Joachim B. Olsen aner ikke hvad han skal lave

Jagter sin fremtid: Joachim B. Olsens tid som en af verdens bedste kuglestødere er forbi, så nu skal han finde noget nyt at brænde for

Joakim B. Olsen mangler at finde det rigtige ben at stå på efter sit karrierestop. (Foto: Ole Frederiksen)
Joakim B. Olsen mangler at finde det rigtige ben at stå på efter sit karrierestop. (Foto: Ole Frederiksen)
Med ét var det forbi. I foråret 2009 satte en diskusprolaps en stopper for Joachim B. Olsens karriere som kuglestøder.

– Jeg gik helt i panik. I over 20 år har sporten været mit liv. Min identitet. Det var som at blive pensioneret som 32-årig. Der er en masse ting, der nu skal bearbejdes, men panikken blev heldigvis hurtigt erstattet af en følelse af frihed.

Joachim B. Olsen har nu bidraget med tanker om sit liv i bogen ’Du kan meget mere end du tror’ om at være sportsmand på eliteplan, om sit liv som familiefar og som ham, der blev ’kendt fra tv’.

– Selv om du er ’pensioneret’, er du så ikke for ung til at få udgivet en biografi?

– Det tænkte jeg også først, men jeg har lyst til at fortælle en historie om en helt almindelig mand, der – uden nogen forudsætninger og ved hjælp af nogle ganske enkle principper – nåede at blive den bedste mand i verden til det, han lavede. Det kan måske inspirere nogle unge mennesker.

– Du er enebarn, og du valgte sporten frem for venner, fødselsdage og et socialt liv. Vil du blive glad, hvis din datter kommer og siger, at hun vil dyrke sport på eliteplan?

– Afgjort. Det er en kæmpe gave, når man har noget i sit liv, der hver morgen får en til at føle sig inspireret til at gå ud og yde sit bedste for noget, man elsker dybt. Det kan være sport, men også kunst, musik eller skak. At være dedikeret til et mål er en gave, som jeg også ønsker, hun får.

– Men nu står du på bar bund?

– Det er en mærkelig, men også dejlig følelse, og det ændrer mit liv fundamentalt. Jeg ved bare ikke helt endnu hvordan.

Joachim B. Olsen ved kun, at han og kæresten, Karen Westergaard, og deres treårige datter Victoria flytter fra deres treværelses lejlighed på Frederiksbjerg i Århus til Sjælland. Så snart de finder det rigtige hus.

Og han ved, at han snart igen skal til at skifte en hel masse bleer. For Karen skal føde til januar.

– Jeg er meget, meget dårlig til alt det praktiske i en familie, men jeg elsker at skifte bleer. Den hyggestund, man har der med sit barn, er guld, siger Joachim B. Olsen.

– Det var ellers ikke ligetil for dig at blive far?

– Det var sværere, end jeg havde forestillet mig. Når jeg talte med andre, så sagde alle, at det var SÅ fantastisk. At det var det største og mest overvældende følelse at stå med sit barn i armene.

– Men allerede under Karens graviditet blev jeg bange for, at de følelser aldrig ville komme. Jeg kunne ikke forholde mig til den der inde i hendes mave. Men jeg gik stille med det.

– Jeg græd, da min datter blev født, og jeg sagde, at det føltes HELT fantastisk. Men jeg løj. Da jeg gik med hende ude på gangen, tænkte jeg, at jeg overhovedet ikke var klar til det her. Jeg tænkte mere på den træningslejr, jeg skulle deltage i 12 dage efter.

– Jeg følte, at den der baby var da meget fin, men det kunne jeg ikke sige. Derfor sagde jeg i stedet en hel masse af de rigtige ord, for mænd skal være i kontakt med deres følelser på samme måde, som kvinderne er det. Det er tabu ikke at være det.

– Derfor er det også først nu, hvor jeg er sikker på mine stærke kærlighed til Victoria, at jeg tør indrømme, at jeg slet ikke syntes, det var så fantastisk at blive far. At det tog tid, før jeg kunne finde ud af det.

– Som ung kuglestøder drømte du så om, at du ville få det liv, du har nu?

– Nej, jeg følte mig anderledes. Og jeg havde erkendt, at jeg aldrig ville blive gift og få børn.

– Var det en sorg?

– Ja, men det var noget, jeg undertrykte og kanaliserede over i sporten. Jeg havde det svært med pigerne og var lidt socialt ... udfordret. Det fik mig til at dyrke endnu mere sport og udvikle mine muskler. Jeg elskede at være stor. Jeg følte mig stærk. Som en superhelt, der kunne alt.

– Mange sportsfolk, kunstnere og andre, der når ekstra langt, har på samme tid et lavt selvværd og en høj selvtillid. Mange har ekstra brug for opmærksomhed og kærlighed. Vi har nogle dæmoner at slås med. Det er det, der er drivkraften.

– Når jeg er ude at tale med teenagere, kan jeg se, hvem der har den drivkraft. Det der blik, ’eye of the tiger’, hvor man er parat til at gå videre, når de andre stopper på grund af smerte. De der sidste ti procent, som jeg selv havde.

– Hvilke menneskelige omkostninger har det haft for dig?

– På et tidspunkt kunne jeg ikke styre det. Mennesket Joachims succes var blevet bundet op på min sportslige succes. Da jeg ikke fik succes i Sydney, græd jeg og var dybt ulykkelig. Jeg følte mig som en fiasko som menneske. Det var ikke længere en medalje, der var på spil, men min identitet. Fra den dag, jeg erkendte det, vandt jeg alle medaljerne.

– Og havde jeg ikke erkendt det, så havde jeg heller aldrig formået af skabe et forhold til Karen. For jeg holdt ikke nok af mig selv til at kunne elske andre. Jeg holdt kun af mig selv, når det gik godt.

– Nu er karrieren så forbi, og du er tv-darling. Nu kan du skabe dig en identitet som deltager i tv-underholdning?

– Hvis det er sådan noget som ridning, som jeg netop har deltaget i for Zulu, eller andre store udfordringer, hvor jeg lærer noget nyt, så er jeg fløjet med det samme. Men måske vil man så blive træt af ham der Joachim B. Olsen. Det vil jeg i hvert fald selv blive.

– Ændrede det din personlighed at blive ’kendt fra tv’?

– Afgjort. Pludselig tænkte jeg på, hvordan jeg så ud, når jeg gik ned for at købe tun i Netto. Jeg blev selvoptaget af at være med i ’Vild med dans’. Det var god mentaltræning at overskride sine egne grænser, men det betød også, at jeg kom i kontakt med nogle sider i mig selv, jeg ikke brød mig om.

– Hvilke sider?

– Jeg blev selvcentreret. Blev endnu mere dårlig end jeg ellers er til at lytte til Karen. Jeg afbrød hende og begyndte i stedet at tale om mig selv. Advarselssignalerne begyndte at blinke, da jeg begyndte at nyde al den opmærksomhed omkring min person.

– Det gjorde jeg også som sportsmand, men der var jeg interessant, fordi jeg gjorde noget, jeg var den bedste i verden til. I ’Vild med dans’ var det bare MIG, der var interessant – ikke fordi jeg kunne noget. Og det er farligt, hvis man ikke kan adskille sin person fra det, der foregår i et tv-show.

– Men det var bestemt ikke en negativ oplevelse at være med. Det var vildt sjovt, og det har i høj grad udviklet mig mentalt.

– Hvorfor sagde du ja?

– Først tænkte jeg, at jeg ville sige nej, for jeg var bange for at blive til grin. Men jeg ville ikke lade mig styre af angsten. Så ville jeg jo være en tøsedreng. Det var ti ekstremt hårde uger for mig og min familie. Karen var med hele vejen og var en stor del af det.

– Det har hun altid været, men det er også noget af det, der nu vil ændre sig. Hun er snart færdig som jurist og skal skabe sig en karriere, og så må jeg følge med.

– Så hvad skal der ske for dig nu?

– Jeg har endnu ikke fundet det store, forkromede mål. Måske vil jeg læse et fag på universitetet eller tage en anden uddannelse, måske vil jeg gå ind i politik eller måske være idræts-konsulent. Jeg aner det ikke. Men jeg vil nok i langt højere grad rette fokus på familielivet.

– Jeg har hidtil kun gjort det, jeg brændte for. Nu bliver min næste store udfordring at finde noget nyt at brænde for – eller erkende, at jeg ikke finder det, men sagtens alligevel kan få et meningsfyldt liv. Elske og blive elsket.
1 af 2 - Jeg nyder, at jeg nu har frihed til, at vi kan gå en tur i skoven, og jeg vil nok i langt højere grad rette fokus på familielivet med Karen og vores datter Victoria, siger Joachim B. Olsen. Til januar bliver han far for anden gang. (Foto: Claus Bonnerup)
2 af 2 Joakim B. Olsen mangler at finde det rigtige ben at stå på efter sit karrierestop. (Foto: Ole Frederiksen)

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen