Mette Lisby skred fra sin succes

Interview: Efter fire år i London er Mette Lisby for alvor ved at få gang i sin engelske karriere

Efter fire år har Mette Lisby stadig svært ved at finde rundt i London - det har hun alle steder, siger hun. Men hun føler sig hjemme i byen. (Foto: Thomas Lekfeldt)
Efter fire år har Mette Lisby stadig svært ved at finde rundt i London - det har hun alle steder, siger hun. Men hun føler sig hjemme i byen. (Foto: Thomas Lekfeldt)
LONDON (Ekstra Bladet): Hvad gør man, når man er midt i 30'erne og ikke alene har prøvet det hele, men også haft succes med det?

For Mette Lisby var svaret enkelt: Man begynder forfra.

Og så flyttede hun til London med sin mand, den tidligere radio- og tv-vært Jesper Bæhrenz, uden andre planer, end at de ville udvikle ideer til tv, radio og brætspil. Og hun ville lære at optræde på engelsk. De havde ingen deadline, intet netværk og ingen præcise succeskriterier.

De havde kun hinanden.

– Når man på den måde er hinandens eneste, er faren, at man isolerer sig sammen. Hvis man er alene, er man mere tvunget til at søge ud blandt andre. Og når man går ud sammen, ender man let med bare at stå der og tale med hinanden, siger hun.

Ud kom de, for det skulle hun, hvis hun skulle opbygge ny karriere, nyt liv og ny omgangskreds i London.

Hjemmevant
Nu er der snart gået fire år. London er 'hjemme'. Hun færdes hjemmevant i byen og branchen: Slynger om sig med navne, scener, shows og steder.

Og den engelske version af Mette Lisby har optrådt i en stribe klubber, på tv og festivaler i Storbritannien og USA.

Det kører. Og det har været hårdt arbejde.

– Jeg ville begynde i det små, prøve mig selv og mit materiale af og langsomt arbejde mig frem. Da vi kom, vidste vi ingenting.

– Der er hundredvis af klubber i London – og vi havde ingen idé om, hvor jeg skulle gå hen. Og et langt cv fra Danmark er fuldstændig ligegyldigt, hvis de ikke kender dig. Det helt afgørende var at få et netværk – at tage initiativer og pleje kontakterne.

Sprang fra toppen
Men hvorfor springe ned på bunden, når hun stod på toppen af det hele i Danmark?

– Fordi både Jesper og jeg følte, at vi havde prøvet det hele inden for hvert vores felt, at vi risikerede 'bare' at gentage os selv. Det ville næsten være for nemt ... og kedeligt. Vi måtte give os selv nye udfordringer og muligheder. Ligesom man skal flytte hjemmefra, selv om der er rart og trygt hos mor.

Hun ville lære at arbejde i comedy-faget på engelsk.

– Det er noget med sproget. Og man tager comedy anderledes seriøst herovre. De store tv-stationer vil gerne have det i sendefladen. Det er et fag, et rigtigt arbejde, mens det i Danmark er lidt sådan noget fjollegøj.

– Men miljøet er helt anderledes her. Folk kommer til klubberne, optræder og går igen. Der er ikke noget med at hænge ud sammen bagefter.

Nej til at turnere
For Mette Lisby handler det ikke længere udelukkende om at stå bag mikrofonen, hun vil lige så gerne skrive for andre. Til scenen, men især til tv og til film. Efterhånden kender hun de komikere og tv-producenter, hun kan gå til med ideer og projekter. Eller også kender hun nogen, der kender dem.

Navnlig samarbejdet og venskabet med den britiske comedy-stjerne, Stephen K. Amos, giver muligheder.

– Han er rigtig stor, og vi arbejder godt sammen. Og så åbner det nye døre for os at kunne sige, at vi skriver for ham.

Men da han inviterede hende med på turné, sagde hun nej:

– Det var en fantastisk chance, men: Gider jeg være væk hjemmefra i 40 dage? Gider jeg køre til Leeds og tilbage? Nej. Jeg har ikke længere den sult, der engang kunne få mig til at juble over et job i Skive, selv om jeg skulle køre ti timer i tog for at optræde en halv time.

Mette Lisby og Jesper Bæhrenz lever fint af hendes honorarer og brætspillene for Nordisk Film. Hun kan vælge, hvad hun vil lave.

– Jeg vil gerne optræde to koncentrerede perioder om året – et par måneder med en masse shows. Så kan jeg skrive og lave projekter resten af tiden. Men for at være en del af miljøet er jeg nødt til også at komme helt fast i den klub, hvor alle de store kommer mandag aften for at prøve nyt materiale af og høre hinanden.

Det man vil, og det man er nødt til, hænger sammen.

– Jeg er da heldig – men jeg arbejder! Der er fodboldspillere, der altid står lige der, hvor bolden kommer, og kan vippe den i mål. Som gammel-Ronaldo før han blev fed. Andre knokler rundt på banen og læser spillet for at arbejde tingene frem og placere sig. Sådan en Zidane-type – det er mig, siger hun.

Forfølg drømmen
Efter snart fire år har Mette Lisby og Jesper Bæhrenz stadig ingen konkrete planer om, hvor længe de bliver i London – eller hvor de skal hen bagefter.

Men de har hinanden.

Når hun taler, rejser, turnerer, har tv-opgaver eller skriver, siger hun 'vi'. De skriver sammen, vender ideer sammen, producerer sammen. Livet i London er et fælles projekt.

– Jeg tænkte på at rejse ud længe, men det blev først til noget, da jeg mødte Jesper. Men hvis jeg var blevet ved med at være single, så var jeg jo nok selv taget af sted på et tidspunkt. Du kan ikke blive ved med at gå med den samme drøm og ikke gøre noget ved det.

– Hvorfor ikke?

– For så bliver man jo ked af det.
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Anders Borup Sørensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen