Ghita: En storforbruger af mænd

Ghita Nørby gør status over sit kærlighedsliv i ny bog: 'Jeg blev meget hurtigt afhængig af kærlighed og mænd og forelskelsen', skriver den 76-årige skuespiller

Ghitas første mand, arkitekten Mogens Garth-Grüner, som tog sit liv. (Polfoto)
Ghitas første mand, arkitekten Mogens Garth-Grüner, som tog sit liv. (Polfoto)

LÆS OGSÅ: Ghita afviser rygter om ung kæreste

- Jeg har aldrig haft et forhold, hvor jeg ikke har været forelsket. Det kan jeg slet ikke. Om det så bare er for en nat, må jeg være forelsket, siger Ghita Nørby, 76, i sin statusopgørelse af en biografi om sit liv - og sine mænd. Om dem falder der også denne bemærkning:

'Jeg blev meget hurtigt afhængig af kærlighed og mænd og forelskelsen, men jeg forstod så lidt, lyder en tilståelse undervejs.'

Efter et år med den første mand, Mogens Garth-Grüner ramlede det. Han tog hjem og begik selvmord. Det har hun før fortalt intenst om i 'Livets Søstre', hvor hun var i Skagen med Bibi Andersson og Liv Ullmann.

Om sin næste kæreste, Henrik Wiehe, fortæller hun, at han brugte et middel under armene, som fik hans undertrøjer til at ætse væk. Men han var æstetisk, ren og sjov.

LÆS OGSÅ: Ghita Nørby følte sig skyldig i mandens selvmord

Helt vild med Dario
Dario smeltede hende totalt - og det har åbenbart ikke forandret sig:

- Hvis han kom gående derude i dag, ville jeg straks løbe ud og kysse ham. Jeg elsker ham den dag i dag. Det gør jeg. Dario var slet ikke så forelsket i mig, som jeg var i ham. Men jeg syntes, han var den eneste i verden, og jeg kunne ikke forestille mig at trække vejret uden ham.

LÆS OGSÅ: Eksmanden: Ghita falder aldrig til ro

Jørgen Reenberg kan man ikke være gift med, men han er en genial kunstner, siger Ghita og undrer sig ikke over, at han ikke ville fortælle biografiens skriver om hende:

- Han gider ikke sidde og snakke om mig. Han vil snakke om sig selv!

Jesper Christensen var hun vild med, og han syntes, hun var 'sindssygt lækker'. Pudsigt nok blev de kærester, da de mødtes i 'Bagtalelsens Skole' på Det ny Teater.

- Der er så megen energi i hende, at hun kan slæbe en død hest med sig rundt. Med Ghita behøver du nærmest ikke yde noget som helst. Hvis hun har besluttet sig for, at du er genial, så er du genial, husker Jesper, der ikke kunne holde alt hendes stjernefis ud og fandt det utrolig anstrengende at have ugebladene rendende i røven.

Hun er en skovl
- Ghita er en skovl. Hun har aldrig kunnet sige nej, siger han og mener, hun ville få en hjerneblødning, hvis hun skulle. Hun respekterede omvendt ham for hans konsekvens - til det sidste:

'En morgen, da vi stod ud af sengen, sagde han: Ved du hvad, Ghita. Jeg er forelsket i en anden, så jeg går min vej, farvel.'

Først efter premieren på deres forestilling faldt hun sammen!

Kollegaen Henning Jensen forbigås som en hurtig filmforelskelse, og heller ikke fabrikant Thomas Bergsøe er der mange erindringer om.

Svenn Skipper skulle være enden på striben af forliste forhold, troede hun. De blev gift i 1984. I 1993 fik hun underlivskræft. Ægteskabet overlevede, men der kom kriser. Efter at Ghita september sidste år blev ramt af brystkræft og blev mere bange end for underlivskræften, tog hun så beslutningen og konstaterede: Vi skulle aldrig have været gift. Hun gik fra hele sin rosenfyldte Holte-herlighed på Pindehuggervej, inklusive sine elskede hunde og manden, som hun alligevel ikke rigtig elskede efter 27 år.

LÆS OGSÅ: Ghita ønskede skilsmisse i flere år

Om der kommer et niende forsøg?

Det mest opsigtvækkende vil måske være, hvis der ikke gør det. Ghita er en stærk kvinde - eller som hun karakteriserer sig selv: 'Et dybt rasende - og meget elskværdigt menneske. Den slags er sidste stadie før evnen til at gå på vandet'.

LÆS OGSÅ: Ghita provokerer med kræft-beskrivelse

1 af 6 En ung Ghita med sin elskede Dario. (Polfoto/J. Stæhr)
2 af 6 Ham kan man ikke være gift med, siger Ghita om Jørgen Reenberg. (Polfoto/Knud Jacobsen)
3 af 6 Jesper Christensen kunne ikke holde Ghitas 'stjernefis' ud. (Polfoto/Jens Panduro)
4 af 6 Henning Jensen var en 'filmforelskelse'. (Foto: Joachim Adrian)
5 af 6 Ghita Nørby har haft travlt i kærlighedslivet. (Polfoto/Niels Hougaard)
6 af 6 Ghitas første mand, arkitekten Mogens Garth-Grüner, som tog sit liv. (Polfoto)