Adam Price om skraldere: Ikke holdbart i længden

- Madspild er et stort samfundsproblem, mener tv-kokken, der håber, at dagligvarebutikkerne vil begynde at sælge andensorterings-varer

Adam Price er forlængst gået til kamp mod madspild. (Foto: Polfoto/Astrid Dalum).
Adam Price er forlængst gået til kamp mod madspild. (Foto: Polfoto/Astrid Dalum).

Begrebet 'skraldere' har været flittigt diskuteret, efter at en Netto-medarbejder i Vemmelev forleden tog sagen i egen hånd og skrev en besked til den lokale skralder, 45-årige Lasse Johannesen, om at han havde tisset i affaldscontaineren, hvor skralderne henter de varer, der er blevet smidt ud.

Se også: Nettomedarbejder til 'skralder': Jeg har tisset på din mad i to uger

Tv-kokken Adam Price har været involveret i projektet 'Stop spild af mad' og mener, at madspild er et stort samfundsproblem:

- Det er et kolossalt problem. Vi smider mad ud for over 15 milliarder kroner om året, og det er noget, jeg brænder for at stoppe. Det er problematisk, at der bliver smidt så meget ud - også i dagligvarebutikkerne, forklarer Adam Price, der opfordrer de store supermarkedskæder til at gøre noget ved problemet:

- Det er ikke holdbart i længden, at vi bliver en nation af skraldere, og det er formentlig ikke specielt morsomt for de mennesker, der føler sig nødsaget til at hænge ud ved supermarkedernes affaldscontainere. Hvis en dåse får en bule og ikke ser pæn ud, så ryger den ud. Det samme gælder for en hel pakke tomater, hvis der bare er en enkelt dårlig tomat i pakken. Ligesom man kan købe andensorterings-porcelæn, kunne man forestille sig, at man også kunne købe andensorterings-varer. Altså fødevarer, der måske ikke ser specielt indbydende ud, men hvor indholdet er udmærket alligevel. Så ville de mennesker, der er skraldere i dag, rent faktisk kunne få lov til at komme ind i butikken og købe maden til en stærkt nedsat pris, foreslår Price, der dog er klar over, at problemstillingen ikke er helt så ligetil:

Se også: Netto undskylder for uheldig joke Netto undskylder for uheldig joke

- Jeg ved, at dagligvarekæderne er opmærksomme på problemet, og at der er en dialog i gang. Men det kræver selvfølgelig ressourcer at løse madspildet på den måde, jeg foreslår. Der skal jo stå nogle og sortere varerne og pakke dem om. Men det burde altså kunne organiseres, mener tv-kokken.