammel, da hans far blev fundet druknet i sin bil i Kalkbrænderihavnen i København. Otte år senere var det hans mor, der valgte at tage sit liv - kun 21 dage før han fyldte 16 år.

Nikolaj Lie Kaas har ikke haft nogen nem gang på jord.

Nu fortæller han i en ny bog, 'Dedikeret', om, hvordan han stadig er påvirket af de forfærdelige begivenheder, der var med til at præge ham i barndommen.

Vildest mavepuster
- Lige efter min mor døde, blev alt ligegyldigt. Den vil man altid kæmpe med. Men jeg har bygget et stillads, som jeg aldrig kommer under. Jeg får 7-9-13 aldrig en depression. Det tror jeg sgu aldrig, jeg gør. Jeg har ligesom forstået konceptet, fordi jeg har fået den vildeste mavepuster på et tidligt tidspunkt. Det er, som om pråsen gik op for mig der, siger han i bogen, der handler om ildsjæle og deres dedikation til det, de arbejder med.

Læs også:

Nikolaj Lie Kaas spiller drengen Oscar, der nægter at blive voksen. (Foto: Mogens Flindt) Danske kendte - 21. feb. 2012 - kl. 07:49 Nikolaj Lie Kaas nægter at blive voksen

Her bliver han spurgt, om han selv kunne finde på at forlade verden, som hans forældre gjorde det.

- Nej, jeg har ingen angst omkring det. Det er ligesom at være alkoholiker. Min far drak jo for ti i sit liv. Nogle gange siger jeg lidt for sjov, at jeg ville ønske, jeg var alkoholiker, for det virker jo meget sjovt indimellem, og så var der noget at falde tilbage på, når man fylder 70-80 år, og det hele er røvsygt. Men jeg tror bare ikke, jeg har genet i kroppen.

Fortrængte smerten
Nikolaj Lie Kaas husker, hvordan han fortrængte smerten, da han som knap 16-årig fik at vide, at hans mor var død.

- Min plejefar stod og holdt om mig, og min mor var lige død. Og jeg tror, jeg stod der i 20 minutter, og jeg tænkte hele tiden: 'Jeg skal nok stå lidt længere, for så virker det, som om jeg er lidt mere ked af det. Jeg kan ikke gå nu, så ville jeg ikke elske min mor nok. Jeg vil gerne op og lege med det, jeg har lavet i dag, men det kan jeg ikke, for min mor er jo død. Ej, hvor er det synd, hvor er jeg ked af det'. Alle de skamfulde ting tænker man samtidig.

- Det er jo ikke, fordi jeg ikke var ked af det, men det var for mange indtryk på en gang til, at jeg overhovedet kunne forholde mig til det, siger skuespilleren.

Der dog ikke slap for det sørgmodige i at miste begge sine forældre som barn. Sorgen kom rullende.

- Ja, er du sindssyg. Og er der jo stadigvæk desværre... eller heldigvis, tilføjer han.

Jeg er røvsyg
I dag lever Nikolaj Lie Kaas et helt andet liv end det hæsblæsende, hans forældre levede, fortæller han i bogen, der kommer i handlen på fredag.

- Nej, jeg er nok bare røvsyg af natur. Jeg bor i Hellerup, jeg har en Volvo og to piger og en kone. Mit job er jo ikke så almindeligt som de flestes. Min dagligdag er rimelig sindssyg. Og det er måske netop derfor, at jeg har brug for det her. Men det er rigtigt, det er ret konformt.

Læs også:

Man ser snart Lie Kaas på de udenlandske lærreder (FOTO: JESPER TØFFNER RASMUSSEN) Film - 20. sep. 2012 - kl. 18:39 Nikolaj Lie Kaas har nye planer i udlandet

Og savnet?

- Der er altid et sår, som ikke vil hele fuldstændigt, og det skal det heller ikke.

Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen