Brian Mørk bor på en klorbombe

Standup-komikeren Brian Mørk har i fem år boet i et hus i Kalundborg, der er forurenet af klor fra et renseri

Brian Mørk - en mand der er let genkendelig med sine briller og sin karakteristiske skaldepande.(Foto: Per Rasmussen)
Brian Mørk - en mand der er let genkendelig med sine briller og sin karakteristiske skaldepande.(Foto: Per Rasmussen)
Brian Mørks eget liv er kulsort humor. For fem år siden købte han og hustruen, Signe, en gammel lægebolig på knap 200 kvadratmeter på adressen Sct. Jørgensbjerg 20 i Kalundborg.

– Familien skulle på landet, og i Kalundborg var det billigt at få en bolig.

Nu viser det sig, at Brian Mørks ejendom er forurenet af et renseri, der ligger i nummer 16 i samme gade.

I en skrivelse fra Region Sjælland, Natur og Miljø, fremgår det, at Brians Mørks ejendom er forurenet af klor fra renseriet, og at forureningen kan have sundhedsskadelige virkninger på mennesker og miljø.

Her bor Brian Mørk og Signe med Alicia, syv år, Darwin, tre år og lille Linnea på 11 måneder.

Stavnsbundet
– I dag er vi stavnsbundet. Huset er værdiløst, og vi kan ikke sælge det, siger Brian Mørk.

På selve renserigrunden er der konstateret kraftig forurening med klorede opløsningsmidler i luft, jord og grundvand. Denne forurening har spredt sig til Brian Mørks ejendom, der ligger i lavere niveau end renseriet med et hus imellem.

– Vi havde ikke mærket noget, da kommunen rutinemæssigt kom og lavede målinger i alle rum i vores hus. Undersøgelserne viser, at der er en sundhedsrisiko ved at opholde sig i stueetagen og i kælderen i vores hus. 1. salen er dog fin. Men vi opholder os jo mest i stueetagen. Vi kan intet gøre, og huset er nu nærmest værdiløst. Den tidligere ejer vidste intet om forureningen, og lovgivningen var anderledes i 50’erne og 60’erne, hvor forureningen stammer fra, så vi kan hverken sagsøge den tidligere ejer eller renseriet. Vi kan ikke sælge huset, og vi kan heller ikke optage lån i det, så vi kan modernisere det. Der kan gå år, før kommunen tager stilling til, hvad de vil gøre ved forureningen. Men vi har fået påbud om, at vi ikke må grave i haven eller foretage en række andre ting uden at søge om tilladelse.

– Gør du grin med denne sørgelige situation?


– Ja. Vi har været meget chokerede, men det er jo så forfærdeligt for os, at vi næsten kun kan grine af det. Der er ikke noget lys forude. Man må bruge humor til at komme over det forfærdelige, siger Brian Mørk.

1 af 3 Brian Mørk med hustruen Signe, der sidder med Alicia, syv år, Darwin, tre år og lille Linnea på 11 måneder. Den lille familie er blevet stavnsbundet i huset i Kalundborg, fordi det ligger på en forurenet grund.(Foto: Per Rasmussen)
2 af 3 Undersøgelser fra kommunen har vist, at der er en sundhedsrisiko ved at opholde sig i Brian Mørks kælder og stueetage.(Foto: Per Rasmussen)
3 af 3 Brian Mørk - en mand der er let genkendelig med sine briller og sin karakteristiske skaldepande.(Foto: Per Rasmussen)