Så meget koster de danske stand-uppere

Stand-upperne griner hele vejen til banken: F.eks. koster et kvarter med snobberne fra DR2-serien ’Rytteriet’ 43.750 kroner

Frank Hvam har en timeløn på mere end 100.000 kroner, når han giver et show. (Foto: Klavs Bo Christensen)
Frank Hvam har en timeløn på mere end 100.000 kroner, når han giver et show. (Foto: Klavs Bo Christensen)

– De fattige er sgu kedelige. Jeg kender ingen fattige, som er søde, siger snobben Fritz liggende på dækket af sin hvide lystyacht med en drink i hånden.

Fritz med det borgerlige navn Martin Buch er en af DR2-serien ’Rytteriet’s to snobber og langtfra i fare for selv at blive kedelig. Sammen med sin makker ’Lille Poul’ eller mere korrekt Rasmus Botoft er han nemlig det dyreste grin i Danmark.

43.750 kroner tager duoen for at underholde i et kvarter til firmafesten eller fødselsdagen. Timelønnen på 175.000 kroner ligger væsentligt over gennemsnittet blandt danske stand-uppere.

Har kæmpet for det
Andre komikere kan dog også bogstavelig talt grine hele vejen til banken. Anders Matthesen tager i nabolaget af 60.000 kroner for en halv times show, og sværvægteren Gintberg skal have 42.000 for en halv times pjank.

Prisen skal både ses som et her og nu-billede på komikernes popularitet og som frugten af mange års arbejde, mener salgschef i det legendariske stand-up-bureau FBI, Karen Sophie Lerhard.

– Pengene skal ikke ses isoleret. Mange komikere har kæmpet i årevis for at komme frem. Optrådt gratis og bijobbet i kassen i Netto. Samtidig er det et hårdt job. De skal ofte af sted fra familien lørdag aften for måske at køre til Skive og optræde en halv time, siger hun.

En mindre formue
Hvem som helst kan heller ikke få folk til grinende at betale en mindre formue for under en halv times show.

– Prisen bliver afgjort af kendthedsgrad og erfaring. Er du kendt fra tv eller radio, så bliver efterspørgslen større. Erfaring er nødvendig for at kunne matche den forsamling, du kommer ud til. En 19-årig komiker passer bedre til en fredagsbar end foran Mærsks bestyrelse, KL eller Undervisningsministeriet, fortæller hun.

Snobbernes popularitet kommer ikke bag på salgschefen fra Funny Business ink.

– ’Rytteriet’ og en komiker som Linda P. får succes, fordi de rammer nogle typer, vi kender. Om det er snobberne fra Hellerup eller de sociale tilfælde i Sydhavnen, så bliver det sjovt.

Så meget koster de danske komikere:

Snobberne Fritz og Lille Poul fra DR2’s ’Rytteriet':

– Vi er meget rige, ikke. Og det skal vi blive ved med at være. Og nu er jeg også blevet dejligt skidefuld. Så kan man ikke rigtig mærke noget. Sådan skal det være. Skål min søde ven.

Livet på første klasse smitter sandsynligvis også af på bagmændene til de to morsomme karakterer. Når Rasmus Botoft og Martin Buch ifører sig Ralph Lauren-skjorte og halsklud, tager de 43.750 kroner for at underholde et kvarter.

Ekstra Bladet kan derfor kårer de to komikere til at være Danmarks dyreste grin. Men Fritz og lille Poul er da også søde.

Anders ’Anden’Matthesen - 50.000-60.000 kroner:

Faderen til legendariske Stewart Stardust, Terkel, Fede Dorith og masser af andre komiske karakterer ved også godt, hvad han er værd til en firmafest eller fødselsdag.

'Anden’ tager mellem 50.000 og 60.000 kroner for at underholde i op til en halv time, står der på danish-entertainment.dk.

Jan Gintberg - 42.000 kroner:

Megafonen Jan Gintberg råber morsomheder ud, som var han en et eksprestog på speed. Senest har udkantsdanmark i bedste sendetid på DR fået med sværvægterens kærlige grovfil.

Og den kan man skam også smage til moster Odas familiefødselsdag, hvis ikke smilet stivner, når man skal betale 42.000 kroner for en lille halv times sjov.

Andreas Bo Pedersen - 30.000 kroner:

Hele Danmarks ’gummifjæs’ har fået det meste af befolkningen til at vride sig i latterkramper, når han imiterer forskellige personer i TV2’s lørdags-satire ’Live fra Bremen’.

Den speedsnakkende skuespiller er åbenbart også populær i private sammenhænge, for selv om han tager 30.000 kroner for en halv times sjov, så er hans kalender lukket for resten af året, fortæller et bookingbureau.

Frank Hvam - 40.000 kroner:

I ’Klovn’-serien har Frank Hvam brugt kattebakken som toilet og er blevet taget i at bryde en raslebøsse fra Røde Kors op, fordi han var kommet til at give for mange penge.

Ønsker man at se den super-populære komiker ydmyge sig i sin egen dagligstue eller til firmafesten, så skal man ikke lægge en lort i en kattebakke, men derimod 40.000 kroner for en lille halv times show.

Omar Marzouk - 26.000 kroner:

Indvandrere er næsten lige så sjældne gæster på en stand-up-scene som kvinder. Omar Marzouk er dog undtagelsen fra reglen. Egypteren tør lave sjov med alt fra burkaer til omskæring, og emnerne og hudfarven er ikke det eneste, der skiller komikeren ud fra flokken.

Med en pris på 26.000 kroner for en halv times show hører han til de billige af de erfarne komikere.

Linda P. - 30.000 kroner:

Det er ikke kun i virkelighedens verden, at der er langt mellem de morsomme kvinder. Komikeren Linda P. er nærmest den eneste høne i hanegården.

Finn Nørbygaard - 40.000 kroner:

Efter at have mistet mange millioner i Stein Baggers erhvervs-eventyr skulle man tro, at der var brandudsalg og dumpingpriser hos Finn Nørbygaard.

Men komikeren skal stadig have op mod 40.000 kroner for at kaste om sig med sine underspillede jyske jokes i op mod en halv time.

Mick Øgendahl - 40.000 kroner:

Mick Øgendahl hører til de ukronede konger i dansk stand-up. Han har stået på scenen siden 1993 og har også et umiskendelig talent for skuespil. Rollen som den lidt langsomme Dion i filmen ’Blå mænd’ er nærmest legendarisk i dansk komik.

Det afspejler sig også i prisen for en lille halv times jokes, der ligger på 40.000 kroner.

1 af 2 Man får ikke noget billigt grin fra Rasmus og Martin i 'Rytteriet'. (Foto: Benjamin Kürstein)
2 af 2 Frank Hvam har en timeløn på mere end 100.000 kroner, når han giver et show. (Foto: Klavs Bo Christensen)