Strøbyes enke overfaldet og berøvet

Truet med knive og pistol: Axel Strøbyes enke, skuespilleren Hanne Borchsenius, udsat for røverisk overfald

Hanne Borchsenius - her fotograferet med sin nu afdøde mand Axel Strøbye - blev tidligt i går morges udsat for røveri i sit hjem. (Foto: Ole Steen)
Hanne Borchsenius - her fotograferet med sin nu afdøde mand Axel Strøbye - blev tidligt i går morges udsat for røveri i sit hjem. (Foto: Ole Steen)

– Det var skrækkeligt pludselig at stå over for tre truende fyre i elefanthuer og helt sort tøj. Klokken var tre om natten, jeg var lige gået træt i seng efter at have haft gæster og troede først, det var en joke, indtil den ene af de ubudne gæster sagde: 'Ti stille, eller vi skyder!'

– Ja, skyd du bare væk. Jeg har mistet min mand for to år siden, så det sker der ikke så meget ved, svarede jeg. Det værste var de lange knive, de truede med. Dem var jeg mest bange for og frygtede, at de ville skære i mig.

Det fortæller skuespiller Hanne Borchsenius, 71, efter hun ved fire-tiden i går morges blev udsat for røveri i sit hjem i Charlottenlund.

Røverne truede sig til uerstattelige smykker, B&O-anlæg, tasker, punge med kørekort, checkhæfte, kontanter, julegaver, fade, bærbar computer og andre ejendele for mindst 70.000-100.000 kr.

Kold modtagelse
– Politiet roste mig for at have taget det cool. Jeg er ret god til at være fattet i pressede situationer, men nu kan jeg da godt mærke, at koldsveden og efter-reaktionen er ved at melde sig, siger Hanne Borchsenius om det mareridt, mange enlige frygter pludselig at stå over for.

– Indbrudstyvene var, så vidt jeg kunne høre, danskere, selv om de sagde 'fuck' hele tiden. De har formentlig udset sig mig og vidst, jeg var alene. De var utrolig professionelle. Det lykkedes dem at komme ind ved at knuse en rude og gå gennem tre døre, uden at jeg hørte det ovenpå.

– Jeg lå og småblundede, havde ganske vist tændt fjernsynet, men ikke særlig højt. Jeg ville bare lige se News for at falde i søvn efter en rigtig julehyggeaften med nogle af mine nærmeste venner.

Ingen joke
– Tyvene har været lynhurtige, tømt alle skabe, skuffer, og hvad der ellers kunne endevendes. Inden det gik rigtig op for mig, hvad der var i gang, spurgte jeg: 'Er det en joke?' Det var det mildest talt ikke, da de truede mig med pistol og knive og i meget korte sætninger forlangte værdier og smykker.

– De krævede, at jeg tog de smykker af, jeg havde på. Det lykkedes mig i et uset splitsekund at få en ring fra Axel, som jeg altid går med, puttet ind i munden. Også et armbånd, som ikke umiddelbart var til at få af, skulle bare af, forlangte de – og viste kniv. Men faktisk lykkedes det mig at få det skjult for dem i lommen, men resten tog de med.

– De stjal bl.a. et Rolex-ur i en specialbygget udgave med en blå urskive, der matchede ringen fra Axel og derfor skulle være let at spore, siger Hanne Borchsenius, der har været alene siden hendes mand gennem 28 år, skuespilleren Axel Strøbye døde i hendes arme af kræft i juli 2005.

Til Hanne fra Axel
Blandt de stjålne smykker er også en anden ring med inskription: 'Til Hanne fra Axel'.

– Det er gudskelov første gang, jeg har 'spillet' med i så barsk et drama. De tre fyre var iskolde. Jeg spurgte om, det var stoffer, de var ude efter. Men de var ikke til snak: 'Sid ned og ti stille', lød ordren, der blev understreget med pistolen og de meget lange knive.

– Indtil jeg stod over for de tre, har der mig bekendt ikke været indbrud på vores lukkede vej.

– Det er ufatteligt, at de på så kort tid kan endevende et helt hus. Det tog næppe mere end et kvarters tid. De havde afbrudt alle telefoner, så jeg måtte bagefter ind og banke naboen op for at få tilkaldt politiet, som kom en times tid efter. Det var en meget lang time.

– Det bliver en utryg jul på en noget anden måde, end jeg havde glædet mig til. Nu må jeg jo have repareret og skiftet alle låse ud og sikret på anden vis, men heldigvis er nogle gode venner på vej for at hjælpe mig, siger Hanne Borchsenius.

Thomas Eje trøstede
– Den første, jeg ringede til efter røveriet, var Thomas Eje, der trøstede mig med, at i USA er det tilladt at have en revolver liggende på ens grund. Men det er en skidt løsning: For hvem skyder så først, spørger Hanne Borchsenius.

Hanne Borchsenius har selv en karrieremæssig fortid i USA. Der var hun på toppen i fem år, blev gift og skilt, inden hun tog hjem og fortsatte i 22 år på Det Kgl. Teater og i dansk film.

Karrieren på hylden
Siden hendes fjerde mand, Axel Strøbye – Matadors berømte Skjold Hansen og Olsen Bandens kriminalassistent Jensen – døde 12. juli 2005 har hun skruet helt ned for offentlig fremtræden og lagt karrieren helt på hylden.

– Axel var livsglad til det sidste – selv efter, at han 7. februar 2005 blev sendt hjem fra hospitalet med besked om, at de ikke kunne gøre mere. Han var mest bekymret for, hvordan jeg skulle klare det.

– Du er ikke blevet forelsket igen?

– Nej, ingen ny mand. Jeg har heller ikke lysten. Så skulle jeg nok have været 10 år yngre. Nej, i dag er det kære, nære venner, det handler om, og helst i overskuelige mængder på højst fem-seks ad gangen, så man kan snakke sammen. Jeg er meget en ’alener’. Jeg har aldrig haft noget imod at være alene, selv om jeg er glad for at se venner, siger Hanne Borchsenius, der har medvirket i over 30 film og et utal af teaterforestillinger.

1 af 5 
2 af 5 
3 af 5 
4 af 5 
5 af 5 Hanne Borchsenius - her fotograferet med sin nu afdøde mand Axel Strøbye - blev tidligt i går morges udsat for røveri i sit hjem. (Foto: Ole Steen)
Mest læste i flash!
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jesper Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen