Christian Fuhlendorff: De troede, jeg var psykisk syg

Standup-komiker og TV-værten fra 'Husk lige tandbørsten' fik som 10-årig en diagnose som grænsepsykotisk

Christian Fuhlendorff fik sin første identitetskrise, da han var ti år gammel. Foto: Jakob Jørgensen)
Christian Fuhlendorff fik sin første identitetskrise, da han var ti år gammel. Foto: Jakob Jørgensen)

Tv-værten og standup-komikeren Christian Fuhlendorff bliver vækket hver morgen af sin datter, der står og vifter med et par af faderens rene underbukser. 'Op far', siger hun. 'Op'. Han smiler med hele ansigtet, når han fortæller om Michala på snart to år, som han har sammen med kæresten Karina.

En lille 'klump', som han vil gøre alt for og som for et års tid siden fik ham til at vende op og ned på sin livstil. Et liv med daglig hashrygning er således blevet til stenalderkost, træning og masser af arbejde. I øjeblikket turnerer 'Fuhlen' med sit nye show 'Enestående' samtidig med, at han er vært på 'Husk lige tandbørsten'.

Er paranoid
Tid med datteren er der derfor ikke meget af for tiden, så der bliver sat pris på hvert minut.

- Jeg elsker at ligge og se tegnefilm med hende. Toy Story er et klart hit for tiden, lyder det fra den 29-årige komiker, der mener han først blev voksen, da datteren kom til verden.

- Det tvang mig til at tænke meget over, hvilken person, jeg ønskede at være. Jeg har altid været optaget af folks hensigt, hvilket nok er fordi, jeg har røget for meget fed og er blevet paranoid. Men med Michala er det bare ubetinget kærlighed. Hun er ikke ude på noget, og man kan slappe helt af i hendes selskab. Bortset fra når hun er umulig selvfølgelig.

Vil ikke overbeskytte
Christian Fuhlendorff og kæresten Karina, der 'arbejder med pædagogik', har ikke lagt en fast plan for datterens opdragelse, da hun skal have lov til at forme sig, som hun vil.

- Jeg bliver aldrig sådan en overbeskyttende far, der ikke vil give hende lov til noget. Hun skal lære at livet går op og ned. Men Karina og jeg er enige om, at der vigtigste er, at Michala får et godt selvværd. Om hun bliver kriminel eller direktør, det er hendes valg. Jeg vil elske hende uanset hvad. Men jeg håber da at give hende, så meget fornuft med i bagagen, at hun ikke bliver kriminel.

Gal i hovedet
For Christian Fuhlendorffs eget vedkommende, så havde han en glimrende barndom hos forældrene i huset på Amager. Og indtil han var ti år gammel, var han, hvad man kalder en 'ganske almindelig' dreng med fut i måsen. Men så var der en lærer i klassen på Kastrupgaardskolen, der mente, at der måtte være noget galt med drengen, der virkede ukoncentreret i timerne.

- Jeg blev sendt ud på børneafdelingen på det psykiatriske center Nordvang til udredning. Normalt skulle det tage dem en måned at finde ud af, om man havde 'damp'. Men jeg endte med at være der i tre måneder, hvor de undersøgte, hvad der var galt med mit hoved.

- Jeg gennemgik en masse psykologiske tests, og de fandt ud af, at jeg nok var for rolig til at være damp-barn. Indtil en dag, jeg gik amok og bed en fra personalet i armen. Så fik jeg diagnosen grænsepsykotisk.

- Hvad skete der så?
- Jeg kom på specialskole for børn med 'særlige behov'. Der var alt fra børn med 'damp' og aspergerssyndrom til autister. Det var fint nok, bortset fra, at jeg blev forbudt at lege rollespil, som jeg var ret vild med dengang. Det gik ikke, at man drømte sig til at være noget andet, hvis nu man var syg i hovedet. Jeg gik der i tre og et halv år. Så der fik jeg nok min første identitetskrise.

- Hvordan slap du ud derfra?
Min psykolog stoppede, og jeg fik en ny. Hun gik mine papirer igennem og studsede åbenbart over den der 'borderline- skitzo- diagnose' og kunne ikke få det til at hænge sammen med, hvordan jeg var. Så hun kom frem til, at jeg nok havde fået en forkert diagnose. Så der havde jeg lige kostet samfundet over en million kroner. Helt sindsygt, siger han.

- Så skulle jeg så til at prøve at være normal. Det tog mig noget tid at finde ud af det hele. Det var ret svært at komme til en almindelig folkeskoleklasse som 13-årig, når man havde været vant til en klasse på fem elever uden piger.

Er du sur over i dag, at du fik den fejldiagnose?
- Jeg kan jo ikke bruge til noget at sidde og være sur over, at nogen begik en fejl med mig dengang. Jeg kan bruge det aktivt og tænke på, at jeg jo ikke var blevet til det, jeg er i dag, hvis det ikke var sket. Der er ikke noget værre end folk, der bruger deres liv på at fortryde eller fralægge sig ansvaret for deres eget liv.

Men det var da fedt at få af vide, det var en fejldiagnose, så stod det alligevel ikke så galt til med mig, siger han og griner.

Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen