Spermen hobede sig op hos Reenberg

Jørgen Reenberg fortæller for første gang i en bog om teaterlivet og om årsagen til sit Dr. Jekyll og Mr. Hyde-temperamentJørgen Reenberg fortæller i en ny bog, at den ophobede sperm kunne drive ham til vanvid. Foto: Thomas Borberg
Jørgen Reenberg fortæller i en ny bog, at den ophobede sperm kunne drive ham til vanvid. Foto: Thomas Borberg

– Jeg tror, at seksualiteten er en motor i alt, hvad Jørgen laver både på og uden for scenen, siger Det kongelige Teaters skuespilchef Emmet Feigenberg i Me Lunds biografi om en af Danmarks største skuespillere, Jørgen Reenberg.

Og noget kunne tyde på, at denne vurdering holder stik – også på det fysiske plan.

Den 84-årige Reenberg har aldrig tidligere fortalt om sit liv, men i bogen ’..men voksen blev jeg aldrig’, der udkommer d. 10. april bliver der mellem al den spændende teaterhistorie skudt fra hoften.

Munkesyge
Under prøverne på ’Aladdin’ på Det kongelige Teater i 1959 får Reenberg prostataproblemer og lændesmerter.

– Hidtil havde jeg haft en uudtømmelig fond af begejstring – fantasi og fysisk overskud, den dér sprøjtende, sprudlende jubel-udtrykskraft, fortæller han. Men så kom lændesmerterne, og han begyndte at blive overirritabel.

– Det viste sig, at jeg led af 'prostastase', altså en ophobning af sperm i prostatakirtlen – tidligere kaldet ’munkesyge’, og at folk har begået selvmord på grund af denne tilstand, forklarer han.

Cølibat

Ifølge Reenberg opstår problemet ikke fra dag til dag, men ophobningen sker lumsk langsomt.

– Jeg ved, at også sportsfolk og sangere kan opleve, at de går i en slags cølibat, når de er i en lang opløbsperiode mod en stor opgave. Nogle siger, at det er skønt at bolle inden. Andre tør ikke af frygt for at miste kompressionskraft.

Da Reenberg fik sin første massage i de nedre regioner, gik han tyve år yngre fra lægen og troede, at nu vidste han, hvordan den ged skulle barberes, men når han ikke længere havde sit normale sexliv, men gled ud på det lidenskabelige overdrev på scenen, gik det galt.

– Lægen forklarede mig, at jeg brugte al min erotiske kraft og alle mine hormoner på scenen, men at det jo ikke giver ejakulation rent fysisk. Altså hobede spermen sig op og kastrerede min kunstneriske formåen.

Selvmordsforsøg
Reenberg fortæller i bogen, at den forbandede og velsignede prostatakirtel gang på gang i hans voksenliv uvarslet har forvandlet ham fra Dr. Jekyll til Mr. Hyde.

Når spermophobningen kom til at fylde så meget, skyldes det ifølge bogen, at Reenberg med lægens ord er oversensitiv. Alt det i kombination udløste i forbindelse med ’Aladdin’-forestillingen, at Reenberg mistede sin selvopholdelsesdrift fuldstændigt. Det førte til et forfærdeligt selvmordsforsøg og siden til skilsmisse fra sønnen, Holgers mor, Marianne Zobel.

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen