Hannah Bjarnhof får plads opkaldt efter sig

Skuespiller lægger navn til den nye plads ved Vester Voldgade i København - hvis naboerne vil.

Skuespillerinden Hannah Bjarnhof sprang i en sen alder ud som lesbisk.(Foto: Jyllands Posten)
Skuespillerinden Hannah Bjarnhof sprang i en sen alder ud som lesbisk.(Foto: Jyllands Posten)

Den afdøde skuespillerinde Hannah Bjarnhof får opkaldt en plads efter sig. Det bliver den nye plads ved Vester Voldgade i København.

Hannah Bjarnhof, der blev født i 1928, debuterede som skuespiller som 18-årig i Riddersalen og blev uddannet fra Det Kongelige Teaters Elevskole i 1948.

Stod frem som lesbisk
I en sen alder stod Hannah Bjarnhof frem som lesbisk og det gav hende i 1999 den Lesbiske Jubelpris med motivationen: Uden ynk og jammer men med glæde og stolthed har Hannah Bjarnhof i en moden alder valgt at synliggøre sin lesbiske identitet.

Hannah Bjarnhof er bragt i spil miljøet omkring homo, bi- og transseksuelle som en god kandidat til at få opkaldt en plads efter sig. Det glæder teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ayfer Baykal (SF)

- At der bliver tale om en kvinde er for mig kun et plus, da mændene i dag dominerer de københavnske vejnavne. Hannah Bjarnhof stod først i en sen alder frem som lesbisk.

- Dermed er valget også med til at understrege fortællingen om udviklingen af det særlige københavnske frisind, siger hun.

Det er kommunens Vejnavnenævn, der indstiller den nye plads til at hedde Hannah Bjarnhof, og forslaget sendes i høring hos naboerne, der har adresse på pladsen. Den endelig beslutning ventes vedtaget efter sommerferien.

Oprindeligt havde nævnet foreslået, at pladsen skulle opkaldes efter Axel Axgil, der stiftede Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner (LGBT), men forslaget blev trukket igen efter mange protester.

1 af 2 Hannah Bjarnhof blev uddannet fra Det Kongelige Teaters Elevskole i 1948. (Foto: Jyllands Posten)
2 af 2 Skuespillerinden Hannah Bjarnhof sprang i en sen alder ud som lesbisk.(Foto: Jyllands Posten)

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere