Livet løb fra Dirch

Dirch Passer var parat til at leve et andet liv, da han døde, siger instruktøren Martin P. Zandvliet, der på torsdag er aktuel med filmen om Danmarks største komiker

- Det, som jo alt for sent gik op for Dirch, var, hvad der er vigtigt i livet: børnene og kærligheden, siger filminstruktøren Martin P. Zandvliet. (Foto: Ebbe Andersen/Polfoto)
- Det, som jo alt for sent gik op for Dirch, var, hvad der er vigtigt i livet: børnene og kærligheden, siger filminstruktøren Martin P. Zandvliet. (Foto: Ebbe Andersen/Polfoto)

Han er sandsynligvis den mest elskede og folkelige komiker i dansk teater- og filmhistorie nogensinde. Alligevel er filmen 'Dirch', der har premiere på torsdag, alt andet end komisk. Tværtimod er det en rørende og temmelig dyster skildring af en stjernes storhed og den menneskelige tragedie, som succesen førte med sig.

- Da idéen til filmen opstod, var det mennesket Dirch Passer, der fascinerede mig, siger instruktør Martin P. Zandvliet, som tidligere har haft succes med filmen 'Applaus'.

SE INTERVIEW MED NIKOLAJ LIE KAAS, OM HANS ROLLE SOM DIRCH PASSER, I VIDEOEN OVER ARTIKLEN

- Det, som jo alt for sent gik op for Dirch, var, hvad der er vigtigt i livet: børnene og kærligheden. At han jo havde arbejdet alt for meget. I alt medvirkede han i 105 spillefilm og 205 forestillinger, hvilket er helt ekstremt. Og at han også havde drukket alt for meget ...

LÆS OGSÅ: Dirch-film udtaget til Toronto

- I filmen siger han, da han er blevet ældre, at han har spildt sin tid. Et ret voldsom udsagn.

- Ja, og det er jo heller ikke noget, han har sagt i virkeligheden. Det en replik, vi har skrevet. Men vi ved, at han før sin død på scenen i Tivolis Glassal i 1980 egentlig havde planlagt en lang orlov. Og at han havde genfundet troen på kærligheden. Til sidst holdt han også op med at drikke, så han ville gerne et andet liv. Et liv med sine børn og den kærlighed, der ikke kom fra publikum, men som han - på lige vilkår med os andre - kun kan finde på hjemmefronten.

LÆS OGSÅ: Dirch Passer-hus til salg for otte mio. kr

- Samtidig var det nok blevet en nødvendighed for ham at stå på scenen og få det kick, som publikums hengivenhed giver. Altså, på et tidspunkt var Dirch jo blevet så stort et navn, at ikke engang han selv kunne leve op til det. Så han kunne nok ikke have gjort det anderledes, end han gjorde.

- Det er jo et alment, menneskeligt dilemma - uanset, hvordan vi lever, ender vi måske med at fortryde vores valg. I hvert fald nogle af dem.

- Ja, der er ingen garanti for, at Dirch Passer var blevet mere tilfreds, hvis han havde levet et mindre arbejdsomt og mere familievenligt liv. Til gengæld står det fast, at så havde vi - publikum - ikke haft ham. Det er jo paradokset. Ambitionerne har deres pris. Det kender jeg også for mig selv. Når jeg arbejder med en film som 'Dirch', arbejder jeg i lange stræk op til 90 timer om ugen. Samtidig med, at jeg har kone og to små børn på fem og halvandet år.

LÆS OGSÅ: Tre film kan blive Danmarks bud på Oscar

- Og døgnet har kun 24 timer.

- Der er i hvert fald rigtig meget at se til, og nogle gange, når jeg sidder i sandkassen og leger med børnene, får jeg dårlig samvittighed, fordi jeg ikke er 100 procent til stede, men sidder og tænker på mit arbejde. Så der er ingen fordømmelse. Jeg beundrer også de kunstnere, som Dirch, der virkelig gør det. Giver sig fuldt og helt. Men det er samtidig ekstremt ensomt, hvilket publikum nok ikke tænker over, når de sidder under en forestilling og griner.

- Deres alkoholforbrug - Kjeld Petersens og Dirch Passers - var helt ekstremt. De drak whisky, som var det æblemost ...

- Det gjorde hele Danmark jo dengang. Jeg kan da huske mit eget barndomshjem med øl og snaps. Ikke bare en gang imellem, men hele tiden. Selvfølgelig var det usundt, men samtidig savner vi det måske lidt i dag, hvor livet nogle gange er ved at løbe sur i fitness og sundhed. Det er jo et dilemma: Skal vi leve? Eller skal vi leve længe? Dirch Passer levede fuldt og helt.

SE OGSÅ: Se traileren for filmen om Dirch Passer

- Venskabet med Kjeld Petersen er utrolig intenst, det virker næsten, som om de var hinandens store kærlighed. Altså, uden det seksuelle.

- Det var de også. Kjeld havde en joke om, at de skulle have haft børn sammen. De talte ikke sammen om angst og frygt og den jalousi, som jo også var imellem dem. På den måde var det en anden tid dengang, hvor mænd ikke brugte ord på samme måde, som vi gør i dag. Og alligevel er der ingen tvivl om, at der har været en dyb forbundethed mellem dem. Da Kjeld døde, gik Dirch jo ikke på scenen i fem år. Så de betød virkelig meget for hinanden.

- Nu har du arbejdet koncentreret i flere år med Dirch - hænger han dig efterhånden ud af halsen?

- Tværtimod. Han er vokset og blevet endnu større i mit univers. I dag forstår jeg ham meget bedre som menneske. Den indre kamp for at blive en bedre person. Ensomheden og de valg han traf, hvor du kan sige, at han svigtede familien. Men hvor jeg samtidig forstår, hvorfor han gjorde det. I virkeligheden er vi jo ikke så forskellige, vi mennesker. Vi vil alle gerne anerkendes, elskes og få det meste ud af livet. Og vi går alle på toilettet. Jeg håber da, at de, der går ind og ser filmen, kan genkende noget af Dirch i sig selv ... Det kan jeg i hvert fald selv.

1 af 4 - I dag forstår jeg Dirch meget bedre som menneske, konstaterer Martin P. Zandvliet. (Foto: Kristian Linnemann)
2 af 4 Dirch Passer og Kjeld Petersen var i mange år et fasttømret makkerpar. I 'Dirch' er deres tætte venskab et af filmens omdrejningspunkter. (Foto: Erik Petersen/Polfoto)
3 af 4 Nikolaj Lie Kaas spiller Dirch Passer i den nye storfilm. Martin P. Zandvliet indrømmer, at han havde en del kampe med skuespilleren under optagelserne pga. uenigheder omkring manuskriptet. (Foto: Jesper Tøffner Rasmussen)
4 af 4 - Det, som jo alt for sent gik op for Dirch, var, hvad der er vigtigt i livet: børnene og kærligheden, siger filminstruktøren Martin P. Zandvliet. (Foto: Ebbe Andersen/Polfoto)

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen