Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Lommeur fra dansker på Titanic - nu på auktion

Den 27-årige dansker Hans Christensen Givard døde under Titanics forlis i 1912 - nu sættes hans lommeur på auktion med en vurdering på 100.000 kroner

Hans Christensen Givard, der var 27 år gammel, da han døde under Titanics forlis, er her fotograferet i standsmæssig påklædning. Man kan også skimte lommeuret i jakken.(foto: PR Foto)
Hans Christensen Givard, der var 27 år gammel, da han døde under Titanics forlis, er her fotograferet i standsmæssig påklædning. Man kan også skimte lommeuret i jakken.(foto: PR Foto)

Et lille lommeur og ukuelig eventyrlyst er omdrejningspunktet i en skæbnesvanger historie om landarbejderen Hans Christensen Givard, der omkom på Titanic i 1912. Nu udbyder Bruun Rasmussen Kunstauktioner til september det lommeur, som han bar på sig under den katastrofale færd over Atlanten.

Læs Også:

Se også: Milliardær bygger Titanic II

Hans Christensen Givard var en berejst ungkarl, der greb de chancer, som livet bød ham. Det gav ham enestående oplevelser fjernt fra Danmark – dels i Argentina og i Amerika. Han var ældste søn ud af en søskendeflok på 6 børn og voksede op på en gård i landsbyen Kølsen lidt udenfor Viborg. Han hørte første gang om Amerika fra sine naboer, der hurtigt fik vakt udlængslen i ham. I en længere årrække på 3-4 år pendlede han således mellem Danmark, Argentina og Amerika.

Mødet med skibet, der ikke kunne synke
I foråret 1912 var han på vej hjem til Danmark efter et halvt års arbejde på en farm i dansker-kolonien Tandil nogle hundrede kilometer syd for Buenos Aires i Argentina. Da Givard i selskab med sine to venner, landarbejderen Einar Windeløv og smeden Martin Ponesell, ankom til Southampton i Sydengland den 6. april 1912 var det store samtaleemne White Star Lines nyeste luksusliner ”Titanic”, som netop var anløbet fra værftet i Belfast og lå ved kajen klar til sin jomfrurejse over Atlanten.

Læs også:

Spilnyheder - 15. apr. 2012 - kl. 17:03 Udforsk Titanic i nyt computerspil

De tre venner var ikke sene til at gribe nuet, ændrede kurs og stævnede et par dage senere ud af Southampton ombord på Titanic med retning mod Amerika. Givard var på det tidspunkt en velklædt, ung mand på 27 år, der rejste standsmæssigt på 2. klasse. Da katastrofen indtraf natten mellem 14. og 15. april og Titanic forliste, sluttede eventyret endegyldigt for de tre venner. Ud af de ca. 2.200 passagerer var der ca. 700 overlevende. Givards lig blev bjærget i det kolde Atlanterhav og blev siden begravet på Fairview kirkegård i Halifax i Canada den 10. maj 1912.

Det forgyldte lommeur
I bedemandsrapporten fremgår følgende beskrivelse af Givard: ”No. 305 2. klassespassager. Mand, anslået alder 36. Meget lyst haar og moustache. Mørkebrunt stribet jakkesæt, sort overfrakke, hvid skjorte mærket ”D.M.”, ingen strømper, en hvid sko og lyserøde underbukser.” I lommerne fandt man en sparekassebog, nogle nøgler, et sølvur, nogle kontanter i en pung, et kompas, et rejsepas udstedt af generalkonsulen i Buenos Aires og et hjemstedsbevis fra Vorde, Fiskbæk og Romlund Sognekommune udstedt den 14. august 1911.

Læs også:

Videnskab & teknik - 15. apr. 2012 - kl. 11:26 Månen og frost-fatamorgana sænkede Titanic

Det udbudte forgyldte damelommeur blev fundet i Givards lomme og bærer i dag spor af saltvandsrust. Han fik sandsynligvis lommeuret af sin mor, som han var nært knyttet til. Alle hans efterladte ejendele blev efter forliset sendt til hans bror Hans Christian Christensen Givard i Danmark, og det er hans efterkommere, der nu har indleveret uret til auktion.

Den skæbnesvangre historie om Hans Christensen Givard er direkte anledning til, at museumsinspektør Jesper Hjermind og hans niece, den i USA bosiddende journalist Mette Hjermind McCall, på 100 årsdagen for Titanics forlis dette forår udgav bogen ”Titanic – De Danske Fortællinger”, hvori lommeuret er omtalt. Et eksemplar af bogen følger med lommeuret på efterårets auktion.

Læs også:



1 af 3 Titanic memorabilia: Lommeur af delvis forgyldt sølv og messing. Hidhørende Hans Christensen Givard, omkommet ved Titanics forlis. Diam. 32 mm. Visere mangler, slidt forgyldning. Cigarkassen som lommeuret blev returneret i samt bogen 'Titanic - De Danske Fortællinger' medfølger. Proveniens: Lommeuret stammer fra efterkommere til Hans Christensen Givard. Udstillet på "Titanic - The Exhibition" i H.C. Andersen Slottet i Tivoli 27/1-4/3 2012. Vurdering: 100.000 kr. (Foto: System Administrator)
2 af 3 Her er Titanic fotograferet den 10. april 1912, da skibet tog ud på sin jomfrurejse, der også blev den sidste.(Foto: AP)
3 af 3 Hans Christensen Givard, der var 27 år gammel, da han døde under Titanics forlis, er her fotograferet i standsmæssig påklædning. Man kan også skimte lommeuret i jakken.(foto: PR Foto)
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen