Fodboldhelt: Mit livs kamp

Michael Manniches datter er diabetiker, og nu arbejder han for bedre behandlings-metoder mod sygdommen

Michael Manniche med sin diabetes-ramte datter, Maya. (Privatfoto)
Michael Manniche med sin diabetes-ramte datter, Maya. (Privatfoto)

- Det er mit livs kamp, og den jeg allerhelst vil vinde. Min datter, Maya, på 15 skal jo gerne opnå at blive 50 år og derover, siger den gamle landsholdskæmpe Michael Manniche.

Efter otte år som frivillig er han nu blevet ansat i for Fonden for Diabetesforskning, JDRF, der på søndag stiller med et hold til Copenhagen Marathon for at gøre opmærksom på diabetikeres besværlige livsvilkår og for at sikre bedre behandlingsvilkår for den kroniske sygdom, der koster samfundet 86 millioner kroner – om dagen.

Blandt deltagerne på holdet, der skal løbe de klassiske godt 42 kilometer, er den tidligere landsholdsspiller Rene Henriksen, og vinderen af ’Voice’ på TV2, Kim Wagner, optræder for sagen ved middagstid på Gl. Torv ved Strøget.

Besværlig kamp
Michael Manniches indgang til organisationen er hans datters sygdom, der blev opdaget, da hun var kun fire år gammel. Moderen, Birgitte, hvis far også er diabetiker, kunne genkende symptomerne, da datteren, desperat af tørst, drak det ene glas mælk efter det andet før aftensmaden.

Mayas krop kunne ikke producere insulin til at holde blodsukkeret i skak.

- Det var sandsynligvis i forbindelse med skoldkopper, hvor immunforsvaret tog alle insulin-producerende celler med i købet. Og selv om både jeg og min kone kan levere beta-celler til hende, så vil de også blive slået ihjel, siger Michael Manniche.

Så begyndte en besværlig kamp for familien, som aldrig helt vil forsvinde. I skolen kunne lærerne ikke tage ansvar for, om hun pludselig skulle gå i insulin-chok. Så forældrene måtte ofte deltage i timerne, og telefonen var altid åben, så de hurtigt kunne hente datteren, hvis det blev nødvendigt.

Sensor og pumpe
- Hun er 15 år nu og klarer det selv. Men stadigvæk skal hun måle sig otte gange om dagen og stikke sig med insulin. Hun vil aldrig kunne gå forbi en is-butik og spontant få lyst til en soft ice. Det ligger slet ikke i hendes tankesæt. Så skal hun først måle blodsukkeret og evt. tage en insulin-sprøjte. Sådan er det hele tiden. Meget svært, sukker Manniche.

- Derfor er fokus på at skaffe bedre behandlings-metoder, og her taler vi om en pumpe og sensor, der taler ’samme sprog’. Det vil sige, at sensorens måler blodsukkeret, og pumpen ’adlyder’ meldingen. Det giver et større frikvarter for diabetikeren, der faktisk kun skal aktivere pumpen selv, når man spiser. Pumpen kan trods alt ikke se, hvad man spiser.

- Hvordan behandles hun nu?

- Hun har lige fået pumpen, og det har hjulpet noget. Men kan hun få sensoren også, så vil det være meget bedre.

1 af 2 Michael Manniche i storhedstiden som FCK-spiller. Her i kamp med Brøndbys Jes Høgh. (Foto: Jens Dresling)
2 af 2 Michael Manniche med sin diabetes-ramte datter, Maya. (Privatfoto)